Hlavní obsah

Český hokej ztrácí talent, Holíkův vnuk bude reprezentovat Kanadu. Děda mu to schvaluje

Praha

Český hokej přichází o jednoho z talentů, který by v příštích letech mohl být jeho oporou. Sedmnáctiletý útočník Adam Musil, syn Františka Musila a vnuk české hokejové legendy Jaroslava Holíka, se rozhodl reprezentovat Kanadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Holík.

Článek

Adam Musil se narodil v kanadské provincii Britská Kolumbie, proto vlastní jak český, tak kanadský pas. Mohl si tak vybírat, kterou zemi bude hokejově reprezentovat. Jihlavský odchovanec, který žije v zámoří a do Čech se vrací jen na pár týdnů v roce, se rozhodl pro dres s javorovým listem.

„Už dávno se rozhodl, že v Česku nechce žít. I teď v létě tu byl necelý měsíc a říkal, že se mu tady nelíbí a jede zpátky do Kanady," řekl Sport.cz jeho dědeček Jaroslav Holík, česká hokejová legenda, který v roce 1972 vyhrál s národním týmem titul mistra světa.

„Rozhodl se úplně sám, trošku se poučil od bráchy Davida (rovněž hokejista, bývalý kapitán české reprezentace do dvaceti let), když viděl, jak se v Česku s hráči jedná. Řekl, že za Česko hrát nechce," přibližuje Holík, jenž rozhodnutí svého vnuka schvaluje.

Reprezentovat Kanadu, to je jako hrát fotbal v Anglii

„No, jéžišmarja! A jak! Když tady vidím ten bordel a protekci... I já jsem to zažil, když jsem ještě trénoval. Hokejově to je pro něj lepší, to je jednoduchý. Reprezentovat Kanadu, to je jako hrát fotbal v Anglii," je přesvědčený Holík.

Adam Musil v uplynulém ročníku nastupoval v zámořské juniorské soutěži Western Hockey League za tým Red Deer Rebels a nevedl si vůbec špatně. V sedmnácti letech zaznamenal v 60 zápasech 11 branek a 18 asistencí. Jeho talent neunikl kanadskému hokejovému svazu, který Musila povolal do přípravného kempu reprezentace do osmnácti let, který začíná v Calgary v sobotu.

Zúčastní se jej 44 hráčů, polovina z nich pak bude nominována na Memoriál Ivana Hlinky, prestižní mládežnický turnaj pořádaný v srpnu v Břeclavi a slovenských Piešťanech. Ještě před ním sehraje Kanada přátelský zápas právě s českou reprezentací a bylo by pikantní, kdyby za ni nastoupil právě Musil.

Dnešní extraliga se s tou před revolucí nedá srovnávat

„Sleduju ho odmalička a myslím si, že je lepší, než byl můj syn Bobby (rovněž bývalý hokejista, který v roce 1996 přijal americké občanství) v jeho věku. Bobby měl tu výhodu, že ve svých začátcích hrál doma v Česku, kde byli všichni dobří hráči jako Jarda Jágr nebo Robert Reichel. To bylo obrovské plus. Dneska je naše extraliga C nebo D skupina ve srovnání s tou před revolucí," myslí si Holík a je rád, že jeho nejmladší vnuk hraje za oceánem.

„Je tam neuvěřitelná konkurence mladých hokejistů a to vám v růstu jedině pomůže. Tady my pořád koukáme na to, jestli jsme odpočatí. Přitom to ve světě nikoho nezajímá. Naší mládeži se nic nevěnuje, všechno je protekční. A hlavně tvrdost našich a zámořských trenérů k hráčům se nedá srovnávat. Jenom díky tomu, že hokej hraje málo států, se pořád držíme ve špičce," nebere si servítky Holík, který jako trenér dovedl v letech 2000 a 2001 českou reprezentaci do dvaceti let k titulům mistrů světa.

Kvůli svému zdravotnímu stavu sleduje nejmladšího vnuka už jen na dálku. V příštím roce očekává, že po něm na draftu NHL sáhne některý z klubů nejslavnější hokejové soutěže. „O tom jsem přesvědčenej! To bych byl s odpuštěním nas*anej, kdyby to nevyšlo. I když to samozřejmě záleží na tom, jak se mu bude dařit tuhle sezónu," uzavírá.

Reklama

Související témata: