Hlavní obsah

Montreal - Tampa Bay 2:6Stav série 0:2Montreal na vlastním ledě jen paběrkoval, exhibici Tampy řídil Stamkos

Montreal
Aktualizováno

Hokejisté Tampy Bay i s českými hráči Ondřejem Palátem a Andrejem Šustrem deklasovali v nočním zápase play off NHL Montreal 6:2 a z ledu Canadiens vezou druhou výhru ve čtvrtfinálové sérii. Třemi body shodně za gól a dvě asistence přispěli k vítězství kapitán Steven Stamkos, první hvězda utkání, a Fin Filppula. Také Anaheim, ovšem bez českých hokejistů, urval druhé vítězství, když doma porazil Calgary s Jiřím Hudlerem 3:0. Stejný stav série je i mezi Chicagem a Minnesotou, Blackhawks s Michalem Rozsívalem tentokrát svého soupeře porazili 4:1.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Kapitán Tampy Bay Lightning Steven Stamkos (uprostřed) a jeho spoluhráči Alex Killorn (17) a Ryan Callahan slaví vysoké vítězství 6:2 na ledě Montrealu.

Článek
Fotogalerie

Stamkos se ve vyřazovací části potýkal se slabší formou a dlouho čekal na své první kanadské body. Duel sice začali lépe hokejisté Montrealu, ale na vedoucí trefu Petryho 44 sekund před koncem první třetiny odpověděl Filppula. Ve druhé třetině Blesky skórovaly hned třikrát - do vedení je dostal nejprve Stamkos, hosté pak dvakrát udeřili v přesilové hře.

Domácí sice svého soupeře přestříleli v poměru 29:24, Tampa však byla nesmírně efektivní. I přesto, že tentokrát nebodoval Čech Ondřej Palát, zastoupili ho jiní. Centr třetího útoku Fin Valtteri Filppula si rovněž jako Stamkos připsal gól a dvě přihrávky. Tampa díky strhujícím přesilovkám otočila zápas na 5:1 a Canadiens měli po nadějích.

Montreal žehral na špatnou disciplínu

"V přesilovkách jsme měli hodně pohybu, hráli chytře a tvrdě stříleli. Přihrávky šly z hokejky na hokejku a v takových případech roste i počet šancí dát gól," komentoval trenér Tampy Bay Jon Cooper vysokou úspěšnost využití přesilových her. Za klíčový považoval Filppulův gól v poslední minutě první třetiny, v níž byl Montreal lepší. "Změnil se tím obraz hry. Žádný z gólů nebyl důležitější," podotkl.

Trenér Montrealu Michel Therrien žehral na špatnou disciplínu, klíčový bek P. K. Subban ale mínil, že důvodů prohry je více. "Samozřejmě musíme být obezřetnější a co nejvíce se vyhýbat trestné lavici. Když vynecháme přesilovky, jsme lepším týmem, ale nedokážeme potrestat jejich chyby. V obou zápasech jich vyrobili dost, jenže nejsme dostatečně efektivní," řekl Subban.

Chicago v letošním play off nezaváhalo doma v žádném z pěti utkání. K další výhře nasměroval Blackhawks gólem v oslabení Jonathan Toews, na kterého těsně před druhou přestávkou navázal Patrick Kane.

Minnesota potrestala zásluhou Matta Dumby vyloučení Michala Rozsívala a dala kontaktní branku, ale nepovedlo se jí srovnat jako v předchozím duelu, kdy dotáhla z 0:3 na 3:3. Chicago uklidnili svými trefami Patrick Sharp a Kane.

Český útočník Jiří Hudler, který odstoupil z předchozího utkání, v neděli v sestavě Calgary nechyběl. A byl na ledě u první inkasované branky, kterou vstřelil v úvodu zápasu při přečíslení dva na jednoho Matt Beleskey.

Nejtěsnější stav vydržel až do závěrečných minut, v nichž Hampus Lindholm a Nate Thompson pojistili vítězství Anaheimu. Domácí útočníci Tomáš Fleischmann a Jiří Sekáč zůstali opět mezi náhradníky.

Calgary, které minulý zápas prohrálo 1:6, držel ve hře výbornými zásahy brankář Karri Rämo, ale na druhé straně chytal spolehlivě i Frederik Andersen. Dánský gólman potřeboval na premiérovou nulu v play off 30 zákroků a prodloužil neporazitelnost Anaheimu, který stejně jako v roce 2003 odstartoval vyřazovací část šesti výhrami.

"Máme dobrý tým, bojujeme jeden za druhého. Jsme rádi, že vyhráváme, ale rozhodně se tím nenecháme uspokojit," zdůraznil Andersen. Anaheim porazil doma Calgary ve 21. utkání za sebou.

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 2. zápas:
Montreal - Tampa Bay 2:6 (1:1, 0:3, 1:2)
Branky: 8. Petry, 52. Gilbert - 33. a 47. Kučerov, 20. Filppula, 29. Stamkos, 40. Hedman, 57. Brown. Střely na branku: 29:24. Diváci: 21 287. Hvězdy zápasu: 1. Stamkos, 2. Kučerov, 3. Killorn (všichni Tampa Bay). Stav série: 0:2.
Západní konference - 2. zápasy:
Chicago - Minnesota 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
Branky: 40. a 58. P. Kane, 33. Toews, 48. Sharp - 42. Dumba. Střely na branku: 31:31. Diváci: 21 934. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane, 2. Keith, 3. Crawford (všichni Chicago). Stav série: 2:0.
Anaheim - Calgary 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky: 8. Beleskey, 52. Lindholm, 58. Thompson. Střely na branku: 34:30. Diváci: 17 299. Hvězdy zápasu: 1. Andersen, 2. Kesler (oba Anaheim), 3. Rämö (Calgary). Stav série: 2:0.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Perry(Anaheim)613(5+8)
2.T. Johnson(Tampa Bay)910(7+3)
3.P. Kane(Chicago)810(5+5)
4.Getzlaf(Anaheim)610(2+8)
5.Keith(Chicago)810(2+8)
18.Hudler(Calgary)86(3+3)
49.Vrbata(Vancouver)64(2+2)

Reklama

Související témata: