Hlavní obsah

Sázkaři ostrouhali, prestižní anketu BBC o sportovce roku vyhrál Hamilton

Pilot formule 1 Lewis Hamilton se stal po zisku druhého titulu mistra světa britskou sportovní osobností roku podle BBC. Nečekaný triumf devětadvacetiletého jezdce stáje Mercedes překvapil i sázkové kanceláře, prestižní anketu totiž Hamilton vyhrál před favorizovaným golfistou Rorym McIlroyem. Ten letos získal dva tituly na turnajích major a týmu Evropy pomohl k triumfu v Ryder Cupu.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Jezdec formule 1 Lewis Hamilton získal prestižní anketu BBC.

Článek

"Nemám slov. Upřímně, nečekal jsem to," řekl vítěz letošních jedenácti Velkých cen po vyhlášení na galavečeru v Glasgow, před kterým ho při tradiční promenádě po červeném koberci doprovodil jeho buldok Roscoe. V děkovné řeči ocenil vynikající sezónu McIlroye, který byl jasným favoritem podle sázkařů.

Třetí skončila vytrvalkyně Jo Paveyová, která získala na mistrovství Evropy zlato v závodě na 10 kilometrů deset měsíců poté, co porodila druhé dítě. Ve věku 40 let a 325 dní se stala nejstarší evropskou šampiónkou v historii.

Hamilton se stal pátým pilotem formule 1, který cenu za 61 let v historii ankety získal. Damon Hill a Nigel Mansell vyhráli dvakrát, po jednom titulu mají Stirling Moss a Jackie Stewart. Po svém prvním triumfu v F1 v roce 2008 skončil Hamilton druhý za dráhovým cyklistou Chrisem Hoyem.

Cenu pro nejlepšího zahraničního sportovce získal portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo. Kanonýr Realu Madrid, jenž španělskému klubu pomohl k triumfu v Lize mistrů, vystřídal loňského vítěze Sebastiana Vettela.

Reklama

Související témata: