Hlavní obsah

Doufám, že jsem nevyhrál naposled. Ale člověk nemládne, řekl Jágr při převzetí Zlaté hokejky

Praha
Aktualizováno

Po takřka třech měsících od slavnostního vyhlášení v Karlových Varech, kterého se kvůli dovolené v zámoří nemohl zúčastnit, převzal hokejový útočník Jaromír Jágr Zlatou hokejku pro nejlepšího hráče uplynulé sezóny. Pětadvacet kilogramů těžkou bronzovou sošku vyhrál dvaačtyřicetiletý rekordman této ankety už pojedenácté a doufá, že ne naposled. „Ale jsem v takové formě, že nevím,“ rozchechtal se dobře naladěný Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr s trofejí pro vítěze Zlaté hokejky.

Článek
Fotogalerie

Užíváte si přebrání trofeje stejně, jako by tomu bylo přímo na galavečeru v Karlových Varech?

Je pravda, že bych v Karlových Varech rád byl v době předávání osobně. Ale byl jsem v Americe a měl první dovolenou po dlouhé době. Jsem rád, že si na mě hokejový svaz vzpomněl. Žádali mě už delší dobu, ale jsem tak zaneprázdněný, že jsem to stihl až pár dnů před odletem do Ameriky.

V anketě jste o pouhých osm bodů porazil svého kamaráda a parťáka z Kladna Tomáše Plekance. Dobíral jste si ho?

To bylo jenom o osm bodů, jo? (rozesměje se) Já ani nevěděl, že Pleky skončil druhý. Vůbec jsme se o tom nebavili. Ale jsem starší, takže i kdyby vyhrál Pleky, stejně by mi to nějakým způsobem přenechal.

Když odhlédnete od sebe, cítíte, že nejlepší sezónu měl právě Plekanec?

To je těžké porovnávat. Je pravda, že pokud lidé, kteří hlasují, nevidí daný zápas, můžou soudit jedině podle kanadských bodů nebo času na ledě. Pleky v poslední době dostává ve svém mužstvu úplně jinou roli. Možná mu třeba nesedí tolik, jako kdyby měl rozhodovat v přesilovkách.

Místo toho vyniká obrannými schopnostmi...

Hrozně moc se zlepšil defenzivně, čehož trenéři využívají a nasazují ho na situace, ve kterých je potřeba gólům zabránit a ne je střílet. To trochu ovlivňuje i názor některých lidí na něj.

Mohla vaši výhru ovlivnit účast na mistrovství světa a zároveň i po něm ohlášené rozhodnutí skončit v reprezentaci?

Rozhodně jsem neuvažoval v tom duchu, jestli by právě tyhle věci mohly Zlatou hokejku ovlivnit. Ale hodně mi k vítězství pomohlo, že jsem na mistrovství světa jel. Na druhou stranu jsem tam nepodal svůj nejlepší výkon. Ale novináři a trenéři třeba ocenili už jenom to, že jsem se šampionátu ve svých letech vůbec zúčastnil.

Je vyhrávat Zlatou hokejku čím dál těžší?

Hlavně záleží na tom, jestli si zachováš přízeň novinářů. Pokud je respektuješ a chováš se k nim krásně, šanci máš větší (směje se). Ne, popravdě řečeno, je to těžší. Člověk nemládne, navíc přibývají jiné povinnosti a nejenom ty hokejové. A že letos jich bylo víc než jindy. Tak doufám, že až přiletím do Ameriky, už se budu moct stoprocentně soustředit jen na svoje výkony na ledě.

Ještě se ale v neděli odehraje rozlučkové utkání týmů Martina Straky s Jaroslavem Špačkem v Plzni. Platí, že dorazíte?

Zvládnu to, i když moc času před odletem nemám. Stačí, když dorazím čtvrt hodiny před zápasem. Kdybych byl starší, musel bych přijet dřív, abych stihl rozcvičku. Ale protože jsem ještě mladej kluk, zvládnu to i bez ní.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko