Hlavní obsah

Útočník Olli Jokinen se představí v dresu Finska na MS. Švédové získali Ekholma z Nashvillu

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Švédska mají další posilu z NHL pro mistrovství světa v Minsku. Trenér Pär Marts může počítat s obráncem Mattiasem Ekholmem z Nashvillu, který bude na velké mezinárodní akci debutovat. Už v minulých dnech bylo jasné, že úřadující mistři světa budou mít k dispozici útočníka Mikaela Backlunda z Calgary a v přípravě bude bojovat o nominaci také gólman Eddie Läck z Vancouveru.

Foto: JOHN WOODS, ČTK/AP

Olli Jokinen (v modrém).

Článek

První posilu z NHL má jistou pro květnové mistrovství světa v Minsku trenér hokejistů Finska Erkka Westerlund. Účast přislíbil zkušený útočník Olli Jokinen z Winnipegu. Do přípravy Suomi se zapojí také devatenáctiletý forvard Teuvo Teräväinen, přestože na konci sezóny působil krátce v Chicagu, které hraje o Stanleyův pohár.

Pětatřicetiletý Jokinen se chystá na MS už podesáté, startoval i čtyřikrát na olympijských hrách, včetně těch únorových v Soči, kde získal bronz. Pod pěti kruhy slavil i stříbro v roce 2006 a bronz 2010, na světových šampionátech posbíral dvě stříbra a tři bronzy. Startoval i na Světovém poháru v roce 2004, kde Finové prohráli až ve finále s Kanadou.

V této sezóně si připsal v 82 zápasech za Winnipeg 43 bodů za 18 branek a 25 asistencí. Celkem má v NHL na kontě bývalý hráč Los Angeles, New York Islanders, Floridy, Phoenixu, Calgary a NY Rangers 1169 utkání a 740 bodů (317+740). V šesti duelech play off zaznamenal dvě trefy a tři přihrávky.

Teräväinen odešel do zámoří nedávno po skončení sezóny Jokeritu Helsinky. Letošní juniorský mistr světa a nejproduktivnější hráč úspěšného šampionátu do 20 let nastoupil za Chicago ve třech zápasech a nebodoval. Hrál i na farmě v Rockfordu, který nepostoupil do play off AHL. Za Jokerit si připsal v 51 duelech včetně play off 44 bodů (9+35).

Na soupisku Kanady přibyla další čtyři jména

Další čtyři hokejisté přibyli do nominace Kanady na květnové mistrovství světa v Minsku. Kouč Dave Tippett může počítat s útočníky Jasonem Chimerou z Washingtonu, Alexandrem Burrowsem z Vancouveru, obráncem Tylerem Myersem z Buffala a gólmanem Benem Scrivensem z Edmontonu.

Čtyřiatřicetiletý Chimera je mistrem světa z roku 2007 z Moskvy a o rok později na domácím šampionátu v Halifaxu a Québeku získal stříbro. V této sezóně NHL si připsal v 82 zápasech 42 bodů za 15 branek a 27 asistencí. Rodák z Edmontonu, který v ročníku 2012/13 při výluce v NHL sehrál i pět zápasů v české extralize za Chomutov, má ve slavné soutěži na kontě 792 duelů a 310 bodů. Dalších 20 přidal ve 43 utkáních play off.

O rok mladší Burrows byl na mistrovství světa před dvěma roky. V této sezóně NHL sehrál jen 45 utkání a zaznamenal 15 bodů za pět tref a 10 asistencí.

V sestavě Kanady zbývá pět volných míst

Čtyřiadvacetiletý Myers je juniorským mistrem světa z roku 2009 a o rok později debutoval na světovém šampionátu v Německu i mezi dospělými. V tomto ročníku NHL měl na kontě v 62 utkáních 22 bodů za devět branek a 13 přihrávek.

O tři roky starší Scrivens, který má v NHL na kontě celkem 72 utkání za Toronto, Los Angeles a Edmonton, se představí na mistrovství světa poprvé.

Celkem je v kádru 20 hráčů - dva brankáři, sedm obránců a 11 útočníků. Generální manažer Rob Blake tak má ještě pro turnaj pět míst volných.

Prozatímní nominace Kanady na MS v Minsk:
Brankáři:
James Reimer (Toronto/NHL), Ben Scrivens (Edmonton/NHL)
Obránci:
Kevin Bieksa (Vancouver/NHL), Ryan Ellis (Nashville/NHL), Jason Garrison (Vancouver/NHL), Erik Gudbranson (Florida/NHL), Marc Methot (Ottawa/NHL), Tyler Myers (Buffalo/NHL), Morgan Rielly (Toronto/NHL)
Útočníci:
Troy Brouwer, Jason Chimera, Joel Ward (všichni Washington/NHL), Alexandre Burrows (Vancouver/NHL), Cody Hodgson (Buffalo/NHL), Jonathan Huberdeau (Florida/NHL), Nazem Kadri (Toronto/NHL), Sean Monahan (Calgary/NHL), David Perron (Edmonton/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Kyle Turris (Ottawa/NHL)

Murphy, Miele a McDonald doplnili kádr USA pro MS

Obránce Connor Murphy s útočníkem Andym Mielem z Phoenixu a další forvard Colin McDonald z New York Islanders doplnili nominaci hokejistů Spojených států amerických na květnové mistrovství světa v Minsku. Trenér Peter Laviolette tak má v kádru osmnáct hráčů a může jej rozšířit ještě o další sedm.

Šestadvacetiletý Miele se představil na mistrovství světa v roce 2011 na Slovensku. V té době ještě působil na univerzitě v Miami. Za Phoenix má ale za tři sezóny na kontě jen 15 utkání a dvě asistence. Převážně působil na farmě v Portlandu v nižší AHL.

O tři roky starší McDonald i jednadvacetiletý Murphy budou na velké mezinárodní akci v dresu USA debutovat. McDonald si v tomto ročníku připsal v 70 zápasech 18 bodů za osm branek a 10 asistencí. Murphy je juniorským mistrem světa z loňska. Za Phoenix sehrál 30 utkání a zaznamenal osm bodů za gól a sedm přihrávek.

Prozatímní kádr hokejistů USA pro MS v Minsku:
Brankáři:
Connor Hellebuyck (University of Massachusetts Lowell/NCAA)
Obránci:
Matt Donovan (NY Islanders/NHL), Jake Gardiner (Toronto/NHL), Seth Jones (Nashville/NHL), Jake McCabe (Buffalo/NHL), Connor Murphy (Phoenix/NHL), Jeff Petry (Edmonton/NHL), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL)
Útočníci:
Jimmy Hayes (Florida/NHL), Kevin Hayes (Boston College/HEA), Colin McDonald (NY Islanders/NHL), Andy Miele (Phoenix/NHL), Peter Mueller (Kloten/Švýc.), Brock Nelson (NY Islanders/NHL), Drew Shore (Florida/NHL), Craig Smith (Nashville/NHL), Tim Stapleton (Kazaň/KHL), Vincent Trocheck (Florida/NHL)

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko