Hlavní obsah

Smutný příběh! Obránce Columbusu musel vyhlásit bankrot, o peníze ho připravili vlastní rodiče

Praha

Jenom v této sezóně si má podle smlouvy přijít na pět miliónů americkým dolarů. V předcházejících třech ročnících si vydělal 10,5 miliónů, za devítiletou kariéru v NHL pak více než 18 miliónů. Jenže v tuto chvíli nezbylo hokejovému obránci Columbusu Jacku Johnsonovi takřka nic než dluhy a byl nucen vyhlásit bankrot. Smutný příběh vrcholového sportovce. Ještě smutnější však je, že do tíživé situace přivedli sedmadvacetiletého Američana jeho vlastní rodiče.

Foto: Mike Munden, ČTK/AP

Jack Johnson z Columbusu nahazuje puk po mantinelu v utkání se San Jose. Vlevo útočník Žraloků Tomáš Hertl.

Článek

Když v roce 2008 rozvázal pětinásobný útočník světových šampionátů a stříbrný olympijský medailista z roku 2010 smlouvu se svým dosavadním agentem Patem Brissonem, který v NHL zastupuje i takové hvězdy jako Crsobyho, Toewse či Kanea, ještě nemohl tušit, jaké chyby se dopouští.

A vlastně ještě tři roky se to jako šlápnutí vedle ani nejevilo. V roce 2011 Johnson podepsal pohádkovou smlouvu na sedm let s Los Angeles na 30,5 miliónů dolarů, kterou po výměně do Columbusu převzal jeho nový zaměstnavatel. Současně s novým kontraktem zároveň podle listu Columbus Dispatch dal rodičům Jackovi a Tině plnou moc k řízení svých financí.

„Řekl bych, že jsem si vybral nesprávné lidi, kteří mě stáhli na špatnou cestu," odmítl Johnson potvrdit, zda osobami, kteří měli nakládat s jeho penězi, byli skutečně rodiče. „Byli to oni, Jack jim důvěřoval. Až během minulého jara nebo začátkem léta pochopil, že se dostal do velkého problému," uvedl pro Columbus Dispatch nejmenovaný zdroj.

Dluhy přesahují deset miliónů dolarů

Rodiče se synovými penězi nakládali svérázně. Pořizovali si rizikové úvěry za vysoké úrokové sazby. Tina chtěla úvěr na 15 miliónů dolarů splácet z výplat, které synovi teprve přijdou. Jenže výše splátek byla tak vysoká, že dluhy stoupaly do miliónů. Oba rodiče si navíc ze synových prostředků pořídili nové auto a 800 tisíc dolarů investovali do majetku na Manhattan Beach.

Až loni začalo být Johnsonovi cosi divné. To když mu zavolali minimálně tři věřitelé a domáhali se splacení půjček. „Jack přišel za rodiči a ptal se jich, co to má znamenat, co ti lidé chtějí. Dostalo se mu odpovědi, aby si s tím nedělal starosti a zabýval se jen hokejem," popisuje nejmenovaný zdroj.

Jenže nakonec mu nezbylo nic jiného než požádat o vyhlášení konkursu na svou osobu a přiznat, že zatímco jeho aktiva dosahují méně než 50 tisíc dolarů, dluhy přesahují desetimiliónovou hranici a výplaty ihned putují na účty věřitelů. Soud se má konat 23. ledna v Los Angeles. Johnson prý už vazby na rodiče zpřetrhal a ze svých problémů se snaží dostat s pomocí nově najatých finančních poradců. „Pokusím se všechno napravit. Tenhle krok jsem měl udělat už dávno," zpytuje svědomí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články