Hlavní obsah

Rok od vážného úrazu. Poznává Schumi rodinu? Mluvčí pilota popřela Streiffova slova

Smutná událost, od které uběhl přesně jeden rok! Neděle 29. prosince 2013, osudný den, který změnil a výrazně ovlivnil život sedminásobného světového šampióna formule 1 Michaela Schumachera i jeho rodiny. Bývalý úspěšný pilot utrpěl při lyžování ve Francii velmi vážné poranění hlavy, ze kterého se stále zotavuje. Jak je na tom vítěz jednadevadesáti Velkých cen nyní? Těžko říct, jisté však je, že věrohodnou odpověď bychom dostali pouze od jeho nejbližších. Jeho aktuální zdravotní stav je totiž zahalen velkým mlčením a spekulacemi...

Foto: Profimedia.cz

Jaký je zdravotní stav Michaela Schumachera rok po vážné nehodě v Méribelu?

Článek

Čas plyne rychle jako voda. Je to už rok, co média přišla s děsivou zprávou, která otřásla všemi motoristickými fanoušky.

Jen několik dní před Silvestrem Schumacher lyžoval v Savojských Alpách. Na sjezdovce v Méribelu vjel na neupravený úsek, ztratil stabilitu a hlavou narazil do kusu skály. Ani helma ho neuchránila od velmi vážného zranění hlavy a mozku. Okamžitě byl převezen do nemocnice v Grenoblu, kde absolvoval dvě operace.

Lékaři jej poté uvedli do umělého spánku, z něhož ho několik měsíců postupně probouzeli. V červnu vyšly na svět pozitivní informace. Schumacher byl transportován na specializovanou rehabilitační kliniku v Lausanne, kde strávil léto. V září pak byl propuštěn do domácího ošetřování.

Příznivci jej během těžkého období intenzivně podporují a posílají mu povzbudivé vzkazy, už dlouho však žádnou novinku o aktuálním zdravotním stavu svého oblíbence neslyšeli.

Kehmová: Čeká ho ještě dlouhá cesta

Schumacherova manažerka Sabine Kehmová žádala na konci listopadu veřejnost o trpělivost a respekt k soukromí Schumacherovy rodiny. "Michael dělá pokroky odpovídající závažnosti jeho zranění. Čeká ho ale ještě těžká a dlouhá cesta," řekla tehdy. Žádné konkrétní informace ovšem již měsíc nepodala.

Sdílnější je naopak někdejší pilot F1 Philippe Streiff, jenž je upoután na invalidní vozík. „Lepší se, ale všechno je relativní. Je to složité. Stejně jako já je na vozíku, ochrnutý. Má problémy s pamětí i řečí. Nemůže mluvit," prohlásil zhruba před měsícem devětapadesátiletý Francouz. Schumacherova mluvčí Sabine Kehmová nicméně slova bývalého pilota stájí Ligier či Tyrrell označila za jeho „vlastní mínění".

Naposledy Streiff rozčeřil vody ohledně zdravotního stavu ikony stáje Ferrari v neděli, a to v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien.

'Schumacher začíná poznávat svoje příbuzné'. Právě s takovými titulky vyrukoval Parisien poté, co uveřejnil rozhovor se Streiffem. "Je při vědomí, ale stále má potíže s řečí, komunikuje očima. Začíná poznávat svou manželku a děti, ale má velké problémy s pamětí," řekl Streiff s tím, že informace získal od profesora Gérarda Saillanta. "Je to můj přítel. Staral se o mě, když se mi stala nehoda. Jsem také v kontaktu s Corinnou (manželka Schumachera)," doplnil.

Kehmová prohlášení Streiffa popřela

"Přechod z lůžka na invalidní vozík je velmi obtížný. Mně to trvalo déle než rok. Michael pracuje na tom, aby si jeho tělo opět zvyklo na pozici vsedě. V ideálním případě může doufat, že jednou bude chodit o berlích, protože jeho mícha nebyla poškozená," dodal Streiff.

Jeho poslední prohlášení ale Schumacherovu mluvčí pořádně rozohnily. Kehmová informace, které Streiff šíří, ještě tentýž den důrazně dementovala. "Nad Streiffovou výpovědí se mohu jen podivovat. Není v žádném kontaktu s profesorem Saillantem a už vůbec ne s Corinnou. Obecně nemá žádný kontakt se Schumacherovou rodinou," citoval Kehmovou deník Bild.

Reklama

Související témata: