Hlavní obsah

Hadamczik by si nad kapitánem neměl lámat hlavu, říká před olympiádou Eliáš

New York

Dnes večer bude jeho jméno mezi těmi, která reprezentační kouč Alois Hadamczik přečte při zveřejnění nominace na zimní olympiádu. Patrik Eliáš z New Jersey má být v únoru v Soči jedním z pilířů české sestavy, ačkoli momentálně v NHL nehraje.

Foto: ČTK/AP

Patrik Eliáš by měl být v Soči jedním z pilířů české sestavy.

Článek

Po silvestrovském zranění s Pittsburghem se v sestavě Devils neobjevujete. Do kdy?

Těžko říct, je to den ode dne. Nedostal jsem status týden, 14 dnů...

Váš pád na mantinel vypadal dost zle, ale následky tak fatální nebyly. Neříkal jste si, že jste ještě dopadl dobře?

Když jsem si tu situaci později pouštěl, bylo vidět, jak jsem se zkroutil do klubíčka, schoval jsem rameno i hlavu, takže jsem si tím nárazem ani moc neublížil. Před ním jsem se ale snažil zapřít o soupeře, on mě přetlačil a tam jsem si hnul kyčlí a třísly. To je příčina, proč nehraju.

Může se hráč NHL měsíc před olympiádou nějak podvědomě šetřit?

To ne. Máme tu práci, kterou musíme odvádět. Sezóna běží, člověk reaguje, jak je naučený. Nejde se šetřit, to se pak přihodí ještě horší zranění.

Jedno takové se přihodilo Tomáši Hertlovi ze San Jose. Bral jste ten střet jako náhodu, nebo cílený útok?

Já myslím, že Brown (z Los Angeles) měl Tomáše v úmyslu dohrát, ale když viděl, že se točí nějak doprostřed, tak se mu opravdu chtěl vyhnout. V té rychlostí to ale šlo koleno na koleno a Tomáš to odnesl hůř. Je to strašná škoda, měl super sezónu. Člověk se ale v NHL naučí, že zranění je součást práce, kterou odvádíme.

Vy jste také vystrašil trenéra Hadamczika, měl starost?

Psal mi hned esemesku, jestli jsem v pořádku, tak jsem mu vzkázal, že může být v klidu. Ať si dá skleničku šampusu, že to není nic vážného.

Probírali jste s koučem i místo, kde by vás v sestavě rád viděl?

Má nachystané varianty podle toho, jestli budu hrát centra nebo levé křídlo. On to tak probírá s hráči, co mají něco odehráno a se kterými už má nějaký vztah. Nejsem určitě jediný.

Bavili jste se i o tom, že byste měl být kapitánem?

Konkrétně ne. Trenér spoléhá na určité hráče, které chce jako lídry. Ale neměl by si lámat hlavu tím, kdo bude kapitánem. Pro mě se nic nezmění, jestli budu mít céčko, áčko, nebo nic.

Z New Jersey by v Soči mělo být kompletní české trio (Eliáš, Jágr, Židlický), prožívají teď u vás v klubu předolympijskou nervozitu i hráči dalších zemí?

Snad jen Rus Volčenkov, protože turnaj je u nich doma. Nikdo o tom ale moc nemluví.

To asi teprve začne...

Ono těch adeptů u nás zase tolik není. Trochu překvapení bylo, že v americké nominaci není gólman Schneider. Marty Brodeur už na olympiádu nechtěl. Takže jediný, kdo trochu začíná pošťuchovat a vrtat, je Švýcar Brunner. Těší se na náš zápas ve skupině.

Máte čas sledovat, jak se daří dalším českým hráčům, kteří by se měli objevit v Soči?

Sleduju většinu kluků, čtu noviny, koukám na výsledky.

Co říkáte trápení gólmana Pavelce, který by měl být českou jedničkou?

Post gólmana je asi ten nejdůležitější. U brankáře je to specifické, on potřebuje cítit pohodu předem, a když se nedaří, tak to není příjemné. Na druhou stranu už tu několikrát bylo kouzlo nového začátku. Nemusí se třeba tolik dařit v NHL, ale přijdete do jiné party, kde je úplně jiná pohoda, jiný styl hry. Na to já se osobně taky hodně těším.

Po nedávných atentátech ve Volgogradu se nad olympiádou vznáší hrozba teroristických útoků. Nemáte obavy?

Nikdo to nechce mít v podvědomí. Není to příjemné pro sportovce, ale hlavně pro fanoušky. Měli by mít pocit bezpečí, že můžou být v klidu. My musíme věřit, že se o to Rusové postarají a bezpečno tam bude.

Eliášovy olympiády
Salt Lake City 2002
„Byl jsem docela vykulený a všechno si užíval. Největším zážitkem byla určitě atmosféra, která vládla v olympijské vesnici."
Turín 2006 (Zranil se hned v prvním zápase s Německem − pozn.)
„Tam jsem dostal blbý krosček a hned si vybavím, že jsem měl kalhoty o dvě velikosti menší, protože mi ty moje vzal Martin Erat. Na zádech jsem měl odkryté místo a dostal jsem přímo do něj."
Vancouver 2010
„Nejlepší zápas jsme odehráli hned na úvod se Slováky, ale pak jsme se tím turnajem spíš protrápili. Nebyla tam taková herní pohoda."

Reklama

Související témata: