Hlavní obsah

Ricciardo v Maďarsku uštval všechny. Lídr šampionátu Rosberg pod stupni vítězů

Mogyoród
Aktualizováno

Australský pilot Daniel Ricciardo s vozem Red Bull triumfoval ve Velké ceně Maďarska vozů formule 1 a připsal si druhé vítězství v kariéře. V dramatickém závodu se nejlépe vypořádal s podmínkami, alchymií přezouvání pneumatik i dvojnásobným výjezdem safety caru na trať po haváriích Marcuse Ericssona a Sergia Péreze. Vedení v průběžné klasifikaci seriálu udržel Němec Nico Rosberg z Mercedesu, který na Hungaroringu dojel čtvrtý těsně za britským stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem, jenž musel startovat z boxové uličky poté, co mu v sobotní kvalifikaci shořel motor. Druhý skončil Španěl Fernando Alonso s ferrari.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Daniel Ricciardo z Austrálie se raduje z triumfu v Grand Prix Maďarska na Hungaroringu.

Článek
Fotogalerie

Hamiltonovi se sice nepovedlo vyhrát maďarský závod potřetí za sebou, ale snížil Rosbergův náskok v čele mistrovství světa na 11 bodů.

"Byl to pěkně bláznivý víkend. Poztráceli jsme tu spoustu bodů. Měl jsem ze začátku hrozně studené brzdy a byl v háji, ale povedlo se mi prosadit i odtamtud," konstatoval Hamilton. Třetím místem po startu z boxů napodobil výkon mistra světa Němce Sebastiana Vettela z předloňského závodu v Abú Zabí.

Jezdci Mercedesu nezvítězili teprve podruhé v sezóně a stejně jako na začátku června v Montrealu jejich letošní nadvládu narušil Ricciardo. "Je to stejný prima pocit jako vyhrát poprvé," uvedl pětadvacetiletý jezdec. Po jedenácti závodech má na průběžném třetím místě v seriálu 131 bodů, o 71 bodů méně než Rosberg.

Německý lídr šampionátu se teprve podruhé v sezóně nedostal na stupně vítězů, i když ovládl kvalifikaci a startoval z pole position. Před startem nad okruhem pršelo a všichni začínali na přechodných pneumatikách, již v osmém okruhu však dostali příležitost je přezout na hladké. Švéd Ericsson rozbil svůj caterham o bariéru, na trať vyjel zpomalovací vůz a závodníci zajížděli do depa.

Hamilton nedbal příkazů

Rosberg a další jezdci z čela to však nestihli mezi prvními, a tak se změnilo pořadí vpředu a poprvé se ujal vedení Ricciardo. Safety car znovu zasáhl do osudu závodu poté, co v 23. kole přehnal svou jízdu na hraně Mexičan Pérez a skončil s monopostem Force India v boxové zdi. Někteří piloti se opět rozhodli pro výměnu pneumatik a pořadí se znovu promíchalo.

Rosberg se propadl i kvůli potížím s brzdami, a když se dral zpět kupředu, marně se dožadoval, aby ho Hamilton pustil před sebe. Britský exmistr světa a čtyřnásobný vítěz maďarské Grand Prix neuposlechl ani příkaz z týmové vysílačky.

V závěrečných kolech sváděli Ricciardo, Alonso a Hamilton boj na ostří nože o vítězství. Australanovi se povedl rozhodující manévr tři kola před koncem, když předjel Alonsa, a první místo už udržel.

"Poprvé nám safety car nahrál, podruhé moc ne, ale v závěru jsme tam byli. Musel jsem pak předjíždět, což byla zábava," líčil Ricciardo dramatickou bitvu v závěrečných kolech. "Rozhodně teď budu slavit, potrvá to pár dnů a taky si užiju nějaké volno."

Alonso se musel bránit útočícímu Hamiltonovi, na kterého v samém závěru pro změnu dorážel Rosberg, jenž se na vedoucí trojici dotáhl. Španělský mistr světa z let 2005 a 2006 dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně, dosud byl na pódiu jen v dubnu v Šanghaji, kde dojel třetí.

"Jsem absolutně spokojený. Je to náročná sezona a každé stupně vítězů nás mile překvapí. Museli jsme riskovat, abychom mohli usilovat o vítězství, a byli jsme blízko. Potřebujeme bláznivé závody, abychom se dostali na pódium, a dnes nám to vyšlo," uvedl Alonso, který je celkově čtvrtý, 16 bodů za Ricciardem.

Šesté místo v MS dál patří úřadujícímu čtyřnásobnému šampionovi Vettelovi, který nevybočil z nevýrazné sezony a dojel sedmý. V 33. kole navíc po smyku málem skončil ve zdi.

Šampionát má před sebou měsíční přestávku, po níž bude pokračovat Velkou cenou Belgie.

Velká cena Maďarska, 11. závod MS vozů formule 1 v Mogyoródu:
1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:53:05,058 (prům. rychlost 162,691 km/h)
2. Alonso (Šp./Ferrari) -5,225
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,857
4. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,361
5. Massa (Braz./Williams) -29,841
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -31,491
7. Vettel (Něm./Red Bull) -40,964
8. Bottas (Fin./Williams) -41,344
9. Vergne (Fr./Toro Rosso) -58,527
10. Button (Brit./McLaren) -1:07,280.
Průběžné pořadí MS (po 11 z 19 závodů):
1. Rosberg 202 b.
2. Hamilton 191
3. Ricciardo 131
4. Alonso 115
5. Bottas 95
6. Vettel 88
7. Hülkenberg (Něm./Force India) 69
8. Button 60
9. Massa 40
10. Magnussen (Dán./McLaren) 37.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 393
2. Red Bull 219
3. Ferrari 142
4. Williams 135
5. Force India 98
6. McLaren 97
7. Toro Rosso 17
8. Lotus 8
9. Marussia 2.

Reklama

Související témata: