Hlavní obsah

Vítkovičtí dostali na Spenglerově poháru lekci. Domácí tým je vyřídil za 21 vteřin

Davos

Kanadě při čtvrteční večerní přestřelce statečně vzdorovaly, jenže od domácího Davosu dostaly o den později pořádnou hokejovou lekci. Druhé vystoupení Vítkovic na letošním Spenglerově poháru jim přineslo porážku s pořádajícím švýcarským klubem 1:5.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítkovický útočník Roman Szturc.

Článek

Zatímco s Kanaďany svedl extraligový klub skutečnou bitvu a prohrál jen těsně 4:5, Davos ho vyřídil bleskově dvěma góly za 21 vteřin. Vítkovičtí na domácí jednoduše nestačili, zaostali především pohybem a nedůrazností před brankou. Už nyní mají smutnou jistotu, že skončí v Cattiniho skupině poslední a do vyřazovací části turnaje tak vstoupí v neděli od 15 hodin proti poraženému z duelu CSKA Moskva–Servette Ženeva.

Utkání s Davosem mělo slavnostní předehru, při níž se švýcarský klub oficiálně rozloučil s českým útočníkem Josefem Marhou, který se po osmi sezónách rozhodl v létě k návratu domů. Sedmatřicetiletý hradecký centr, jenž při nabitém extraligovém programu přijel do města dřívějšího působiště jen na otočku, měl při dojemném ceremoniálu slzy v očích.

Dva rychlé góly Vítkovice zlomily

Krátce po začátku střetnutí už bylo do pláče i vítkovickému brankáři Málkovi, neboť inkasoval dvakrát v rozpětí 21 vteřin. U gólmana však šlo spíš o slzy zoufalství a bezmoci, neboť obránci ho trestuhodně nechali napospas domácím střelcům.

Nejdříve Guggisberg našel před brankou zcela neobsazeného Forstera, jenž se nemohl netrefit. Hned při dalším střídání se Málek po další nedůslednosti Vítkovic při defenzivní práci marně natahoval po střele z hole Wiesera. Zaskočený extraligový celek, jenž nechal odpočívat nejzkušenějšího útočníka Burgra, nechytil správný herní rytmus ani v přesilovce.

Davos s českým legionářem Kutlákem v sestavě udával tempo zásluhou výborného bruslení, měl i častěji puk v držení a vítkovické mužstvo se dlouho nedostávalo k vážnějšímu ohrožení Genoniho. Až těsně před první pauzou zachytil nepřesnou domácí rozehrávku Huna, jenže slibnou šancí na snížení pohrdnul.

Szturc jen korigoval

Na začátku druhé části tým z Ostravy přečkal oslabení za faul Slobody, jenže krátce po návratu provinilce na led zvýšil Davos vedení, když Grossmann s Backem uplatnili důraz před brankou. Aktuálně pátý celek švýcarské ligy byl jasně nebezpečnější a režii utkání nepouštěl z rukou.

Vítkovičtí hráči neměli energii a kotouč jim odskakoval z holí, prostě nevycházelo vůbec nic. Když pak musel na hanbu i Valčák za sekání a pět vteřin před vypršením jeho trestu skóroval Hofmann, začalo to zavánět debaklem. Švýcarský útočník svou gólovou ránu dobře schoval, Málek spatřil puk až v síti.

Hostům nepřálo ani štěstí, utěšená Strapáčova střela se v závěru druhého dějství otřela o horní tyčku. Davos s podporou vyprodaného hlediště nepolevil v nasazení a vítkovický tým si musel dění na ledě, při němž celou dobu tahal za kratší konec provazu, protrpět až do konce.

S pořádajícím klubem se Vítkovice utkaly v historii turnaje už počtvrté a nikdy jej tam nedokázaly porazit. Čestného úspěchu se dočkaly teprve, když nabraly pětigólové manko. Jen 38 sekund po Koistinenově gólu přišlo Szturcovo snížení. Myslet na výraznější korekci skóre by ale bylo ze strany extraligového celku bláhové.

HC Davos - Vítkovice Steel 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 3. Forster (Guggisberg), 4. Wiser (Bürgler, Arx), 23. Grossmann (Back), 27. Hofmann (O'Connor), 44. Koistinen (Bürgler) - 45. Szturc (M. Hlinka). Rozhodčí: Olenin, Massy - Arm, Kohler. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváci: 6303 (vyprodáno).
Sestava Vítkovic: Málek - Sloboda, Kudělka, Randegger, Stehlík, Bail, M. Hruška, Dudáš, Pastor - Svačina, Huna, Roman - E. Němec, Húževka, Strapáč - M. Hlinka, Szturc, Vandas - Valčák, Kucsera, Kolouch. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko