Hlavní obsah

Vedro. Palmy. Blesky. Tampa šílí po hokeji. A Palát je na billboardech

Marek Burkert (Tampa)Právo

Nosit na zápasy oblek za každých okolností patří k velkým personám NHL a tak se i dvaaosmdesátiletý trenérský titán Scotty Bowman při vstupu do Amalie Areny potil v saku. V Tampě jsou ale lidé ve třicetistupňových vedrech zvyklí chodit na hokej v tričku a v žabkách. Také dva Češi Ondřej Palát a Andrej Šustr teď patří mezi hrdiny příznivců Lightning.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Tampy Ondřej Palát si vylámal zuby na brankáři Flyers Stevu Masonovi.

Článek
Fotogalerie

„Vždycky jsem si myslel, že se víc bude fandit v Sunrise, kde hrají Panthers, ale je to přesně naopak. Mnohem větší počet oddanějších fanoušků má Tampa," říká Pavel Kubina, bývalý hráč Lightning, který s nimi v roce 2004 získal Stanley Cup.

Pouhé dvě výhry letos chyběly jeho následovníkům, aby si v červnu triumf zopakovali. Chicago však bylo silnější. Týmu kolem kapitána Stevena Stamkose se přesto podařilo zmobilizovat modro-bílou masu, která ve čtvrtek večer zaplavila centrum Tampy.

Na první zápas sezóny se tu čekalo netrpělivě od 15. června, kdy po šestém finále zvedali nad hlavy pohár Blackhawks. Na zahradách domů se objevily cedule s nápisy: Go Bolts! Týden před startem NHL se pak zdi Amalie Areny ocitly pod obřími billboardy, z nichž na palmy v okolí haly hleděl i Ondřej Palát. Společně s Američanem Tylerem Johnsonem a Rusem Nikitou Kučerovem, vytvořili nejúdernější komando minulého ročníku NHL. ‚Triplets' dohromady nasbírali obří porci 199 bodů.

Za tohle trestné střílení?

V úvodním duelu proti Philadelphii (3:2 v prodloužení) se však neprosadili, i když neviditelní také nebyli. „Myslím, že bylo znát, že se hrál první zápas. Hodně nám puky odskakovaly, led nebyl nejlepší. Ale až tak špatné to taky nebylo," mínil Palát, který jel sám na brankáře Masona, jenže blafák neproměnil. Na gólmanovi Flyers ztroskotal i centr Johnson.

Proti Tampě byla také nařízena hned dvě trestná střílení, to první po zákroku českého útočníka na unikajícího Girouxe. „Faul to byl, ale na trestné střílení? Kluci říkali, že ne. Ale ještě jsem to neviděl záznamu," tvrdil Palát.

Zato ve druhém případě, když byl v brejku zastaven Laugthon, měl úplně jasno: „Tak to nebyl faul vůbec. Určitě bych poděkoval gólmanu Bishopovi, že to chytil. Byl to náš nejlepší hráč," oddechl si. „Nebývá to moc zvykem, aby jel jeden tým dvě trestná střílení, ale aspoň vidíme, v čem se máme zlepšit," dodal Šustr.

Samostatnou kapitolou bylo prodloužení hrané od nové sezóny ve formátu 3 na 3. „Divočina, co? Je to hodně o bruslení a o chybách. Když někdo netrefí branku nebo podklouzne, přijde protiútok dva na jednoho nebo taky dva na nikoho, jak se to stalo dneska... Ale je to atraktivní pro diváky. Tak se to určitě bude líbit," říkal Palát.

I sezónní premiéra byla dokladem toho, jak Tampa loňským tažením do finále Stanley Cupu získala sebevědomí a nejspíš znovu bude patřit do nejužšího okruhu favoritů. Talentu je v obranných i útočných řadách Lightning spousta. „Když se vám povede nějaký úspěch, tak, jsou očekávání znát. Ale není to ze strany fanoušků nic bláznivého, je to zatím v docela rozumné míře," tvrdil Šustr. Šílenství vždy propukne až v play off.

Reklama

Související témata: