Hlavní obsah

Okoniewski při Tomíčkově memoriálu zaútočí na vítězný hattrick, Hancocka nepustí do Prahy zranění

Praha

Bude se chtít zapsat do historie. Polák Rafal Okoniewski vyhrál poslední dva ročníky plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka a do Prahy si 8. září chce přijet pro třetí vítězství, které by znamenalo zápis do rekordních tabulek. Na startu však bude mnoho soupeřů zvučných jmen, včetně pravidelných účastníků světové Grand Prix.

Foto: Petr Makušev

Český plochodrážník Václav Milík (vpravo) v těsném závěsu za Britem Woffindenem při GP na Markétě.

Článek

Jediným závodníkem ve 46leté historii Tomíčkova memoriálu, který dokázal prestižní závod na Markétě vyhrát třikrát v řadě, je Ivan Mauger z Nového Zélandu. Napodobit ho chce letos právě Okoniewski. Závodník pořádajícího klubu poprvé triumfoval před dvěma lety, kdy vyhrál všechny své jízdy včetně velkého finále. Tehdy bylo Polákovo vítězství považováno za překvapení. Obhajoba přišla loni, kdy Okoniewski už nebyl tak suverénní a dostal se do vedení až v posledním kole finálové jízdy.

Pořadatelé už byli domluveni s Američanem Gregem Hancockem a start lídra průběžného pořadí mistrovství světa by byl velkým diváckým tahákem. Jenže aktuální zranění (zlomený levý palec) ho do Prahy nepustí. „Hancock se startem napevno počíztal. Je nám to velmi líto, ale člověk míní a osud mění, takže budeme muset jet bez něj. Už měl ve startovní listině i vyhrazené číslo devět, za ten týden co zbývající do závodu se pokusíme na jeho místo sehnat nějakou atraktivní náhradu," slibuje sportovní ředitel závodu Pavel Ondrašík.

Cestu za vítězstvím ani tak nebude mít Okoniewski nijak lehkou. Proti němu budou stát i dva stálí účastníci Grand Prix Němec Martin Smolinski (vítěz podniku na Novém Zélandu) a Švéd Andreas Jonsson. Mezi adepty na vítězství se ale určitě řadí i Rus s továrním motocyklem Jawa Emil Sajfutdinov, který před pěti lety debutoval na Markétě ve velkém stylu, když tam vyhrál závod GP. „Letos aktuálně vede seriál mistrovství Evropy a měl velkou chuť do Prahy přijet," prozrazuje Ondrašík. Britské barvy poveze veliký talent tradiční plochodrážní země Robert Lambert, který bude v Česku k vidění vůbec poprvé.

Představí se také česká elita v čele s Václavem Milíkem. Domácích jezdců bude na startu celkem pět, vedle Milíka i další člen reprezentační sestavy Eduard Krčmář a vedle nich ještě Zdeněk Holub, Josef Franc a Matěj Kůs, který je od roku 2010 posledním českým vítězem memoriálu. „Konkurence je docela nabitá, rád bych se vešel mezi pět nejlepších, což by znamenalo finálovou účast," přiznává Krčmář.

Tomíčkův memoriál začíná na pražské Markétě druhé zářijové pondělí od 19 h, už o hodinu dříve se rozběhne v areálu autogramiáda i s hvězdami Okoniewskim, Sajfutdinovem a Milíkem. Lístek stojí 150 korun, zlevněná stovku a mládež do 14 let má vstup volný. Po finálové jízdě, která je plánována na půl desátou večer, ozáří celý Břevnov velkolepý ohňostroj.

Reklama

Související témata: