Hlavní obsah

Škoda, že jsme nepřidali čtvrtý gól, litovali hokejoví junioři

Ani dvoubrankové vedení nestačilo českým hokejistům k úspěšnému zvládnutí čtvrtfinálového souboje s Finskem na juniorském mistrovství světa. Útočník Radek Faksa, který ve 35. minutě svou prvním brankou na turnaji zvýšil na 3:1, po prohře 3:5 litoval, že český tým nedokázal přidat ještě čtvrtý gól.

Foto: LUDVIG THUNMAN, ČTK/AP

Smutný Martin Procházka po vyřazení české hokejové dvacítky týmem Finska ve čtvrtfinále MS.

Článek
Fotogalerie

"Je to strašné zklamání a obrovská škoda. Kdybychom vedení zvýšili, postoupili bychom, 4:1 by už Finové nedotáhli," uvedl Faksa na webu hokej.cz. "Místo toho jsme ale udělali chybu a dostali druhý gól. To byla škoda, měli jsme náskok udržet do přestávky," poukázal talentovaný útočník na závěr druhé části, kdy Juuso Ikonen snížil. Ve třetí části poté Finové třemi góly obrat v zápase dokonali.

Mladí Češi, stejně jako další týmy, měli v den klíčové bitvy dříve budíček. "Byl to samozřejmě záměr, protože jsme nechtěli, aby hráči leželi v postelích až do jedenácti hodin. Jak se tak říká, do práce se vstává v šest. Hráči s tím neměli žádný problém," uvedl kouč Miroslav Přerost v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK.

Nervozita v úvodu

Před důležitým zápasem se sice jeho svěřenci rozhýbali, ale brzy nabrali manko, když se ve 3. minutě trefil Saku Mäenalanen. "Byla tam nervozita. Nedostali jsme se třeba do takového tempa, jako tomu bylo proti Slovensku, ale postupem času se to zlepšilo," řekl Přerost.

Češi dokázali rychle vyrovnat, když se trefil výborně hrající Dominik Simon. Ve druhé třetině pokračovali v dobrém výkonu, který vyústil v góly Martina Procházky a Faksy. Rázem byli na koni a vytvořili si i další příležitosti, které však zůstaly nevyužity.

"V kritických momentech na konci druhé třetiny, kterou jsme potřebovali dohrát v klidu, jsme inkasovali na 3:2. Nechci říci, že to byl rozhodující moment, ale udělali jsme chyby, které Finové potrestali. Měli jsme šance, které jsme neproměnili. Kdybychom šli do třetí třetiny za stavu 4:1, tak už s tím soupeř zřejmě nic neudělá," souhlasil Přerost s Faksou.

Šidlík: Gól na 2:3 nás nezlomil

V podobném duchu hovořil i kapitán Petr Šidlík, který také neviděl ve druhé inkasované brance rozhodující moment. "Asi to mohlo být lepší, ale s námi to v kabině nic neudělalo. Ten gól padl po chybě, která se někdy stane. Všichni jsme to brali v pohodě a myslím si, že nás to nezlomilo. Zlomový moment to podle mě nebyl," řekl Šidlík.

Závěrečné dějství vyšlo mnohem lépe Finsku, které zápas otočilo. Češi bojovali až do konce, ale gólové euforie už se nedočkali. Finové navíc podtrhli svůj triumf a postup do semifinále gólem při české power play.

"Začaly nám pak ubývat síly a Finsko ukázalo, že je v ofenzivě výborné. Potřebovali jsme trochu více štěstí. Byli jsme krůček od toho, abychom udělali velký úspěch," uvedl Přerost, který do čtvrtfinále nasadil jen pět obránců. Obvyklý šestý bek Marcel měl zastavenou činnost. "Je pravda, že už jsme toho měli ke konci zápasu docela dost. Myslím si, že jsme ale měli na to vyhrát," uvedl Šidlík.

Výběr bez velkých hvězd, ale dobrý tým

"Teď nás to samozřejmě bolí, hráči jsou strašně zklamaní. Sahali jsme po neskutečném úspěchu. Na celkové hodnocení je samozřejmě ještě spousta času. Pravdou je, že jsme sem jeli s tím, abychom hráli konkurenceschopný hokej. Tým byl sestavený z ročníku hráčů, který neuspěl na mistrovství světa do osmnácti let. Neměli jsme zde žádné velké hvězdy, ale dobrý tým," zhodnotil šampionát kouč Přerost.

Řada hokejistů ze současného kádru může startovat i na příštím světovém šampionátu. "Je dobře, že máme hráče, o které je zájem a kteří tady ukázali, že český hokej na tom není úplně tak špatně, jak to vypadá. Uvidíme, jak bude jejich budoucnost vypadat dál. Věříme, že se budou i nadále zlepšovat. Měli jsme zde osm hráčů, kteří mohou jet i na příští mistrovství světa. Myslím si, že by se toho dalo využít," dodal Přerost.

Reklama