Hlavní obsah

Češi bez Zachy, zato s ostrým nábojem z NHL. Konec kamarádství, vzhůru na Slováky!

Nemůžou je rovnou poslat ze hry, nemohou jim způsobit stejné utrpení jako oni jim před rokem, ale i tak čeští hokejoví mladíci myslí na pomstu za souboj z minulého šampionátu v Kanadě. Tam jim Slováci výhrou 3:0 zařídili stopku na cestě k medailím. Teď ve Finsku chtějí svěřenci kouče Jakuba Petra po úvodní prohře s Rusy 1:2 po nájezdech našlápnout k co nejlepší pozici pro čtvrtfinále. Další utkání v základní skupině MS hrají už s Davidem Patrňákem z Bostonu, ale bez zraněného Pavla Zachy ve 13.00 h, vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Útočník české hokejové dvacítky Michael Špaček takhle v prvním utkání na MS překonal z trestného střílení ruského gólmana Georgijeva.

Článek

„Je to pro nás výzva, protože Slováci jsou nakonec i obhájci bronzových medailí," říká český kouč Jakub Petr. Jako ostrý náboj může poprvé použít útočníka Davida Pastrňáka, kterého na šampionát ze zámořské NHL uvolnil Boston. „Je to hráč, kterého chce mít každý trenér v kabině," má jasno Petr.

Přibyl mu do týmu v pravou chvíli jako jedinečný trumf do zatímní střelecké bídy. „Musíme se více tlačit do brány," velí po boji s Rusy Petr, jehož svěřenci se v prvním utkání prosadili jen z trestného střílení.

O zápase se nebaví

Obě výpravy nocují ve stejném hotelu, potkávají se na chodbách nebo u jídla. Federální minulost je i přes příkop času přece jen spojuje. „Trenéra Bokroše i jejich realizační tým velmi dobře známe. Bavíme se, samozřejmě ne o zápase. Známe se, Slováci jsou první, s nimiž vždycky mluvíme, když někam přijedeme. Mnozí kluci hráli nebo hrají v našich soutěžích," připomíná Petr pro hokej.cz.

„Ale jakmile se hodí bully, kamarádství půjde stranou. Bude to druhý zápas na mistrovství a ten už musíme vyhrát," má jasno kouč.

Východní sousedé jsou pravidelnými soupeři českých mládežnických celků. "Slováci jsou pro každého Čecha rivalové, já doufám, že je porazíme," slibuje si David Kaše, který byl na minulém MS, ale kvůli nemoci klíčový zápas se Slováky sledoval jen v televizi.

Teď pozice diváka čeká Zachu. „V zápase s Ruskem jsem si přisedl nohu a natáhl si to ještě více, než to bylo. Takže jsem raději odstoupil, aby to nebylo ještě horší," líčí pro ČTK Zacha, jenž má problémy s přitahovačem svalu. Loňské zklamání po čtvrtfinálovém vyřazení zažil na vlastní kůži. Pokusu o odplatu se zúčastnit nemůže... Chybí i bek Alex Rašner.

"Jejich zdravotní stav se zlepšil, ale dnes hrát nebudou. Nechceme zbytečně riskovat," sdělil pro hokej.cz manažer výpravy Milan Hnilička.

Reklama

Související témata: