Hlavní obsah

Smutný den pro ruský hokej. Zemřel slavný trenér Tichonov

Moskva
Aktualizováno

Ruský hokej se počátkem nového týdne zahalil do obrovského smutku. Ve věku 84 let zemřel v Moskvě slavný hokejový trenér Viktor Tichonov. Během působení na lavičce reprezentace Sovětského svazu a později Ruska získal v 70. až 90. letech minulého století celkem osm titulů mistra světa a tři zlaté medaile z olympijských her.

Foto: Profimedia.cz

Slavný ruský trenér Viktor Tichonov zemřel ve věku 84 let.

Článek

O úmrtí legendy světového hokeje informoval klub CSKA Moskva, s nímž Tichonov spojil většinu své trenérské kariéry. "Viktor Tichonov zemřel dnes ráno v nemocnici po těžké nemoci. Hokejový klub CSKA Moskva vyslovuje svou nejhlubší soustrast a postará se o všechny záležitosti spojené s pohřbem," řekl ruským médiím generální ředitel moskevského klubu Igor Jesmantovič.

Smuteční akce k připomenutí Tichonovovy památky by měla proběhnout ve čtvrtek v hale CSKA.

Tichonov začal s hokejem jako obránce, čtyřikrát se stal mistrem ligy, ale nejvíce se proslavil jako trenér. Proslul přísným autoritativním stylem, díky němuž vytvořil z týmu Sovětského svazu a také z CSKA stroj na úspěchy.

Ruskému hokejovému svazu vyjádřil upřímnou soustrast za Český hokejový svaz jeho předseda Tomáš Král
„Úspěchy, kterých dosáhl, motivovaly také naše trenéry a hráče. Pokud chtěli sborné konkurovat, museli přistoupit na nejvyšší náročnost přípravy a vyrovnat se s novými hokejovými trendy,“ uvedl Král v kondolenci.

Pod jeho vedením získalo reprezentační mužstvo zlato na mistrovství světa v letech 1978, 1979, 1981-1983, 1986, 1989, 1990 a vyhrálo olympijské hry 1984, 1988 a 1992. Domácí lize kralovalo jeho CSKA nepřetržitě v letech 1977-1989.

Moskevský rodák Tichonov trénoval reprezentaci do roku 1994, kdy národní tým poprvé v historii vyšel medailově naprázdno z olympijských her. O devět let později se ještě na lavičku Ruska v 73 letech vrátil, ale po neúspěchu na MS v Praze a Ostravě v roce 2004 definitivně s trénováním skončil.

Šampionáty v Československu a Česku hrály v Tichonovově kariéře důležitou roli. V roce 1978 získal v Praze svůj první titul mistra světa, v roce 1985 přišel v české metropoli o sérii pěti triumfů v řadě a před deseti lety se v Ostravě rozloučil s koučováním.

Svaz uspořádá turnaj nesoucí Tichonovovo jméno

Podle bývalého Tichonovova svěřence a současného prezidenta Ruské hokejové federace Vladislava Treťjaka nejspíš svaz uctí památku slavného kouče turnajem nesoucím jeho jméno. "Lidé jako Anatolij Tarasov, Arkadij Černyšev a Viktor Tichonov by neměli být zapomenuti. Viktor Vasiljevič se navždy zapsal do historie sovětského a ruského hokeje. Musíme si jeho jméno stále připomínat a vážit si ho," uvedl Treťjak.

Na Tichonovovu počest začnou všechny pondělní zápasy Kontinentální hokejové ligy minutou ticha a hráči CSKA budou mít černou pásku na rukávu. Shodou okolností dnes moskevský klub přivítá ve šlágru ligy Petrohrad, v jehož dresu hraje pokračovatel hokejového rodu, trenérův vnuk Viktor Tichonov mladší. Reprezentační útočník by měl navzdory úmrtí v rodině do utkání nastoupit.

Hokeji se věnoval také syn slavného kouče Vasilij Tichonov, jenž pracoval jako trenér v zámoří, Finsku, Švýcarsku a poté i doma v Rusku. Loni tragicky zemřel po pádu z okna.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články