Hlavní obsah

Hokej žen? Hráčky mluví drsně. Intimitu ale respektuju, s trenéry bouchám, říká Moravec

Získal olympijské zlato v Naganu, dal vítězný gól ve finále MS 2001 a teď působí v roli manažera ženské reprezentace. Bývalý útočník David Moravec i po skončení kariéry zůstává v kontaktu s vrcholným hokejem, ale poznává odlišnosti ženského pojetí hry. Bude u toho, když se český tým bude v Přerově od neděle snažit vrátit do elitní kategorie MS.

Foto: Profimedia.cz

David Moravec.

Článek

Ženský hokej obtížně získává respekt mužů. Setkal jste se i vy s negativními reakcemi?

Do očí mi nikdo neřekl, co blbnu, že jdu dělat k ženským. Slýchám jen narážky, že kolem sebe mám pořád houf ženských a že manželka musí trpět. Jsem často od rodiny, práce sebere hodně času, ale nejvíc mě těší, že je na holkách vidět, jak moc se chtějí učit a zlepšovat.

Práci manažera jste okusil i u reprezentantů do 19 let, jaké rozdíly nacházíte u žen?

Když jsem byl osloven, jestli bych nepomohl u žen, bral jsem to jako šanci sbírat další zkušenosti. Zase chodím s týmem na led a starám se o něj i od stolu. U holek ale musíte přistupovat opatrně k psychice. Někdy si vztáhnou věci hodně na sebe, třeba chybu si dost vyčítají.

Liší se nějak atmosféra v ženské kabině?

Holky vypadají křehce, ale přece jen hrají hokej, a tak mají docela drsnou mluvu. Umí být fakt docela husté. Na rozdíl od kluků ale mezi ně nelze vtrhnout kdykoli. Intimita při převlékání se respektuje, jsme už s trenéry zvyklí zabouchat v určitý čas.

Při zápasech jste na střídačce, pomáháte i trenérům?

Mám u sebe tabuli a fixu a hráčkám na střídačce třeba ukazuju, co a jak můžou udělat, aby hned při dalším střídání neudělaly stejnou chybu. Úrovní hry se mi ženská reprezentace zdá srovnatelná s elitními dorostenci, podobná je i myšlenkou a rychlostí. Chybí tam ale hra do těla.

Máte snazší pozici u hráček díky vašim úspěchům?

To neumím říct. Na všech je ale patrná chuť na sobě pracovat. Když se trenéři zeptají, řeknu i na hráčku svůj názor, jestli si přidá v tréninku, i třeba jak se chová a co dělá mimo led. Vyžadujeme až profesionální přístup a věřím, že je tím správně hecujeme. Teď před šampionátem v Přerově jsme všichni na jedné lodi a ta musí doplout do cíle.

Vás práce u žen nějak chytla, jste i v realizačním týmu florbalistek Ostravy.

Tam působím spíš jako poradce a trochu pomáhám s tréninkem. Přece jen nacházím společné prvky hokeje a florbalu a taky se učím přístupu k ženské duši...

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín