Hlavní obsah

Hráli jsme katastroficky, přiznal po blamáži hokejové reprezentace v Moskvě kapitán týmu Plekanec

Moskva/Praha

S velkým očekáváním hokejové veřejnosti odjížděl hvězdnými posilami z NHL vyšperkovaný český reprezentační celek na Channel One Cup. A výsledek? Blamáž. Ze druhého dílu série Euro Hockey Tour se výběr kouče Aloise Hadamczika vrací bez bodového zisku a s ostudným skóre 2:13. Tým v čele s kapitánem Tomášem Plekancem dokázal skórovat pouze v prvním duelu proti Finům, kteří se jako jediní obešli bez posil z kanadskoamerické ligy, následně dvakrát vysoko prohrál v Moskvě s vítězi turnaje Rusy i se Švédy.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Kapitán českého mužstva Tomáš Plekanec (vpravo) v souboji s Rusem Denisem Denisovem

Článek

"Asi jsme si lepší skóre ani nezasloužili - při takových chybách, jaké jsme dělali. Turnaj jsme odehráli katastroficky," připustil Plekanec, kapitán týmu, který po přesunu do Moskvy v šesti odehraných třetinách nedokázal skórovat.

Chuť a dojem z celého turnaje se nepodařilo napravit ani v závěrečném nedělním utkání se Švédy, ačkoliv svěřenci kouče Aloise Hadamczika hráli se Seveřany i po sobotním debaklu 0:6 s Ruskem ještě o druhou příčku v turnaji. "Ani v obraně to nestálo za moc. Ještě o přestávce se všichni hecovali k tahu na branku a střelbě, ale nic z toho nevyšlo," litoval Plekanec.

Bude výbuch varováním?

Hvězda Montrealu, která během výluky zámořské NHL vypomáhá v extralize mateřskému Kladnu, však věří, že výbuch na předvánočním podniku bude tím správným varováním pro všechny, kteří se ho zúčastnili. "Doufám, že příští turnaj, příští reprezentační zápasy tady bude úplně jiné mužstvo, a tím to nemyslím jmenovitě, ale předvedenou hrou," podotkl. "Všichni doufáme, že příští turnaj bude vypadat úplně jinak," dodal třicetiletý forvard.

První turnaj seriálu české mužstvo vyhrálo s plným bodovým ziskem, nyní zase všechna tři utkání prohrálo a nebodovalo. To ale podle Plekance k hokeji patří. "Netřeba z toho dělat tragédii," prohlásil útočník, jenž za jediný klad považuje, že nešlo o mistrovství světa, ale jen o jeden ze čtyř turnajů série Euro Hockey Tour. "Třeba to tak mělo být. Měli jsme si tím projít a všichni si zase sednout na zadek po prvním turnaji. Zase nás to vrátí na zem a na další turnaj přijedeme s velkou pokorou," ujistil Plekanec.

Hadamczik si odváží zkušenost

"Odvážím si zkušenost, co se může stát i s týmem, který má tak velká jména," řekl po závěrečném duelu turnaje kouč Hadamczik. "To, že nedávají góly, je důvod k zamyšlení," připustil. Vyčítat podle svých slov nemůže nic brankáři Alexandru Salákovi, velmi dobře hráli i mladí hráči, kterým dal příležitost v posledním utkání, a nezklamali ani obránci Roman Polák a Jakub Nakládal. Další hráči však zaostali za očekáváním.

"Hokej se hraje na góly, nehraje se na krásu, nehraje se na 'žabičky', na 'podržet a dát si to'. Tak se hokej nehraje. Hokej se hraje přímočaře do brány soupeře. To nám chybělo. A k tomu se přidala spousta individuálních chyb," konstatoval trenér s tím, že v důsledku nefungoval "žádný systém".

Všichni hráči podle jeho názoru hrát hokej bezpochyby umějí a nezapomněli to. "Ale když jim chybí to hlavní - zarputilost, síla v osobním souboji, přímočarost, nedá se nic vyhrát," zdůraznil Hadamczik.

Trenér: Jinak jsem postupovat nemohl

Při další nominaci hodlá přihlížet k poslední zkušenosti, jak hráči k utkáním přistupovali a jak se poddávali soupeři. "Máme za sebou dva turnaje. Jeden, kdy jsme nejeli v takové síle papírových jmen a měli jsme hráče, kteří do střel skákali po hlavě a chtěli pro naši zemi vše vůlí vybojovat. A tady jsme měli hokejisty, kteří nedali góly. Když hrají hokej, který nebolí, nepatří na mezinárodní scénu."

Sebekritiku si však Hadamczik nepřipouští, jinak prý postupovat nemohl: kdyby nezařadil do týmu hráče z NHL, byl by vzápětí kritizován, proč je nevzal. Ale formu v pravý čas podle něj neměli ani hokejisté z jiných soutěží.

Reklama

  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.