Hlavní obsah

Schumacherův zdravotní stav se mírně zlepšil. Legenda F1 podstoupila druhou operaci hlavy

Grenoble
Aktualizováno

Sedminásobný světový šampión formule 1 Michael Schumacher, který se velmi vážně zranil při nedělním lyžování ve francouzských Alpách, absolvoval v pondělí večer druhou operaci hlavy, po níž se jeho zdravotní stav mírně zlepšil. Informovali o tom v úterý lékaři na mimořádné tiskové konferenci v Grenoblu.

Foto: Alessamdro Bianchi, Reuters

Michael Schumacher se v neděli vážně zranil při lyžování ve francouzských Alpách.

Článek
Fotogalerie

Po zákroku, který trval dvě hodiny, zůstává legendární pilot v umělém spánku a jeho stav je podle lékařů nadále kritický. "Nedá se říct, že je mimo ohrožení života, ale získali jsme čas na další kroky," sdělil v úterý na tiskové konferenci Jean-Francois Payen, vedoucí oddělení anesteziologie a resuscitace. "Také následující hodiny mohou být rozhodující," dodal.

Lékaři během operace odstranili hematom a snížili tlak v lebce. "Byl větší a přístupnější než ty ostatní. Usoudili jsme, že ho můžeme odstranit bez rizika," uvedl Emmanuel Gay, hlavní neurochirurg nemocnice v Grenoblu. Během kontroly však lékaři odhalili další hematomy, které musejí nadále sledovat. "Situaci máme nyní více pod kontrolou než včera. Dá se mluvit o stabilizaci jeho celkového zdravotního stavu, což nás trochu překvapilo. Ale má před sebou ještě dlouhou cestu," doplnil Gay.

Čtyřiačtyřicetiletý Schumacher vyjel v neděli dopoledne v Méribelu mimo sjezdovku a po nárazu do skály utrpěl vážná zranění hlavy. Náraz byl tak razantní, až helma praskla," uvedl server německého deníku Bild.

Michael nejel příliš rychle, korigovala zprávy manažerka

Nehoda se stala v 11:07 hodin, zraněný Schumacher byl s krvácením mozku následně transportován vrtulníkem v 11:53 do Moutiers a v 12:45 byl přepraven do Fakultní nemocnice v Grenoblu, kde ho už přebírali v komatu. Okamžitě byl operován. "Michael Schumacher je v umělém spánku a má vážné poranění hlavy. Došlo k otoku mozku. Další vývoj jeho zdravotního stavu nelze předvídat. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na včerejší tiskové konferenci Payen. Lékaři také potvrdili, že kdyby neměl Schumacher na hlavě helmu, náraz by nepřežil.

Schumacherova manažerka Sabine Kehmová dnes korigovala některé zprávy v médiích, které se v minulých dnech vyrojily. Podle ní nebyla příčinou nehody přílišná rychlost. "Michaelova helma zjevně praskla, to ale nemusí znamenat, že jel vysokou rychlostí. Stalo se mu to při normálním zatáčení, byla to souhra nešťastných okolností," uvedla.

Kehmová zároveň popřela informace, že bývalého pilota na sjezdovce doprovázel pouze jeho čtrnáctiletý syn. "Byl tam se skupinkou přátel," řekla manažerka.

Za Schumacherem do nemocnice přijela v neděli v noci i jeho manželka Corinna s dětmi, v pondělí přicestovali také závodníkův otec Rolf a bratr Ralf.

Schumachera podpořil i Clinton

Výčet sportovních hvězd vyjadřujících podporu Schumacherovi je nekonečný. Ve šťastný konec věří i ředitel závodů FIS Günter Hujara, jenž se zasloužil o velký pokrok v otázkách bezpečnosti při závodech ve sjezdovém lyžování.

"Schumacherovo zranění je podobné těm, která v minulých sezónách utrpěli (Daniel) Albrecht a (Johan) Grugger. Byli vážně zranění, ale dokázali se zotavit a žijí normální život," řekl Hujara agentuře Reuters s odkazem na sjezdaře, kteří se vážně zranili v Kitzbühelu. Albrecht po pádu zůstal tři týdny v komatu. "Schumacher nejel tak rychle jako oni, takže má slušnou šanci. Sportovci mají sílu překonat těžké časy," dodal.

