Hlavní obsah

Vítkovice přišly 22 sekund před koncem o finále Spenglerova poháru. Výhru Davosu řídil hvězdný Kane

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Parádní hokejovou bitvu sehrály Vítkovice v semifinále Spenglerova poháru, aby nakonec podlehly Davosu 4:5. Hráči ostravského týmu nechali na švýcarskem ledě vše, co v nich bylo, rvali se o výsledek, jenže 22 vteřin před koncem rozhodla o výhře domácích americká posila z NHL Patrick Kane. Vítkovice na kvalitně obsazeném turnaji obsadí stejně jako v minulém roce třetí pozici.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Takhle se radovali hokejisté Vítkovice Filip Šindelář (vlevo) Peter Húževka, a Roman Szturc z postupu do semifinále Spengler Cupu.

Článek

Přesně na den po roce zase bojovalo vítkovické mužstvo o finále nejstaršího hokejového turnaje na světě s Davosem. Postup Kanady do zápasu o trofej ale extraligovému celku předem zajišťoval minimálně obhajobu loňské třetí příčky.

Vítkovicím se však před semifinále zvětšila marodka. K nemocnému Bartánusovi se přidal Malík se zánětem středního ucha a další obránce Kovář si přivodil zlomeninu nártní kůstky. Naopak domácí tým postavil všechna esa, včetně tří českých legionářů Tatíčka, Sýkory a Marhy.

Davos se už v 5. minutě dostal do přečíslení tří na jednoho a právě Sýkora se při něm snažil přihrát Hoffmannovi, jenže obětavým zákrokem celou akci zmařil vítkovický kapitán Barinka. Další nebezpečnou možnost v Sýkorově podání už hasil Kudělka jen za cenu faulu, ale extraligový klub i desáté oslabení na turnaji přečkal bez úhony.

Nejvíc zlobil Kane

Hráči Davosu dál předváděli výborný pohyb a zlobil především stříbrný olympijský medailista z Vancouveru Kane, který při výluce NHL působí ve švýcarské lize. Hvězdu z Chicaga sice dvakrát Šindelář ve vyložené šanci vychytal, ale potřetí mu už americký útočník propálil puk mezi betony.

Další gólové příležitosti domácích končily u spolehlivého Šindeláře, který jen v první třetině musel předvést čtrnáct úspěšných zásahů. Vítkovice ale postupně srovnaly krok, především v bruslení a důrazu a ve 28. minutě dokázaly vrátit i skóre nerozhodnou podobu, když Burger vyhrál buly přímo na hokejku Klimka a ten bez přípravy překonal Berru.

Najednou byl ostravského mužstva plný led. Kucserova šance ještě obrat stavu neznamenala, ale při signalizované výhodě Kudělka už mířil mezi betony davoského brankáře. Bohužel domácí odpověď přišla hned za 36 vteřin, dvacetiletý Hoffmann se dostal ke gólové dorážce.

Bitva o finále se ještě přitvrdila a vyprodané hlediště rozjásal Bürgler, který dostal skvělou přihrávku do jízdy a sólo zakončil bezchybně provedeným blafákem. Na mužstvu Davosu vůbec nebylo znát, že hraje už čtvrté utkání ve čtyřech dnech a při další Kaneově akci zvonila tyčka.

Davos vstřelil kontroverzní gól

Vítkovice se ale nebály zaútočit a po Szturcově zásahu puku rovnou ze vzduchu to krátce po začátku třetího dějství bylo 3:3. Pohotovou odpověď měli na hokejce Marha i Sýkora, sami proti Šindelářovi neuspěl. Vzápětí přišla i tutovka hostů, před Hunou ležící Berra zachránil akrobatickým zákrokem.

Potom ale bohužel rozhodčí přehlédli evidentní Tatíčkův faul a Davos udeřil po brejku Thorntona. Vítkovičtí cítili křivdu, nicméně zase museli dotahovat. Nepovedlo se jim to ani v přesilovce při vyloučení Sciaroniho. Až přišla Romanova kulišárna, který našel před brankou úplně volného Svačinu a ten pět minut před koncem třetího dějství zase vyrovnal.

Poslední slovo měl ale Kane, jasně nejlepší hráč na ledě. Ten 22 sekund před koncem trefil přesně pod horní tyčku. Vítkovice zkusily i power play, jenže už nebyl čas.

Semifinále Spenglerova poháru:
Davos - Vítkovice 5:4 (1:0, 2:2, 2:2)on-line
Branky: 12. a 60. Kane, 32. Hoffmann, 37. Bürgler, 47. Thornton - 28. Klimek, 32. Kudělka, 43. Szturc, 55. Svačina. Hlavní rozhodčí Reiber (Švýc.) a Skilliter (USA). Vyloučení 2:2, bez využití, 6504 diváků.
Davos: Berra - Förster, Joggi, Back, Grossmann, Alatalo, Ramholt, Schneeberger - P. Sýkora, von Arx, Hoffmann - Tatíček, L. Eriksson, Kane - Marha, J. Thornton, Bürgler - Steinmann, Sciaroni, Ryser - Corvi.
Vítkovice: Šindelář - Barinka, Wellinger, Sloboda, Kudělka, Stehlík, T. Voráček, Rehák - Húževka, Burger, Klimek - Svačina, Roman, Huna - Walker, Szturc, R. Hruška- Šedivý, Kucsera, Kolouch - Káňa.
Kanada - Fribourg-Gottéron 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Branky: 37. a 55. Duchene, 17. Spezza, 23. Pouliot, 47. Colaiacovo - 37. Kwiatkowski.

Reklama

Související témata: