Hlavní obsah

Milík může brát divokou kartu na Markétu jako dárek k narozeninám

Aktualizováno

Divokou kartu pro pražský díl seriálu Grand Prix na ploché dráze dostal Václav Milík a může ji brát tak trochu jako dárek k 21. narozeninám, které oslaví 22. května, devět dnů před závodem na Markétě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Milík (vpravo) se svými kolegy z reprezentace při loňském pražském MS týmů Lukášem Drymlem (zleva), Alešem Drymlem a Josefem Francem.

Článek

„S narozeninami naše volba nesouvisí, v Milíkovi jsme zvolili aktuálně nejlepšího českého plošináře," říká sportovní ředitel závodu Pavel Ondrašík. Talentovaný český jezdec dostal přednost před zkušeným krajanem Josefem Francem, volbu organizátorů již potvrdila Mezinárodní motocyklová federace (FIM) i promotér seriálu společnost BSI.

„Rozhodovali jsme se vlastně jen mezi dvěma jmény. Oba vykazují solidní výkony, v přímém měření sil při nedávném Jadranském poháru zajel Milík lépe, než Franc. U Milíka navíc věřím, že něco divákům nabídne svou bojovností a soupeřům nenechá nic zadarmo. Troufnu si říct, že získá víc než jeden, dva body," tvrdí Pavel Ondrašík.

V minulosti bylo udělování divokých karet předmětem vášnivých debat. „Šli jsme taky v duchu dát tentokrát příležitost mladým," dodává Ondrašík a prozrazuje, že náhradníky pro čtvrtý závod šampionátu budou další držitelé bronzu z loňského MS juniorských družstev, teprve 18letý Zdeněk Holub a jeho vrstevník Roman Čejka.

„Poslední dva týdny před závodem už se jezdit nesmí, proto se s Milíkem bavíme o možnosti tréninku v nejbližších dnech na Markétě, aby si prostředí co nejvíc osahal," prozrazuje Ondrašík. Milík se s úspěchem otrkává v britské lize, kde hájí barvy týmu Poole Pirates a dobrou formu prokázal o víkendu v italském Terenzanu, kde vyhrál kvalifikační závod, takže se stal finalistou seriálu mistrovství světa do 21 let, které vyvrcholí říjnovým závodem v Pardubicích.

Na Markétě už Milík okusil  atmosféru Grand Prix před dvěma lety, kdy z pozice náhradníka zastoupil v jedné jízdě Kennetha Bjerreho. Právě tento Dán si nyní zlomil klíční kost, přesto chce stihnout už nadcházející Grand Prix, jež se koncem příštího týdne premiérově pojede v Tampere.

Organizátoři si při přízni počasí od závodu slibují vynikající časy a útoky na traťový rekord. „Máme trať v perfektním stavu. Na doporučení manažera Topinky, který se o ni stará, jsme rozhodli o doplnění materiálu, což udělá dráhu ještě o něco rychlejší, což by mohlo vést až k vylepšení traťového rekordu" prozradil šéf pořádajícího pražského klubu Petr Ondrašík.

Který český jezdec by podle vás měl obdržet divokou kartu?
Václav Milík
75,6 %
Josef Franc
7,7 %
Matěj Kůs
4,1 %
Aleš Dryml
12,6 %
Celkem hlasovalo 271 čtenářů.

Reklama

Související témata: