Hlavní obsah

Co řekne Jágr? Růžička vyrazil na inspekci do zámoří

Martin KézrPrávo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička odletěl za oceán. Nejprve míří do Toronta na MS hráčů do 20 let, už o víkendu ale přesune pozornost na NHL. Bez posil z této soutěže se národní tým na šampionátu příští rok v Praze neobejde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička odletěl na inspekční cestu do zámoří.

Článek

Při předchozí štaci na reprezentační střídačce měl Růžička zároveň povinnosti ve Slavii, do zámoří se tak nedostal ani na inspekční cestu. „Nebyl jsem tam od olympijského Vancouveru 2010," přiznává. Zápasy nejkvalitnější hokejové ligy světa uvidí na vlastní oči dokonce po dvaceti letech. „Vracím se na NHL vlastně poprvé od doby, kdy jsem skončil s hraním v Bostonu. Na vzpomínky zrovna nejsem, ale asi tam na mě trochu nostalgie dýchne," říká.

V itineráři má Růžička celkem osm utkání. „Bydlení máme s manažerem Loukotou zajištěné v New Yorku, odkud budeme k zápasům vyjíždět. Docela se těším na atmosféru a hlavně na hokej. Osobní dojem a kontakt je o něčem jiném než sezení doma u televize," míní.

„Navíc doma je teď všude napečené cukroví, já se neudržím a mlsám, jenže pak mám problémy se zuby a váhou. Vždycky přiberu minimálně dvě kila, takže je dobře, že teď na dva týdny budou sladkosti mimo můj dosah," směje se trenér, který by měl za oceánem spatřit v akci až dvanáct českých hokejistů.

„Zajímá mě, jak naši kluci hrají a v jaké jsou pohodě. Rád bych je ale jinak nechal v klidu," naznačuje Růžička. Třikrát po sobě uvidí v akci New Jersey, kde ho z českého kvarteta zajímá především výkon Marka Židlického. Konstruktivního obránce národní tým potřebuje jako sůl. „Pro mě je hodně důležitý. Nemá cenu si nic nalhávat, bek jako on by na mistrovství byl hodně vítanou posilou," říká na rovinu.

Platí Jágrův konec?

Ďábly předem z play off odepisovat nechce: „Budou to mít ale těžké. Pokud neudělají nějakou vítěznou sérii, těžko budou osmičku v konferenci honit." Z případného neúspěchu New Jersey by ale národní tým těžil. „Věřím, že pokud Židla bude zdravotně dobrý, přijede pomoct," doufá kouč, ale zdůrazňuje, že nehodlá nikoho ze zámoří přemlouvat.

„Ani si nemyslím, že bychom před šampionátem v Praze měli vést debatu, jestli tam někdo chce jet, nebo ne. Mistrovství doma přece musí být pro každého hráče výzvou," vykládá Růžička. Chce si pochopitelně najít čas i na rozmluvu s Jaromírem Jágrem. „Abych zjistil, jestli platí konec jeho reprezentační kariéry, který vyhlásil v Minsku, nebo jestli bude o reprezentaci aspoň malinko uvažovat. Abych se podle toho mohl zařídit a v klidu si skládat tým pro mistrovství," říká trenér, jenž třikrát uvidí ve hře i Krejčího Boston.

Závěr své cesty do zámoří Růžička věnuje Philadelphii, kde září Jakub Voráček, a ve vzájemném souboji s Flyers se mu předvede i české trio v dresu Tampy Ondřej Palát, Radko Gudas, Andrej Šustr. V Chicagu má vidět v obraně domácích Michala Rozsívala a s Dallasem tam přijede útočník Aleš Hemský.

Růžička: Nějaké favority z NHL mám

Kouč národního týmu také doufá, že alespoň v jednom ze dvou utkání Buffala natrefí na Michala Neuvirtha v brance.

„S ním bych rád na téma mistrovství světa přece jen víc zabrousil. Pro každého gólmana je lepší, když ví, jaká je jeho pozice," uvažuje Růžička.

Šampionát začíná až 1. května, už nyní si však trenér dává dohromady seznam hráčů z NHL. „Nějaké favority mám, ale nechci je teď prozrazovat. Stačí, že už jsem řekl Židlického," usmívá se Růžička, který se vrátí domů 15. ledna. „Pak si na to sedneme i s asistenty, doteď jsem posily řešil jen sám. Rozhodující ale bude únor, březen," doplňuje.

Která utkání Růžička uvidí
3. 1. NY Rangers - Buffalo
4. 1. Chicago - Dallas
6. 1. New Jersey - Buffalo
8. 1. Boston - New Jersey
9. 1. New Jersey - NY Islanders
10. 1. Philadelphia - Boston
12. 1. Philadelphia - Tampa Bay
13. 1. Boston - Tampa Bay

Reklama

Související témata: