Hlavní obsah

Kresta si nechtěl stavět vzdušné zámky

PRAHA

Byly to Vánoce, jaké dlouho nezažil. Roman Kresta, s Fordem Focus WRC osmý muž loňského mistrovství světa v rallye, zažil po čtyřech letech znovu skutečně klidné a pohodové sváteční dny.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

"Před rokem se řešilo a dolaďovalo hodně věcí kvůli mému angažmá u Fordu. A dva předešlé roky jsem se chystal na Monte Carlo jako soukromý jezdec, takže to bylo také hektické. Letos jsem prožil sváteční dny uvolněné, bez stresu. Byla to jistá náplast na množství času prožitého v sezóně mimo domov, i když úplně to vynahradit nejde," raduje se borec z Luhačovic.

Monte Carlo odmítl

I letos mohl startovat v prvním podniku světového šampionátu, jímž je tradičně lednové Monte Carlo. Nabídku na absolvování závodu ve Fordu Focus WRC v roli třetího jezdce ale odmítl. Rozhodnutím vzbudil hodně velký rozruch. "Nechtěl jsem se chovat neprofesionálně. Jde o jeden z nejtěžších závodů šampionátu, kde potřebujete spolujezdce, s nímž jste dokonale sehraní. A já nechtěl riskovat možná jediný závod sezóny, v němž by se logicky očekával velký výsledek," vysvětluje Kresta.

Nejvíce bodů minulé sezóny posbíral v druhé polovině s navigátorem Janem Tománkem. V žádné ze soutěží neskončili horší než šestí. Ten už byl však domluvený s Martinem Prokopem startujícím ve třídě JWRC. "Nemohl jsem Honzu při nejistém programu držet. A nabídka na závod ve Fordu přišla den před uzavřením přihlášek," říká Kresta.

Testovací jezdec? Lepší než sedět doma

Věří, že další šance se určitě naskytne. U Fordu totiž zůstává pro další sezónu v roli testovacího jezdce. "Mám radost, že vše takhle dopadlo," přesvědčuje Kresta. Nesmutní, že na něj nezbylo místo v některém z týmů s programem v šampionátu. "Nechtěl jsem si stavět vzdušné zámky. Věděl jsem, jak složité bylo se někam dostat. Vždyť bez místa zůstal třeba i Toni Gardemeister, jenž byl v konečném pořadí mistrovství světa čtvrtý," připomíná Kresta.

Roli testovacího pilota proto přijal bez váhání. "Je to šance udržet se v mistrovství světa. Samozřejmě z pohledu jezdce by srdce chtělo závodit, ale rozhodně je lepší takové místo než sedět doma. A když to dobře dopadne, najedu více kilometrů, než bych odjel v celé sezóně mistrovství světa," vykládá bývalý český šampión.

Věří, že dostane šanci i při závodech

Každým dnem očekává obálku ze sídla týmu Ford, v níž bude program Krestových nejbližších dnů. "Měl bych se podílet na vývojových testech. Zda absolvuji i optimalizační či budu následně zůstávat na závody, v tuto chvíli netuším," vypráví jezdec. A s největší pravděpodobností by měl znovu dostat i šanci v jednom ze závodů. "Je to velmi reálné," ujišťuje Kresta.

Reklama

Související témata: