Hlavní obsah

Kanadu skolil jednou rukou, z Růžičkovy pozvánky má teď Simon husí kůži

Martin KézrPrávo

Na letním reprezentačním kempu v pražském Edenu je úplně nejmladším hokejistou, útočník Dominik Simon teprve za týden oslaví 20. narozeniny. „Když jsem držel v ruce pozvánku, normálně mi naskočila husí kůže,“ prozradil český talent oblékající nyní už plzeňský dres.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Dominik Simon (vlevo) během tréninku české reprezentace v rámci předsezonního kempu v Praze.

Článek

Opravdu jste takhle emotivně zareagoval na pozvánku do kempu národního týmu?

Pořádně to se mnou zacloumalo, to si pište. Snažíte se makat odmala a cílem je dostat se do reprezentace. Když se to pak povede, tak emoce se dostaví a je to i nějaký důkaz, že snad každý den dělám něco, co má smysl. Byl jsem vážně moc šťastnej a musím být vděčný i trenéru Růžičkovi, že dává takový prostor mladým hráčům.

Nemrzí vás ale trochu, že program zahrnuje čtyři dny tréninku bez nějakého zápasového vyvrcholení?

Beru to tak, že i tohle je velká šance se ukázat. Budu se snažit být v klidu a předvést nejlepší hokej, co umím. Program v Edenu je docela intenzivní a každý z nás tady usiluje o pozvánku i na příští akci. Vnímám tu současnou reprezentační zkušenost jako plnohodnotnou a nic na tom nemění, že neodehrajeme žádný zápas.

Berete ten pobyt s národním týmem i jako předčasný dárek k dvacetinám?

Vidíte, ani jsem si nějak neuvědomil, že budu mít brzy narozeniny... Ale jo jasně, dárek je to krásný. Jako nejmladší se tady vůbec necítím, nováčků na sbírání puků je nás tu spousta.

Se jménem Simon si hokejoví fanoušci spojují především vítězný nájezd na mistrovství světa dvacítek, kde jste proti Kanadě rozhodl blafákem zakončeným jednou rukou...

To mi vyšlo perfektně, ale žít do budoucna z toho nechci. Rád bych se celou sezónu předváděl jako hráč, který může mít oprávněně reprezentační ambice.

V létě jste však hodně překvapil odchodem ze Sparty. Jakou roli v tom sehrál majitel plzeňského klubu Martin Straka?

Docela velkou. Přijel za mnou v době, kdy jsem ještě ani sám pořádně nevěděl, co bude. Bavili jsme se hodně otevřeně a naznačil mi velký zájem, takže se dá říct, že jsem se pro Plzeň rozhodl i díky němu.

Sparta ale o vás taky stála, vnímal jste to?

Byl jsem sparťanem dlouho, od deseti let. Mám klub v srdci pořád, jenže tam je teď na mém postu docela nabito a já potřebuju co nejvíc hrát. Ve Spartě jsou nyní neskuteční centři, jen si vezměte ty dva elitní Hlinku s Pechem. Vím, že ty bych v sestavě třeba nepřeskočil.

Vedení Sparty ale naznačilo roztrpčení z vašeho odchodu. Mluvili jste o tom třeba s trenérem?

S panem Jandačem jsme se bavili několikrát o mé situaci, dokonce i naznačoval, jak by to mohlo se mnou ve Spartě vypadat. Za rozhodnutím jít do Plzně si stojím. Udělal jsem to, co si myslím, že je pro mě v současné chvíli nejlepší.

Měl jste na stole i nabídku ze Švédska, o tom jste vůbec neuvažoval?

Ze všech stran mi vyšla jako nejlepší volba Plzeň. Myslím, že tam můžu dostat herní prostor a největší šanci na svůj hokejový rozvoj.

Jaké bylo přijetí v Plzni?

Pěkné. Pronajal jsem si byt blízko zimáku, což je moc fajn. V kabině sedím vedle Petra Kadlece, který taky přišel do Plzně po letech v pražském klubu, ale žádné řeči o rivalitě Sparty se Slavií nevedeme. Teď máme společný plzeňský zájem. Jinak je všechno stejné jako ve Spartě. Hokej je jen jeden.

Myslíte, že v Plzni třeba nebude takový tlak na hráče?

Tak to nevím, uvidí se až v sezóně při zápasech. Tlak na Spartě se možná stupňuje i s tím, jak se prodlužuje čekání na kýžený titul. V Plzni by se možná mohlo v tomto směru dýchat líp, ale vždycky je potřeba hlavně dobrá atmosféra v kabině, ať už jde o kterýkoli klub.

Na Spartě hraje Plzeň hned první extraligové kolo 12. září. Bude to pro vás hodně zvláštní zápas?

Studoval jsem si rozpis, takže vím, že se na Spartu vrátím hodně brzy. Těším se na to moc a doufám, že si nespletu strany a půjdu do správné kabiny.

Bývá pravidlem, že hráči vypisují na výhru proti svému bývalému klubu zvláštní prémii pro spoluhráče. Uděláte to taky?

Určitě se k takové tradici připojím. Sparta bude favoritem, budeme mít o to větší chuť ji porazit. Za rozhodnutím jít do Plzně si stojím. Udělal jsem to, co si myslím, že je pro mě v současné chvíli nejlepší.

Reklama

Související témata: