Hlavní obsah

Hokejová Síň slávy má nové členy Havla, Ševčíka, Šmída a Brábníka

Praha

Čtyři nové členy má po dnešku Síň slávy českého hokeje. Před vstupním utkáním českých reprezentantů do turnaje Channel One Cup proti Švédsku do ní byli v zákulisí pražské O2 areny slavnostně uvedeni bývalí úspěšní hokejisté Jan Havel, František Ševčík, Ladislav Šmíd starší a in memoriam také televizní komentátor Luděk Brábník. V Síni slávy je nyní 118 osobností.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Do Síně slávy českého hokeje byli uvedeni Jan Havel (uprostřed), František Ševčík, Ladislav Šmíd a in memoriam i televizní komentátor Luděk Brábník. Na snímku vpravo je prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, vlevo předseda Návrhové komise Síně slávy, Dominik Hašek.

Článek

"Jde o hokejisty, kteří patřili k nejlepším ze své generace. Generace 60. a 70. let, která na titul olympijských vítězů či mistrů světa nedosáhla, jako rovný s rovným se však utkávala s nejlepšími hokejisty své doby. Navíc v podmínkách, které jsou s těmi současnými naprosto nesrovnatelné," řekl během slavnosti prezident svazu Tomáš Král, který nové členy uváděl mezi "nesmrtelné" společně s šéfem návrhové komise Síně slávy českého hokeje Dominikem Haškem.

"Výkony, které tato generace předváděla, vydláždily cestu k poháru mistrů světa z let sedmdesátých, ale také k úspěchům zlaté generace na přelomu tisíciletí i ke zlatým olympijským medailím z Nagana," doplnil Král. "Novinář a komentátor Luděk Brábník zprostředkoval zážitky z vrcholných událostí milionům našich fanoušků a pro mnohé je dodnes příkladem odbornosti, nadhledu a profesionality," připomněl.

Zapsali se i do pamětní knihy

Všichni tři ocenění hokejisté se ceremoniálu osobně zúčastnili, Brábníka zastupovala jeho dcera. Kromě toho, že si mohli premiérově vychutnat samostatný ceremoniál před zraky dalších velkých postav historie českého hokeje, zapsali se nově přijatí členové poprvé i do pamětní knihy, tak je to obvyklé v Síni slávy v Torontu.

Dvaasedmdesátiletý Havel i stejně starý Ševčík jsou někdejší reprezentační spoluhráči, oba získali stříbrné medaile na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968. Havel má ve sbírce i bronz o čtyři roky později v Sapporu, Ševčík zase získal více medailí na mistrovství světa. Zatímco Havel má stříbro a bronz, Ševčík má po dvou medailích těchto hodnot.

Oba hráči mají za sebou i úspěšné klubové kariéry. Havel, jehož hráčská dráha je spojena zejména se Spartou, je dvojnásobným nejlepším střelcem ligy a členem Klubu hokejových střelců. Ševčík se v dresu Rudé hvězdy a ZKL Brno radoval ze sedmi mistrovských titulů.

Šestasedmdesátiletý Šmíd, otec současného stejnojmenného reprezentanta, je bývalý úspěšný obránce. S národním týmem získal bronz na olympiádě v Innsbrucku 1964 a stříbro na světovém šampionátu o dva roky později. V dresu Dukly Jihlava získal pět mistrovských titulů. Brábník je někdejší trenér, novinář, spisovatel a uznávaný hokejový i tenisový komentátor. Zemřel v roce 1989.

Síň slávy českého hokeje byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. V příštím roce by se mohla podle záměrů jejích zástupců dočkat otevření v kamenné podobě. "Síň slávy byla dluhem všem našim hokejovým generacím. Kamenná Síň slávy, tedy důstojné muzeum českého hokeje, je dalším hlavním cílem, jemuž se velmi blížíme. A doufám, že do mistrovství světa vyřídíme i tuto věc," prohlásil Král.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko