Hlavní obsah

Aprílovou kvalifikaci na VC Číny vyhrál Hamilton, stíhat jej budou oba jezdci stáje Red Bull i stájový kolega

Šanghaj
Aktualizováno

Britský jezdec Lewis Hamilton opanoval na voze mercedes kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Číny. Jeho stájový kolega Nico Rosberg se v závěrečné části souboje o místa na startu ostrého závodu propadl za oba jezdce mistrovské stáje Red Bull. Vítěz třetího tréninku Daniel Ricciardo odstartuje z první řady v těsném závěsu za Hamiltonem, úřadující šampión Sebastian Vettel si vyjel třetí příčku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Jezdec stáje Mercedes Lewis Hamilton se raduje ze své třetí pole position v sezóně.

Článek
Fotogalerie

Použít pneumatiky pro přechodné podmínky, nebo speciály pro mokrý povrch? To byla fatální loterie při kvalifikaci na Velkou cenu Číny. Vítěze od poražených tak oddělil zejména ve třetí části kvalifikace pomyslný zelený proužek, kterým je označeno obutí pro přechodné podmínky. Sázka na zelenou se vyplatila zejména úřadujícím šampiónům a současným lídrům startovního pole.

Okruh v Šanghaji už při třetím tréninku zkrápěl déšť a špatná předpověď se vyplnila i v průběhu kvalifikace. Výběr vhodných pneumatik se tak ukázal jako zásadní. Jako nejlepší tipéři se ukázali zaměstnanci týmů Mercedes a Red Bull. Obě stáje totiž obsadily první dvě řady pro nedělní startovní rošt.

Jako sázka na jistotu se pak ukázal v mercedesu znovuzrozený Lewis Hamilton. Britský jezdec odstartuje v neděli z pole position, kvalifikaci navíc vyhrál už potřetí v sezóně. Jeho stájový kolega Nico Rosberg udělal hned několik chyb a dokonce hodiny v poslední zatáčce, což jej nakonec stálo místo po Hamiltonově boku. Před druhý mercedes se totiž dokázali vklínit vítěz třetího tréninku Ricciardo a také třetí Vettel.

„V posledním sektoru jsem ztratil hodně času, byl to slabé, byl jsem tam hodně pomalý," konstatoval Rosberg. „Ale auto je rychlé a v závodě je všechno otevřené," dodal.

Hamilton stíhá Vettela v historické bilanci

Devětadvacetiletý šampión z roku 2008 Hamilton vybojoval 34. pole position v kariéře a posunul se na čtvrté místo historického žebříčku. Jen Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65) a Vettel (45) jich mají na kontě více.

„Bylo to hodně kluzké, náročná kvalifikace. Ale opravdu jsem si to užil. Auto bylo výborné, snad to tak půjde i zítra," přál si Hamilton, jenž bude usilovat o třetí vítězství v řadě. Mokré podmínky britskému pilotovi svědčí a tak ho může těšit, že deštivé přeháňky budou podle předpovědi i během nedělního závodu.

Sobotní kvalifikaci v Šanghaji vyhrál britský favorit suverénně o šest desetin sekundy, třetí Vettel ztratil na 5,451 km dlouhém okruhu už více než sekundu. „Škoda, myslel jsem, že se na Lewise budeme víc lepit. Jsme ale v docela dobré formě a jsme blíž než minule," řekl po kvalifikaci čtyřnásobný úřadující šampión Vettel.

Letos v bojích o co nejlepší startovní pozici našel přemožitele jen při minulé GP Bahrajnu, kde jako jediný zajel rychlejší čas Rosberg.

Nedělní závod v Šanghaji začne v 9:00 a v podrobné on-line reportáži jej budete moci sledovat na Sport.cz.

Kvalifikace na Velkou cenu Číny:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:53,860
2. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:54,455
3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:54,960
4. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:55,143
5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:55,637
6. Massa (Braz./Williams) 1:56,147
7. Bottas (Fin./Williams) 1:56,282
8. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:56,366
9. Vergne (Fr./Toro Rosso) 1:56,773
10. Grosjean (Fr./Lotus) 1:57,079

Reklama

Související témata: