Hlavní obsah

Slovenský hokejista Zedník v tichosti ukončil bohatou kariéru

Ivan Vilček (Bratislava)Právo

Bývalý slovenský hokejový reprezentant Richard Zedník ukončil v 36 letech svou hokejovou kariéru. Jak uvedl v televizi TA3, chce se věnovat dceři a cestování.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský hokejista Richard Zedník.

Článek

Zedník ještě loni zvažoval nabídku extraligového klubu z Banské Bystrice, kde po dobu výluky v NHL hrál jeho kamarád z národního mužstva Michal Handzuš. „Přišly zdravotní problémy s okem, pak jsem musel cestovat za dcerou, která žije v Kalifornii, a teď je už pozdě," dodal.

Své poslední utkání ve slovenském dresu odehrál v roce 2011 na světovém šampionátu v Bratislavě proti Dánsku. „Lyžuji s dcerou v Rakousku a chtěl bych se také podívat do Afriky," prozradil své plány Zedník.

S hokejem začínal v rodné Banské Bystrici. V roce 1994 se přesunul do zámoří, kde hrál nejdříve v juniorské WHL za Portland Winterhawks. V sezóně 1995/96 dostal první šanci v NHL v týmu Washington Capitals, který ho v roce 1994 draftoval z 249. místa. V hlavním městě Spojených států hrál až do roku 2001, kdy ho vyměnili do Montrealu. V NHL nastupoval rovněž za New York Islanders a Floridu Panters. V NHL odehrál 745 utkání v základní části a 48 duelů v play off. V únoru 2008 po zásahu bruslí spoluhráče Olliho Jokinena do krku, utrpěl vážné zranění.

Za národní mužstvo odehrál 66 utkání, v nichž vsítil 17 branek. V roce 2003 získal bronz na světovém šampionátu v Helsinkách.

Reklama

Související témata: