Hlavní obsah

Česko - Norsko 5:1Češi znovu rozstříleli Nory. Kovář přišel v závěru o čisté konto

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Nosek 1 : 0
11. Valský 2 : 0
35. Jank 3 : 0
39. Zaťovič 4 : 0
49. Zohorna 5 : 0
58. Olimb 5 : 1
Záznam online reportáže

Havlíčkův Brod
Aktualizováno

Hokejová reprezentace se představila naposledy před mistrovstvím světa na domácím ledě. V Havlíčkově Brodě předvedla znovu velmi dobrý výkon a porazila Nory 5:1, takže ani ve čtvrtém vystoupení v sérii Euro Hockey Challenge neztratila ani bod. Pro šampionát se rodící mužstvo zatím ukazuje sympatickou tvář, výsledkově i herně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jakub Valský (vzadu) oslavuje gól na 2:0 během utkání Euro Hockey Challenge v Havlíčkově Brodu.

Článek
Fotogalerie

Těžší prověrky před cestou na MS do Minsku ale teprve přijdou, národní tým čekají ještě dvě vystoupení ve Švýcarsku a potom generálka v podobě závěrečného dílu Euro Hockey Tour ve Stockholmu, kde narazí na Švédy, Rusy a Finy.

Na rozdíl od předchozího zápasu na ledě havlíčkobrodské Kotliny se při odvetě s Nory neobjevili v sestavě zkušení Mojžíš, Vondrka a Petružálek, jen role třináctého útočníka zůstala Svačinovi a do branky šel Kovář místo Saláka. Už po 89 vteřinách reprezentanti vedli, když Nosek projel celým kluzištěm, z levé strany se natlačil až před norského brankáře a překonal ho vydařenou kličkou.

Češi byli aktivnější

Rychlý gól české mužstvo uklidnil, prezentovalo se dobrým pohybem a napadáním už ve středním pásmu, takže si vytvářelo i slibné šance. Norové hrozili spíš z ojedinělých střel, jednou takovou prověřil Kovářovu pozornost K. A. Olimb.

Při úvodní přesilovce domácích ještě nezahřmělo, v polovině první třetiny ale Smoleňák vypálil od červené na branku, puk se odrazil od zadního mantinelu před Haugena, kde stál Valský a pohotově zakončil.

Aktivita byla jasně na holích českých hráčů, kteří se s velkým elánem tlačili do útoku, ale nezapomínali přitom pečlivě bránit. Kovář bez potíží držel čisté konto, během první a druhé třetiny musel čelit celkově pouze sedmi střelám.

Ve druhém dějství přišla už i využitá početní výhoda, po Radilově přihrávce se trefil poprvé v českém dresu Jank. O čtyři minuty později si nulu na kontě reprezentačních branek odmazal i Zaťovič, jenž sedmdesát sekund před druhou pauzou dostal do sítě puk po dorážce střely obránce Kováře.

Olimb pokazil Kovářovi čisté konto

V poslední třetině Norové docela ožili i zásluhou dvou přesilovek v řadě, český tým hrál dokonce třináct vteřin ve třech, ale Kovář s jistotou pokryl tvrdou ránu Thoresena a včas nastavil beton do cesty střele Skrödera.

Nicméně soupeř stihl za osm minut přesně tolik střel jako za celé předchozí dvě třetiny. Skóre ale posouvali zase Češi. Nejdříve Kašpar v brejku sám před Haugenem neuspěl, ale v 50. minutě už se trefil Zohorna, jenž pohotově vypálil a mohl slavit premiérový reprezentační gól.

Nabité hlediště pak ještě rozvášnila bitka Smoleňáka, který dostal na dres kapitánské céčko, s norským obráncem Öksnesem. Její vítěz sice jasný nebyl a oba hráči vyfasovali stejně, ale na ledě byla markantní převaha s chutí hrajícího národního týmu. Seveřané však ještě z přesilovky 135 vteřin před koncem připravili Kováře o čisté konto.

Euro Hockey Challenge:
Česko - Norsko 5:1
Branky: 2. Nosek, 11. Valský, 35. Jank, 39. Zaťovič, 50. Zohorna – 58. K. A. Olimb, hlavní rozhodčí Hradil a Polák (oba ČR), vyloučení 9:9, využití 1:1, 3014 diváků.
Česko: J. Kovář – Kolář, Linhart, Mozík, Jank, L. Kovář, Kudělka, Vitásek, Gulaši – Růžička, T. Zohorna, Kašpar – Radil, Kousal, T. Nosek – Valský, Vincour, Smoleňák – Pohl, Filippi, Zaťovič.
Norsko: Haugen – Trygg, Nörstebö, Rindal, Bryhnisveen, Öksnes, Saxrud-Danielsen – M. Olimb, K. A. Olimb, Skröder – Jacobsen, Hansen, Roest – Martinsen, Stene, S. Thoresen – M. Fröshaug, Forsberg, Dahlström – Djupvik-Lövlie
Další výsledky série:
Finsko–Německo 3:0Bělorusko–Švýcarsko 2:5Švédsko–Dánsko 5:2.Česko sehraje ještě dva zápasy ve Švýcarsku, 25. dubna v Neuenburgu a 27. dubna v Basileji.

Reklama