Novinář se převlékl za kněze

Zděšení panuje nejen ve světě sportu. Úspěšného pilota podpořil v noci na úterý i bývalý prezident Spojených států amerických Bill Clinton. "Jsem myšlenkami s Michaelem Schumacherem. Modlím se za něj a jeho rodinu," napsal na twitteru Clinton.

Nemocnice v Grenoblu je od Schumacherovy hospitalizace v obležení novinářů a někteří zkoušejí i neortodoxní metody k tomu, aby získali co nejvíce informací. Jeden z nich se podle manažerky Kehmové pokusil k bývalému šampiónovi proniknout v převlečení za kněze. "Tak mi to bylo řečeno," citovala ji agentura SID. "Ještě jednou všechny žádám, aby nechali lékaře pracovat a dopřáli klid také rodině," prohlásila. Několik novinářů se prý pokusilo na kliniku vniknout také z tiskové místnosti.

Nejtěžší úraz před čtrnácti lety

Schumacher neskončil v nemocnici mimo svět formule 1 poprvé, za sebou má několik havárií na motorce. Jeho nejtěžší úraz z F1 se datuje do roku 1999, kdy v Silverstonu utrpěl zlomeninu lýtkové a holenní kosti. Právě tehdy se o něho staral i špičkový francouzský neurochirug Gérard Saillant, který ještě v neděli přiletěl z Paříže do Grenoblu, aby pomohl s jeho léčbou.

Schumacher jezdil v F1 za stáje Jordan, Benetton, Ferrari a Mercedes. Vybojoval sedm titulů mistra světa, na okruzích odjel celkem 308 Grand Prix. Jednadevadesátkrát se radoval z vítězství a ve 155 závodech stál na pódiu.

Vizitka sedminásobného mistra světa F1 Michaela Schumachera (44):
Datum a místo narození: 3. ledna 1969, Hürth-Hermülheim
Státní příslušnost: Německo
Kariéra v F1: Jordan (1991), Benetton (1991-1995), Ferrari (1996-2006), Mercedes (2010-12)
Největší úspěchy: sedminásobný mistr světa (1994-95 a 2000-04)
Bilance v F1: 308 závodů, 91 vítězství, 155 umístění na stupních vítězů, 68 pole positions, 77krát zajel nejrychlejší kolo, 1566 bodů
Ocenění: dvojnásobný vítěz ankety Laureus (2002 a 2004); trojnásobný nejlepší sportovec Evropy (2001-03); dvojnásobný nejlepší sportovec Německa (1995 a 2004); držitel Ceny prince Asturského a Řádu čestné legie za přínos sportu
Rodina: ženatý, manželka Corinna, dcera Gina Maria, syn Mick
Ostatní:
- se sedmi tituly mistra světa nejúspěšnější jezdec formule 1 v historii, drží i rekordy v počtu vítězných cen (91), umístění na stupních vítězů (155), získaných bodů celkem (1560), pole positions (68) a řadu dalších
- proslul nekompromisním způsobem závodění, při němž neváhal zajít až za hranici pravidel
- jako čtyřletý začínal s motokárami, později se přes juniorské formule a sportovní vozy dostal až do formule 1
- vyučený automechanik debutoval v seriálu F1 v srpnu 1991 ve Velké ceně Belgie s jordanem, z premiérové výhry se radoval na stejném místě o rok později v barvách stáje Benetton; s ní v letech 1994 a 1995 vybojoval dva tituly mistra světa, dalších pět přidal v letech 2000 až 2004 jako hvězda stáje Ferrari
- v roce 2006 poprvé ukončil kariéru, u Ferrari však nadále působil jako poradce
- jeho plánovaný záskok za zraněného Felipeho Massu zhatily v létě 2009 Schumacherovy zdravotní problémy, ještě koncem téhož roku ale podepsal tříletou smlouvu s Mercedesem; po návratu se mu příliš nedařilo, jeho dílčím maximem bylo třetí místo ve Velké ceně Evropy 2012; definitivně ukončil kariéru v listopadu 2012
- jeho mladší bratr Ralf byl rovněž úspěšným jezdcem F1
- jako své záliby uvádí fotbal, jízdu na koni, lyžování a horská kola
- jeden z nejbohatších sportovců světa se angažuje v řadě charitativních projektů, je rovněž vyslancem Dětského fondu UNESCO
- má vlastní webové stránky michael-schumacher.de

Reklama

Související témata:
Horst Seehofer