Hlavní obsah

Zaútočíme na Čechy a Američany, vyhlásil nový kouč švýcarských hokejistů

Bern

Před rokem se švýcarští hokejisté vraceli ze světového šampionátu se senzačním stříbrem, letos v Minsku balili kufry již před čtvrtfinále. Nástupcem trenéra Seana Simpsona se stal další Kanaďan Glen Hanlon, dosavadní vládce na střídačce běloruského výběru. „Chceme především zaútočit na postavení českých a amerických hokejistů a posunout švýcarský hokej na páté místo na světě,“ vyhlásil okamžitě nový kouč.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Glen Hanlon během letošního světového šampionátu v Minsku na střídačce běloruského týmu.

Článek

Sedmapadesátiletý bývalý brankář i trenér Vancouveru a Washingtonu v zámořské NHL, který vedl v minulosti také slovenskou reprezentaci, před rokem podepsal v Bělorusku smlouvu na dva plus jeden rok. Teď se ale dohodl na jejím předčasném ukončení. „Tohle je nejlepší džob v Evropě," smál se Hanlon při úterním setkání se švýcarskými novináři u příležitosti oficiálního potvrzení v nové funkci.

Již dříve pro Pressbol však uvedl, že za změnou působiště jsou především rodinné důvody. "Není to o penězích. Syn vyrůstá beze mě, a když jsem pracoval v Bělorusku, nemohli jsme být spolu. Byl za mnou v Minsku, ale přestěhovat se sem nemohl," vysvětlil Hanlon, jenž se prý na ukončení angažmá v Bělorusku dohodl již v dubnu.

Žebříčku vévodí Švédové

Švýcarům patří v žebříčku IIHF po skončeném MS v Bělorusku sedmá pozice s 3470 body, šestí hokejisté USA mají na svém kontě 3740 bodů a pátí Češi 3745 bodů. Pořadí nadále vládnou na šampionátu bronzoví Švédové (3990 bodů), o 35 bodů méně má na kontě druhé Finsko. Následují třetí Rusové (3915 bodů) a čtvrtí Kanaďané (3850).

Žebříček hodnotí země podle úspěšnosti za poslední čtyři roky, přičemž se započítávají umístění na světových šampionátech a olympijských hrách. Body ze tří předešlých šampionátů jsou každý rok redukovány o 25 procent.

Hanlon podle listu Blick podepsal dvouletý kontrakt s roční opcí stejně jako jeho asistent John Fust, který předčasně skončil v Lausanne a zároveň bude hlavním koučem juniorské reprezentace.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec