Hlavní obsah

Jágr bude opět stoupat historickými tabulkami NHL. Na které milníky zaútočí?

Praha

Už svou jednadvacátou sezónu v NHL má před sebou český hokejista Jaromír Jágr. Po konci kariéry Teemu Selänneho bude útočník New Jersey Devils ve dvaačtyřiceti letech nejstarším hráčem nejlepší hokejové soutěže světa a stejně jako v minulém ročníku se dá očekávat, že kladenský odchovanec bude opět stoupat historickými tabulkami NHL. Zároveň se rovněž může stát nejstarším Čechem, který kdy v NHL nastoupil.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Jaromír Jágr (68) při tréninku New Jersey před novou sezónou NHL.

Článek

Už v uplynulém ročníku dokázal, že na NHL i ve svých letech pořád s přehledem stačí. S 67 kanadskými body se stal druhým nejproduktivnějším českým hráčem sezóny, v týmu Ďáblů pak nikdo nenasbíral více bodů než on. Proto nepřekvapilo, že se Jágr jen čtrnáct dní po skončení minulé sezóny dohodl s Devils na novém ročním kontraktu.

„Slibuju si od něho to samé co loni, nemyslím si, že by šel s výkony dolů. Vypadá na pětadvacet, je ve skvělé formě a natěšený. Tenhle člověk hokej miluje," prohlásil na Jágrovu adresu před startem letního kempu kouč New Jersey Pete DeBoer.

Nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL touží na druhý pokus proniknout s Ďábly do bojů o Stanley Cup, on sám pak stejně jako v minulém ročníku bude stoupat historickými tabulkami soutěže.

V kanadském bodování ztrácí ze šestého místa na pátého Marcela Dionneho šestnáct bodů, na bývalého spoluhráče z Pittsburghu Rona Francise bodů třiačtyřicet. Dá se předpokládat, že pokud si alespoň udrží formu z minulé sezóny, oba hráče předstihne. „Očekávám, že budu ještě trošku lepší. Nemusím si už totiž zvykat na herní systém ani spoluhráče. Většinu z nich už znám," prohlásil Jágr na konci září.

Historické kanadské bodování NHL:
1. Wayne Gretzky2857 bodů
2. Mark Messier1887
3. Gordie Howe1850
4. Ron Francis1798
5. Marcel Dionne1771
6. Jaromír Jágr1755
Historické pořadí střelců NHL:
1. Wayne Gretzky894 branek
2. Gordie Howe801
3. Brett Hull741
4. Marcel Dionne731
5. Phil Esposito717
6. Mike Gartner708
7. Jaromír Jágr705
Přehled nejlepších nahrávačů v historii NHL:
1. Wayne Gretzky1963 asistencí
2. Ron Francis1249
3. Mark Messier1193
4. Ray Bourque1169
5. Paul Coffey1135
6. Adam Oates1079
7. Steve Yzerman1063
8. Jaromír Jágr1050
Nejproduktivnější hráči v historii play off NHL:
1. Wayne Gretzky382 bodů
2. Mark Messier295
3. Jari Kurri233
4. Glenn Anderson214
5. Jaromír Jágr199

V tabulce střelců mu chybí jen tři góly k vyrovnání šestého Mikea Gartnera, předskočit by mohl i Phila Esposita a čtvrtého Dionneho. Mezi nahrávači zase bude Jágr z osmého místa nahánět Stevea Yzermana i Adama Oatese. Pakliže se s Ďábly dostane do play off, může dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru jako pátý hráč v historii dosáhnout na hranici 200 bodů, od které ho dělí jediný gól či asistence.

Postup do vyřazovacích bojů by z Jágra mohl učinit i nejstaršího českého hráče v NHL. Dosud jím je brankář Dominik Hašek, který v dubnu 2008 nastoupil za Detroit ve 43 letech a 78 dnech. Jágrovi bude v den posledního zápasu základní části jen o 23 dnů méně.

Dá se ale očekávat, že pakliže Haška nepřekoná v tomto ročníku, stane se to v tom dalším. Jágr totiž už dříve uvedl, že končit v NHL ještě neplánuje. „Takhle neuvažuju, hokej miluju. Když zůstanu zdravý, nebude to moje poslední sezóna v kariéře. Chci hrát do padesáti a možná ještě déle. Ale v NHL chci nastupovat jen do té doby, dokud na ni budu dost dobrý. Pokud na to nebudu mít, půjdu hrát někam jinam."

Reklama