Hlavní obsah

Švédsko - Finsko 2:3 PPHokejisté Finska vyhráli po 16 letech juniorské mistrovství světa

Malmö
Aktualizováno

Hokejisté Finska získali po 16 letech titul na mistrovství světa hráčů do 20 let. V Malmö porazili domácí Švédsko 3:2 v prodloužení. Historicky třetí triumf zařídil Finsku v čase 69:42 Rasmus Ristolainen. Švédové skončili stejně jako loni v Ufě druzí. V boji o třetí místo porazili Rusové Kanadu 2:1 a obhájili bronz z loňského domácího šampionátu.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Finští hokejisté se radují z vítězství na mistrovství světa hráčů do 20 let.

Článek

Vstup do finálové bitvy vyšel lépe Finsku, které se ujalo vedení už v osmadvacáté vteřině. Ranou od modré čáry se prosadil Esa Lindell. Vyrovnat mohli Andre Burakowsky, Filip Sandberg a Sebastian Collberg, na druhé straně měl šanci Saku Mäenalanen. Švédové měli převahu, ale gólman Juuse Saros odolával.

V druhém dějství se neprosadili Alexander Wennberg ani Andreas Johnson, švédský gólman Oskar Dansk stihl zasáhnout před dorážkou Aleksiho Mustonena. V 28. minutě už se domácí tým radoval, když využil přesilovku Lucas Wallmark. Hned za 45 vteřin ale opět vedli Finové, když přihrávku Teuva Teräväinena zpoza branky zužitkoval Saku Mäenalanen.

Švédové se tak znovu tlačili za vyrovnáním a dočkali se v 51. minutě, kdy se trefil v početní výhodě od modré čáry Christian Djoos. Další šance na obou stranách zůstaly nevyužité. Až v čase 69:42 rozuzlil dramatickou bitvu před 12 023 diváky Ristolainen.

Bronz si odvážejí Rusové

Rusové v repríze loňského souboje o bronz opět uspěli a rozhodli už v první třetině. Ve čtvrté minutě otevřel skóre Michail Grigorenko, který využil přesilovku při vyloučení Bo Horvata. Potom pochytal šance Kanaďanů Andrej Vasilevskij a v 15. minutě zvýšil povedenou střelou Eduard Gimatov.

Ještě v závěru úvodní části pomohla Vasilevskému tyč. Ve druhém dějství nevyužili šance Scott Laughton v oslabení a pak ani Matt Dumba, Horvat a Griffin Reinhart. Gól dal až v 48. minutě Josh Morrisey, vzápětí trefil tyč Charles Hudon a Rusové těšný náskok ubránili až do konce.

Z elitní kategorie sestoupili Norové, kteří v rozhodujícím třetím zápase o udržení podlehli Německu 1:3. Norové sice vyhráli čtvrteční úvodní duel, ale Němci sérii otočili. Po gólech Frederika Tiffelse, Dominika Kahuna a Patricka Klöppera vedli už 3:0. Nováček elitní kategorie jen zkorigoval díky Magnusi Fischerovi. Nory nahradí za rok na šampionátu v Montrealu a Torontu Dánsko.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Malmö (Švédsko):
Finále:
Švédsko - Finsko 2:3 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Wallmark (Bengtsson, Djoos), 51. Djoos (Wallmark, Collberg) - 1. Lindell (Mäenalanen, Teräväinen), 29. Mäenalanen (Teräväinen, Lehkonen), 70. Ristolainen (Teräväinen, Vainonen). Rozhodčí: Papp (Kan.), Stricker (Švýc.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 12.203.
Švédsko: Dansk - Djoos, Arnesson, Olofsson, Bengtsson, Norell, Hägg - Johnson, Wennberg, Collberg - de la Rose, Forsberg, Lindholm - Burakowsky, Sörensen, Wallmark - E. Karlsson, A. Karlsson, Sundqvist - Sandberg. Trenér: Rikard Grönborg.
Finsko: Saros - Lindell, Pokka, Lehtonen, Ristolainen, Vainonen, Honka, Vainio - Mäenalanen, Teräväinen, Lehkonen - Haapala, Mustonen, Nikko - Nättinen, Kinnunen, J. Ikonen - H. Ikonen, Rauhala, Leskinen. Trenér: Karri Kivi.
O 3. místo:
Kanada - Rusko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 48. Morrissey (Hudon, Pelech) - 4. Grigorenko, 15. Gimatov (Mironov). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer (USA) - Pihlblad (Švéd.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 10.713.
Kanada: Fucale - Ekblad, Pouliot, G. Reinhart, Dumba, Pelech, Morrissey, Bigras - McDavid, Petan, Lazar - Horvat, Laughton, S. Reinhart - Hudon, Drouin, Mantha - Rychel, Gauthier, Anderson - Leier. Trenér: Brent Sutter.
Rusko: Vasilevskij - Zadorov, Mironov, Ljubuškin, Trjamkin, Bereglazov, Maslov, Vasiljev - Slepyšev, Bučněvič, Grigorenko - Žafjarov, Osnovin, Barabanov - Jakimov, Barbašov, Chlopotov - Busarov, Gimatov, Zykov - Skladničenko. Trenér: Michail Varnakov.
O udržení - 3. zápas:
Německo - Norsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. F. Tiffels (Draisaitl), 40. Kahun (Draisaitl, F. Tiffels), 44. Klöpper (Filin, Wagner) - 55. Fischer (Henriksen, S. Nielsen). Rozhodčí: Kubuš (SR), Linde (Švéd.) - Kosaka (Jap.), Saha (Fin.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 157.
Konečné pořadí:
1. Finsko, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. Kanada, 5. USA, 6. ČR, 7. Švýcarsko, 8. Slovensko, 9. Německo, 10. Norsko - sestup.
Přehled ocenění:
Nejlepší hráči (podle direktoriátu turnaje):
Brankář: Oscar Dansk (Švédsko),
obránce: Rasmus Ristolainen (Finsko),
útočník: Filip Forsberg (Švédsko).
All Star tým (podle akreditovaných novinářů):
Juuse Saros (Finsko) - Nikita Zadorov (Rusko), Rasmus Ristolainen (Finsko) - Anthony Mantha (Kanada), Teuvo Teräväinen (Finsko), Filip Forsberg (Švédsko).
Nejužitečnější hráč: Filip Forsberg (Švédsko).

Reklama