Hlavní obsah

Smoleňák se chystal fotkou v kapitánském dresu poškádlit za oceánem Plekance

Martin KézrPrávo

Hrál teprve svůj pátý mezistátní zápas a už dostal na dres céčko. Radku Smoleňákovi připadla tato role, když pro čtvrteční odvetu s Nory na ledě havlíčkobrodské Kotliny dostal volno obránce Tomáš Mojžíš, jenž je kapitánem od začátku přípravy na mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník české hokejové reprezentace Radek Smoleňák ve čtvrtečním utkání proti Norsku.

Článek
Fotogalerie

„Říkal jsem si, že se musím v dresu vyfotit a poslat to hned za oceán Plekymu, aby věděl, že už má s kapitánstvím smůlu. Od rána jsem se těšil, jak si z něj udělám srandu a řeknu mu, že už tady bohužel nemá místo," přiblížil útočník škádlení mezi kamarády z Kladna.

Smoleňák se snažil s céčkem na dresu hrát příkladně. „Je to čest pro každého hráče, ale vím, že tady ještě nejsou ti nejzkušenější hráči a pár starších dostalo volno. Udělalo mi to céčko ale radost, koho by to netěšilo. Na ledě jsem se snažil hrát to, co normálně hraju," líčil útočník, jenž si připsal asistenci u vítězné branky.

Těsně před koncem se pustil i do rvačky s Öksnesem. „To nebylo žádné kapitánské řešení. Byl jsem už trochu otrávený z toho, jak mě tam pořád někdo před brankou osekával. Nevím, koho lze považovat za vítěze bitky, ale párkrát jsem ho trefil. Určitě ten Nor schytal víc rán, než jsem dostal já od něj, ale hlavní je, že se ani jeden z nás nezranil," vykládal Smoleňák.

Národní mužstvo v přípravě na MS ukazuje velmi sympatickou tvář, výsledkově i herně. Ze čtyř vítězných zápasů Euro Hockey Challenge má skóre 17:3. „Je vidět, že jsme hladoví, že každý maká a hraje pro tým i sám za sebe. Všichni jsme natěšení, že můžeme v reprezentaci být. Snažíme se proto vychutnat každý trénink, každé střídání v zápase, abychom si všechno užili a odevzdali 120 procent. Všem chceme ukázat, že jsme tady právem a že si tu šanci zasloužíme. Jde jen o to dobře se předvést," přibližoval Smoleňák.

Růžička: Nemám mužstvu moc co vytknout

Trenéra Vladimíra Růžičku hlavně těší, že jeho tým papírově slabší soupeře nejen porazil, ale taky jasně přehrál. „Není úplně jednoduché rozebrat hru houževnatě bránících a solidně bruslících mužstev, ale my to s Dány i Nory opakovaně předvedli," říkal kouč. „Nemám mužstvu ani moc co vytknout. Ukázalo takovou sílu, až se mi zdálo, že tím Norové byli pořádně zaskočení," mínil Růžička.

Reprezentanti v odvetě s Nory už po 89 vteřinách vedli a jasně udávali rytmus hry. „Měli jsme od začátku výborný pohyb, kluci šli s velkou chutí do branky, vzali si ten agresivní styl za svůj, přitom si splnili i v obraně svoje úkoly," tvrdil kouč.

„Víme, že až teď přijdou zápasy ve Švýcarsku, a pak na turnaji ve Stockholmu se Švédy, Rusy a Finy, které nás prověří daleko víc. Ale příslib z výkonu drtivé většiny kluků je dobrý," tvrdil kouč. „Budeme už muset začít zužovat kádr, ale mám docela zamotanou hlavu z toho, jak výborně někteří kluci hrají," přiznával Růžička.

Reklama