Hlavní obsah

Hamilton vyhrál suverénně v Číně. Rosberg se protlačil na druhé místo, šampión Vettel trucoval

Šanghaj
Aktualizováno

Vítěz kvalifikace Lewis Hamilton s mercedesem vyhrál stylem start - cíl Velkou cenu Číny vozů formule 1. Za britským pilotem v neděli dojel jeho stájový kolega Nico Rosberg. V celkové klasifikaci vede Rosberg před Hamiltonem už jen o čtyři body. Třetí skončil po skvělém startu i přes kolizi s Massou Fernando Alonso s ferrari. Sebastian Vettel neměl dostatečný výkon potřebný ke stíhací jízdě a dokonce dostal od týmu pokyn, aby před sebe pustil stájového kolegu Ricciarda. Velkou radost z toho úřadující šampión neměl a skoro dvě kola trucoval, než příkaz uposlechl. Red Bully tak obsadily čtvrtou a pátou příčku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Britský pilot Lewis Hamilton ze stáje Mercedes se raduje z vítězství ve Velké ceně Číny v Šanghaji.

Článek
Fotogalerie

Suverénně odstartoval v letošní sezóně znovuzrozený Hamilton, který v Šanghaji vyhrál 2. měřený trénink i sobotní kvalifikaci. Britský pilot od úvodního kola v poklidu kroužil v čele startovního pole a navyšoval svůj náskok na pronásledovatele.

Hamiltonův stájový kolega Rosberg na startu navázal na smolný závěr kvalifikace, v níž zpanikařil a chyboval kvůli nesprávným údajům o dosahovaných časech. Německý jezdec se propadl na šesté místo po kontaktu s williamsem Valtteriho Bottase. Je až s podivem, že finský pilot mohl vůbec v závodu pokračovat.

„Ocitli jsme se prostě příliš blízko a došlo ke kontaktu. Jsem moc rád, že to moje auto přežilo a já se mohl vydat na stíhací jízdu," oddychl si v cíli Rosberg.

Alonsa kolize na startu nakopla

Hned po startu došlo ještě k jedné důležité kolizi a opět u toho byl zástupce stáje Williams. Fernando Alonso se bokem vozu střetl s monopostem na startu dravého Felipeho Massy, který byl ještě nedávno jeho týmovým kolegou u Ferrari. „V prvním momentu především kontrolujete auto. Ale podle pocitu jsem měl pocit, že by mělo být vše v pořádku," líčil Alonso po závodu.

Španěla incident nerozhodil a okamžitě se prodral na třetí místo, odkud chvíli útočil na úřadujícího světového šampióna Sebastiana Vettela. „Jsem moc rád, že jsem dokázal konečně předjet vozy stáje Red Bull a v příštím závodě snad všechno zvládnu i s o něco čistším startem," dodal s lišáckým úsměvem Alonso.

Také Massa pokračoval v závodu, ovšem nejšťastnější závodní den své bohaté kariéry v Šanghaji v neděli určitě neprožil. Po jedenácti kolech Brazilec zajel do boxů, kvůli problémům při přezouvání pneumatik však strávil u mechaniků hned několik desítek vteřin navíc. Massa toho ve formuli 1 prožil již opravdu hodně, ale stejně jej tato situace přinutila sepnout ruce v typickém gestu směrem k nebi.

Ve 13. kole se do boxů vydalo hned několik borců z čela závodu. Souboj mechaniků rozhodl o tom, že se Alonso vrátil na trať před red bullem Sebastiana Vettela. Německý pilot se rozhodně nehodlal s novou situací smířit a vydal se na stíhací jízdu. Ta ale velice brzy skončila, protože Vettelova formule nevykazovala dostatečný výkon potřebný k souboji s monopostem ferrari. Černou chvilku Red Bullu podtrhla Ricciardova zastávka v boxech, po níž se Australan vrátil na trať až na páté místo.

Vettel se dal do boje s vlastní stájí

Riccardův red bull byl ale rozhodně v lepší kondici než ten Vettelův. Úřadující šampión podlehl v krásném táhlém souboji dvou Němců ve 23. kole nadupanému Rosbergově mercedesu a propadl se na čtvrté místo před svého stájového kolegu. A aby Vettel spolkl hořkou pilulku celou, dostal vzápětí pokyn od týmu, podle nějž měl pustit Australana před sebe. To se ale Němci vůbec nelíbilo, což dal najevo nejen během týmové komunikace, ale především na samotné trati, kde stájovému kolegovi na truc vzdoroval takřka dvě kola.

Vzápětí předjel Vettela i Japonec Kobajaši, který měl ovšem čerstvé obutí na svém caterhamu. Týmová komunikace Red Bullu tak zažila další horkou chvilku a vedení stáje raději povolala Němce na zastávku v boxech.

Mimo trať se poté na malý okamžik ocitl Rosberg a jeho mercedes tak ztratil důležité desetiny na stíhací jízdě za rudým vozem Fernanda Alonsa. Jenže Mercedesy jsou letos po technické stránce ve své vlastní elitní lize a ve 43. kole tak španělský pilot musel ze svého kokpitu pouze smutně sledovat okolo svištící Rosbergův rychlík.

Ve stejném pořadí projeli jezdci v Šanghaji pod šachovnicovým praporkem. Hamilton oslavil třetí vítězství v řadě, pokračující nadvládu stáje Mercedes a její třetí double v řadě korunoval druhým místem Rosberg. „Je potřeba stále vylepšovat auto. Stále se o to snažíme. Už takhle máme vynikající monopost, ale nikdo v Mercedesu nehodlá usnout na vavřínech. Je za námi hodně tvrdé práce, ale ještě dost jí čeká na cestě před námi," burcoval v cíli britský jezdec.

Alonso i stáj Ferrari jsou jistě spokojeni s bronzovou příčkou, přestože Španěl nedokázal obhájit loňské prvenství z Číny. Zklamání opět zavládlo u Red Bullu.

Výsledky Velké ceny Číny formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:36:52,810 (průměrná rychlost: 188,934 km/h)
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -18,686
3. Alonso (Šp./Ferrari) -25,765
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -26,978
5. Vettel (Něm./Red Bull) -51,012
6. Hülkenberg (Něm./Force India) -57,581
7. Bottas (Fin./Williams) -58,145
8. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:23,990
9. Pérez (Mex./Force India) -1:26,489
10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 4 z 19 závodů):
1. Rosberg 79 b.
2. Hamilton 75
3. Alonso 41
4. Hülkenberg 36
5. Vettel 33
6. Ricciardo 24
7. Bottas 24
8. Button (Brit./McLaren) 23
9. Magnussen (Dán./McLaren) 20
10. Pérez 18
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 154
2. Red Bull 57
3. Force India 54
4. Ferrari 52
5. McLaren 43
6. Williams 36
7. Toro Rosso 8.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace