Hlavní obsah

Vettel neposlechl šéfy a vyhrál, ale zadělal si na malér

Praha/Sepang

Úřadující mistr světa formule 1 sice vyhrál GP Malajsie a ujal se celkového vedení po dvou závodech z devatenácti, ale zadělal si na problémy. Neuposlechl totiž jasný příkaz vedení stáje Red Bull, který po poslední výměně pneumatik zněl: „Dojet do cíle a zachovat stávající stav.“ V tu chvíli ale vedl Mark Webber.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mark Webber a Sebastian Vettel. Jako by ani nebyli z jedné stáje.

Článek
Fotogalerie

Němec na něj několikrát zaútočil a nakonec ho i předjel a vybojoval tak svoje 27 vítězství v kariéře a první letošní. „Mark jel výborně, bylo hodně těžké se před něho dostat. A bylo to i dramatické. Ještě teď je mi z toho horko a mám ze závodu zvláštní pocit,“ konstatoval, jako by příkaz vedení neexistoval. Několikrát totiž mohlo dojít k jejich vzájemné kolizi.

Naštvaný Webber

„Vycházel jsem z nařízení vedení, které znělo, že situace zůstává a máme dovézt v pořádku oba vozy do cíle ve stávajícím pořadí. V tu chvíli jsem vedl. Ale Sebastian zaútočil, byl hodně rychlý a dostal se přede mne. Nemělo smysl jít do rizika,“ pravil s chladným pohledem na týmového kolegu na tiskovce Webber.

Vettel odvracel oči, bylo mu to hodně nepříjemné. Na problém si zadělal už v průběhu závodu, kdy do rádia zahlásil: „Odstraňte mi Marka z cesty, je pomalý.“ Vedení ani Webber na to nereagovali. Za tento výrok mohou sportovní komisaři i FIA tvrdě trestat.

Obdoba u Mercedesu

Podobná situace se odehrála ve stáji Mercedes, kde Nico Rosberg žádal několikrát, aby směl předjet pomalu jedoucího Lewise Hamiltona. „Zachovej odstup. Tato situace nám vyhovuje,“ zněl pokyn vedení. „Ale já jsem rychlejší,“ žadonil marně Rosberg. Poté už jen naštvaně zahlásil: „Tohle si budu pamatovat!“ Jelikož je disciplinovaný Němec, nechal na třetí pozici týmového kolegu.

„Děkuji týmu a děkuji i Nikovi, je to skvělý parťák. Měl by tu být se mnou,“ říkal rozpačitě Hamilton. „Neměl jsem takovou rychlost, abych honil Red Bully a musel jsem v závěru šetřit palivo,“ dodal. Hodně pobavil už svým manévrem z první poloviny závodu, kdy přijel pro nové pneumatiky k boxům McLarenu, ale ti ho máváním hnali dál... „Léta jsem za ně závodil, prostě zvyk... Omlouvám se svému týmu,“ kál se Hamilton, zatímco jeho přítelkyně Nicol se v boxech Mercedesu úletem náramně bavila.

Reklama

Související témata: