Hlavní obsah

Mrázek v Detroitu ukazuje své kvality, přesto jej asi čeká farma

Detroit

Hokejový brankář Petr Mrázek opakovaně prokazuje v dresu Detroitu své schopnosti, ale přes týmovou jedničku Jimmyho Howarda a dvojku Jonase Gustavssona se prosadil za minulé dvě sezony do NHL jen na 11 zápasů. Nyní ve třech přípravných duelech, v kterých dostal příležitost, inkasoval za 103 minut jedinou branku, přesto jej zřejmě čeká opět start sezóny na farmě v Grand Rapids v nižší AHL.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Brankář Detroitu Red Wings slaví se spoluhráčem Brendanem Smithem vítězství nad Torontem.

Článek

Kouč Mike Babcock o kvalitách dvaadvacetiletého vítkovického odchovance dobře ví. "Mrázek klepe na dveře, chce také chytat. Je to brankář pro NHL. Ale bohužel tady není místo pro tři gólmany," řekl Babcock o víkendu deníku Detroit News.

Z 11 duelů v NHL má bronzový medailista z mistrovství světa z roku 2012 skvělý průměr 1,8 inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,6 procenta a dvakrát udržel čisté konto. Jenže Detroit před sezonou podepsal s Gustavssonem nový kontrakt a karty jsou u Red Wings na postu gólmana rozdané pořád stejně. "Pokusím se chytat v AHL co nejlépe a dobře se předvést v NHL, když dostanu šanci," uvedl Mrázek.

Nulu si připsal i v pondělním přípravném utkání proti Torontu (3:0). "Snažím se dělat to nejlepší, makat každý trénink, každou třetinu a každý zápas, ve kterém dostanu příležitost," řekl Mrázek. "Každý chce být jednička, taky chci tu šanci dostat. Budu se snažit odchytat tolik zápasů, kolik budu moct."

Pracoval na tom, aby byl rychlejší a mentálně silnější

V minulé sezóně inkasoval v NHL jen 13 branek, přesto se radoval jen ze dvou výher. "Dostal jsem nějaké góly, které být nemusely, ale myslím, že jsem v sezóně zachytal v Detroitu dobře. Vychytal jsem dvě nuly, byl jsem se sebou spokojený," prohlásil gólman, jehož si Red Wings vybrali v roce 2010 v pátém kole draftu.

Pokud skončí v nižší AHL, jak v Detroitu předpokládají, bude se to snažit brát pozitivně. "Nic s tím nenadělám. Jestli půjdu na farmu, budu prostě víc makat. Jsem rád, že se mnou Detroit podepsal i na další sezónu nový kontrakt a ukázal, že bych tady mohl být i další rok," prohlásil.

Mrázek doufá, že se projeví i jeho letní příprava. "Léto bylo super. Připravoval jsem se tvrdě se svým kondičním trenérem a pak s naším trenérem gólmanů. Snažil se pracovat na tom, abych byl rychlejší a mentálně silnější," podotkl Mrázek.

Od svých konkurentů Howarda a Gustavssona se talentovaný gólman snaží něco přiučit. "Jimmy a Jonas přeci jen už v NHL nějakou dobu působí. Člověk si od nich může vzít to, jak se připravují na zápas a co dělají během něj. Sleduju je. Jsem rád, že jsem součástí mužstva. Když dostanu taky šanci, tak jen dobře pro mě," dodal Mrázek.

Reklama

Související témata: