Hlavní obsah

Vrbata hned na úvod NHL nadchl Vancouver. A takhle si u rozhodčího vyhádal premiérový gól

Calgary

Skvělou premiéru v dresu Vancouveru zažil český hokejový útočník Radim Vrbata, jenž přispěl vítězným gólem k výhře v Calgary 4:2. Jeho parádní souhru s hvězdnými bratry Sedinovými si navíc pochvalují fanoušci i kanadští novináři. I když Vrbata si svůj zásah musel u rozhodčího vybojovat. Puk totiž srazil do brány ze vzduchu baseballovým způsobem a sudí jeho trefu na 3:1 nejprve neuznal pro vysokou hůl.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Radim Vrbata (vlevo) při své premiéře v dresu Vancouveru v NHL našlápl a uniká Masonu Raymondovi z Calgary.

Článek
Fotogalerie

Český forvard však arbitra upozornil, že sice čepel jeho hokejky byla výše než branka, ale puk dostal do sítě středem hole, který byl pod úrovní horní tyče. Rozhodčí po prozkoumání videozáznamu dal českému hokejistovi za pravdu a gól uznal.

„Věděl jsem, že čepel hokejky byla nad brankou. Ale puk jsem zasáhl rukojetí a byl jsem si jistý, že branka bude platit," prozradil třiatřicetiletý rodák z Mladé Boleslavi.

Cítím se skvěle

A z vítězné trefy měl pochopitelně náležitou radost: „Nebudu lhát, samozřejmě se cítím skvěle. Vždy je to dobrý pocit začít sezónu gólem. Když se trefíte hned na začátku, nemusíte pak o tom přemýšlet."

Nová posila Canucks sklízela po utkání chválu i v kanadském tisku. „Nový nejlepší přítel bratrů Sedinů Radim Vrbata, který podepsal smlouvu na dva roky za deset miliónů dolarů, se zdá být skvělým nákupem už od přípravného kempu," chválí českého hokejistu deník Vancouver Sun.

„On spolu s dvojčaty byli v Calgary fantastičtí. Strávili drtivou část svého času na ledě v útočném pásmu a neustále si vytvářeli prostor a střelecké šance šikovnými krátkými přihrávkami," dodává list.

V podobném duchu chválí novou posilu Canucks i kanadský server The Province, který srovnává Vrbatův přínos s jeho předchůdcem v dresu číslo 17 Ryanem Keslerem, jenž byl po více než deseti letech ve službách Vancouveru vyměněn do Anaheimu.

„Už v přípravě byla radost Radima Vrbatu sledovat. Dělá zkrátka všechno jinak než bývalá „17". Jasně, Kesler může vnést do hry více defenzivní práce, což asi od Vrbaty nelze očekávat. Je ale příjemné vidět, že Vrbata umí přihrát puk. Keslerova one man show byla skvělá, když fungovala. V 85% případů, kdy přelétl modrou čáru a vypálil svůj laser do holení soupeřů, nás rozesmutněl," píše server.

„Vrbata parádně zapadl k dvojčatům, dobře přihrává, střílí a nenechá se zatahovat do drbů, že si vyjednává trejd v ruském baru. Někdy stačí i docela málo, abychom byli spokojení," naráží The Province na známou aférku Ryana Keslera, jenž se měl domáhat trejdu z Canucks v jednom ruském baru během olympiády v Soči.

Reklama

Související témata: