Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 3:1Hokejisté nezlomili prokletí, na skalp Švýcarů čekají už tři roky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Brunner 1 : 0
24. Josi 2 : 0
56. Pestoni 3 : 0
58. Vondrka 3 : 1
Záznam online reportáže

Neuchatel/Praha
Aktualizováno

Hokejisté poprvé během přípravy na MS výsledkově narazili, v Neuchatelu nestačili na Švýcary. Výborně bránícímu soupeři podlehli v prvním ze dvou vzájemných utkání 1:3, byla to s ním už pátá porážka za sebou během posledních tří let. České mužstvo tak prakticky ztratilo šanci na triumf v Euro Hockey Challenge,

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Vondrka dal jediný gól českého týmu, ale důvody ke spokojenosti neměl.

Článek

"Myslím si, že jsme neodehráli až tak špatný zápas. Předtím jsme čtyřikrát zvítězili a mám pocit, že jsme byli trošku na hrušce. Tak jsme zase spadli dolů," hodnotil Ondřej Weissmann, asistent reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky.

Národní tým i bez nemocného Červenky zkoušel začít aktivně, jenže okamžitě narazil na dobře organizovanou obranu domácích a bohužel pykal hned za své první vyloučení. Na trestnou lavici musel usednout za hákování Mozík a už po 27 sekundách přesilovky ve skrumáži těl před Salákem uspěl Brunner, když propasíroval kotouč za záda českého gólmana.

Od té chvíle Švýcaři v sestavě se sedmi úřadujícími vicemistry světa měli navrch. Byli rychlejší, většinou u puku dřív a dostávali se i do slibných šancí. Přesto přišla česká možnost na vyrovnání, jenže v přečíslení Zohornovi při zakončení kotouč přeskočil hůl.

Časomíra dělala problémy

Začátek druhé třetiny odložil o téměř čtvrthodiny problém s časomírou, která se stejně nerozběhla, takže posloužit musely provizorní stopky. Domácí se s tím ale vyrovnali lépe a obránce Josi přesnou střelou do růžku branky zvýšil švýcarské vedení.

Gól z hole hráče zámořského Nashvillu dal soupeři ještě výraznější klid, české mužstvo obtížně hledalo způsob, jak se prosadit v útočném pásmu. Potíže dělal i švýcarský důraz.

Teprve ve 45. minutě zase diváci viděli fungující ukazatel času a taky lepší hru národního mužstva, které se výraznější střeleckou činností snažilo odčarovat kouzlo Genoniho.

Neujaly se ale Noskova střela švihem, ani Mozíkova rána od modré. Švýcaři se v závěru vlastně jen bránili, ale to je činnost, kterou ovládají skvěle. Navíc se jim v 56. minutě povedlo překonat Saláka i potřetí, a přestože se o 83 vteřin později trefil také Vondrka, na obrat už bylo pozdě. Zvláště když reprezentanti po zbytečném faulu Petružálka dohrávali v oslabení.

"Druhá třetina se nám vysloveně nepovedla, Švýcaři změnili hru a my jsme na to nebyli připravení. Ve třetí jsme změnili hru a bylo to vidět. Švýcaři se ale zatáhli a čekali na chybu. Jednu jsme udělali a hned jsme inkasovali gól. První porážka v přípravě nevadí. Myslím si, že je to dobře, že nás někdo klepnul přes prsty. I když Švýcaři to zrovna být nemuseli," uvedl asistent Weissmann.

"Dobře jsme začali, ale nedali jsme góly," posteskl si útočník Michal Vondrka, autor jediné české trefy. Ta ale přišla pozdě. "První třetina byla dobrá, druhá stála za prd, protože jsme přestali bruslit a oni trošku přidali. Třetí jsme si řekli, že za nimi půjdeme, šli jsme po nich a oni neměli skoro nic. Tahle musíme hrát v neděli v dalším zápase," dodal Vondrka.

Nedělní odveta v Basileji začne v 13:30.

Euro Hockey Challenge ve švýcarském Neuchatelu:
Švýcarsko - Česko 3:1
Branky a nahrávky: 6. Brunner (Hollenstein), 24. Josi (Romy, Hollenstein), 56. Pestoni (Romy) - 58. Vondrka (Radil). Rozhodčí: Rochette, Massy - Fluri, Gilles (všichni Švýc.). Vyloučení: 2:5, navíc Petružálek (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 7000 (vyprodáno).
Švýcarsko: Genoni – Kukan, Vauclair, Josi, Schlumpf, Kamerzin, Huguenin, Ramholt, Grossmann – Rüfenacht, Ambühl, Pestoni – Hollenstein, Romy, Brunner – Scherwey, Froidevaux, Neuenschwander – Plüss, Monnet, Simek.
Česko: Salák – Kudělka, Linhart, Mozík, Jordán, Krejčík, Vitásek, Jank, L. Kovář – M. Růžička, T. Zohorna, Buchtele – Vondrka, Kousal, Radil – Smoleňák, T. Nosek, Kašpar – Petružálek, Filippi, Zaťovič.
Další zápasy Euro Hockey Challenge:
Riga: Lotyšsko - Francie 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 13. Cipulis, 51. Redlihs - 49. Fleury.
Sundsvall:Švédsko - Norsko 1:0 (1:0) - předčasně ukončeno kvůli problémům s ledem
Branka: 2. Olausson.

Reklama