Hlavní obsah

Po třetí noci v umělém spánku: zdravotní stav Michaela Schumachera je nadále kritický, ale stabilní

Grenoble

Celý svět se zájmem čeká na novinky ohledně zdravotního stavu Michaela Schumachera, jenž se vážně zranil v neděli ráno při lyžování v Méribelu. Dobrá zpráva: stav sedminásobného německého mistra světa je stabilní, nicméně nadále zůstává kritický. Bývalý šampión formule 1 leží na jednotce intenzivní péče v Grenoblu s těžkým zraněním hlavy v umělém spánku.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Fanoušci umísťují vlajku Ferrari před klinikou v Grenoblu, na jejíž jednotce intenzivní péče leží sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher.

Článek
Fotogalerie

Schumacherova manažerka Sabine Kehmová ve středu dopoledne novinářům řekla, že od úterý se prakticky nic nezměnilo. "To je pro tuto chvíli dobrá zpráva. Ale Michaelovo zranění je vážné," uvedla Kehmová před nemocnicí v Grenoblu, kde je čtyřiačtyřicetiletý Němec hospitalizován. "S prognózami musíme být všichni opatrní. Musíme myslet ze dne na den."

Schumacher se v pondělí večer podrobil druhé operaci mozku, po níž se jeho zdravotní stav mírně zlepšil. Lékaři při ní odstranili velký hematom z levé strany jeho hlavy a podařilo se jim snížit tlak v lebce.

Nejúspěšnější pilot v historii formule 1 a vítěz rekordních 91 Velkých cen, jenž jenž ukončil kariéru v roce 2012, upadl v neupravené části sjezdovky. Uhodil se hlavou do kamene a život mu zachránila přilba.

Chtěl pomoci kamarádovi 

Kehmová rovněž korigovala některé zprávy v médiích, které se v minulých dnech vyrojily. Podle ní nebyla příčinou nehody přílišná rychlost.

"Stalo se mu to při normálním zatáčení, šlo o extrémní souhru extrémně nešťastných okolností," uvedla a na základě tvrzení očitých svědků upřesnila, že bývalý pilot lyžoval se skupinkou známých na vyznačené sjezdové trati a do neupraveného terénu mimo ni se prý vydal jen pomoci jednomu z přátel, který v hlubokém sněhu uvízl.

„Nejel nijak rychle, ale při snaze dostat se ke kamarádovi se Michaelovi zřejmě při zahájení oblouku - jak se domníváme - propadla ve sněhu lyže, vrazil do kamene a náraz ho katapultoval hlavou napřed proti dalšímu kusu skály," citoval Schumacherovu mluvčí deník Bild.

Schumachera podpořil i Becker

Vážná nehoda legendárního pilota zasáhla celý svět. Výčet sportovních hvězd vyjadřujících podporu Schumacherovi je nekonečný. Přání brzkého uzdravení mu na dálku posílá řada sportovních osobností. Mezi nimi je i vítěz šesti grandslamových turnajů a bývalá tenisová jednička Boris Becker. „Přejeme všem zdraví, lásku a úspěšný nový rok 2014. Naše myšlenky a modlitby náleží Schumimu a jeho rodině," uvedl na twitteru v novoročním přání Becker.

Zděšení panuje nejen ve světě sportu. Úspěšného pilota podpořil v noci na úterý také bývalý prezident Spojených států amerických Bill Clinton. "Jsem myšlenkami s Michaelem Schumacherem. Modlím se za něj a jeho rodinu," napsal na twitteru Clinton.

Nejtěžší úraz před čtrnácti lety

Schumacher neskončil v nemocnici mimo svět formule 1 poprvé, za sebou má několik havárií na motorce. Jeho nejtěžší úraz z F1 se datuje do roku 1999, kdy v Silverstonu utrpěl zlomeninu lýtkové a holenní kosti. Právě tehdy se o něho staral i špičkový francouzský neurochirug Gérard Saillant, který ještě v neděli přiletěl z Paříže do Grenoblu, aby pomohl s jeho léčbou.

Schumacher jezdil v F1 za stáje Jordan, Benetton, Ferrari a Mercedes. Vybojoval sedm titulů mistra světa, na okruzích odjel celkem 308 Grand Prix. Jednadevadesátkrát se radoval z vítězství a ve 155 závodech stál na pódiu.

Vizitka sedminásobného mistra světa F1 Michaela Schumachera (44):
Datum a místo narození: 3. ledna 1969, Hürth-Hermülheim
Státní příslušnost: Německo
Kariéra v F1: Jordan (1991), Benetton (1991-1995), Ferrari (1996-2006), Mercedes (2010-12)
Největší úspěchy: sedminásobný mistr světa (1994-95 a 2000-04)
Bilance v F1: 308 závodů, 91 vítězství, 155 umístění na stupních vítězů, 68 pole positions, 77krát zajel nejrychlejší kolo, 1566 bodů
Ocenění: dvojnásobný vítěz ankety Laureus (2002 a 2004); trojnásobný nejlepší sportovec Evropy (2001-03); dvojnásobný nejlepší sportovec Německa (1995 a 2004); držitel Ceny prince Asturského a Řádu čestné legie za přínos sportu
Rodina: ženatý, manželka Corinna, dcera Gina Maria, syn Mick
Ostatní:
- se sedmi tituly mistra světa nejúspěšnější jezdec formule 1 v historii, drží i rekordy v počtu vítězných cen (91), umístění na stupních vítězů (155), získaných bodů celkem (1560), pole positions (68) a řadu dalších
- proslul nekompromisním způsobem závodění, při němž neváhal zajít až za hranici pravidel
- jako čtyřletý začínal s motokárami, později se přes juniorské formule a sportovní vozy dostal až do formule 1
- vyučený automechanik debutoval v seriálu F1 v srpnu 1991 ve Velké ceně Belgie s jordanem, z premiérové výhry se radoval na stejném místě o rok později v barvách stáje Benetton; s ní v letech 1994 a 1995 vybojoval dva tituly mistra světa, dalších pět přidal v letech 2000 až 2004 jako hvězda stáje Ferrari
- v roce 2006 poprvé ukončil kariéru, u Ferrari však nadále působil jako poradce
- jeho plánovaný záskok za zraněného Felipeho Massu zhatily v létě 2009 Schumacherovy zdravotní problémy, ještě koncem téhož roku ale podepsal tříletou smlouvu s Mercedesem; po návratu se mu příliš nedařilo, jeho dílčím maximem bylo třetí místo ve Velké ceně Evropy 2012; definitivně ukončil kariéru v listopadu 2012
- jeho mladší bratr Ralf byl rovněž úspěšným jezdcem F1
- jako své záliby uvádí fotbal, jízdu na koni, lyžování a horská kola
- jeden z nejbohatších sportovců světa se angažuje v řadě charitativních projektů, je rovněž vyslancem Dětského fondu UNESCO
- má vlastní webové stránky michael-schumacher.de

Reklama

Související témata: