Hlavní obsah

Růžička už má o sestavě na MS takřka jasno, počítá i s Jágrem

Marek BurkertSport.czPrávo
Aktualizováno

Zbývají už jen drobnosti, jinak má trenér reprezentačního týmu Vladimír Růžička o nominaci na mistrovství světa jasno. Počítá i s Jaromírem Jágrem, který po středečním příletu do Prahy ohledně účasti na šampionátu trochu mlžil. V páteční přípravě s Finy v Brně si největší česká hvězda zahraje v útoku s Janem Kovářem a Vondrkou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jaromír Jágr směřuje na led na první trénink po návratu do Čech.

Článek

Růžička dopředu avizoval, že si s Jágrem potřebuje sednout a probrat některé záležitosti. Výsledek? „Něco jsme si řekli, nechci to veřejně moc rozebírat. Řekl jsem mu, že s ním počítám. Jarda mi odpověděl, že uvidí, jak se bude cítit. Teď chci, aby hrál proti Finsku, ale o nominaci mám z devadesáti procent jasno," řekl trenér a proti Suomi určil Jágrovi spoluhráče, kteří nikdy nehráli v NHL.

„Bude v lajně s Kovářem a Vondrkou. Na přesilovku s ním počítám taky," oznámil Růžička, který pro tuto příležitost sestavil eskadru: Erat, Kovář, Jágr, Voráček a Nakládal. „Myslím si, že Jarda má velkou chuť. Bavili jsme se normálně. A věřím, že ho ukecám. Už tady je a odtrénoval to s chutí," pravil český trenér.

Musíme dostat Jágra do pohody, vytyčil si Růžička

Jágr byl při odpolední přípravě v Brně jedním z prvních hráčů na ledě, s kustody si upravoval helmu, pak ještě neodmítl ani žádost o společnou fotku. Jinak to byla jeho klasika: občas posedával na mantinelu, s novými spoluhráči se vybavoval o rozehrání útoku. Rozhodně vypadal, že by měl do týmu rychle zapadnout. Žádné indicie svědčící o opaku se nevyskytly, což je dobré znamení i pro Růžičku.

„Zatím jsem trenér, tak bych nominaci měl určit. A já s Jardou počítám. Musíme ho dostat do pohody, aby hrál to, co co od něj očekáváme. Jarda je světová třída, ale musíme si taky uvědomit, že má nějaký věk a nesmíme si myslet, že nastoupí a dá pět gólů," prohlásil trenér. To by také odpovídalo Jágrovým dřívějším vyjádřením, že pokud se v národním mužstvu v Praze objeví, chtěl by mít rozhodně skromnější roli.

„Jarda chce pomoct a chce hrát. Jeho role bude v mužstvu taková, jaká být má. Ale nebude prostě dávat kupy gólů. Na Floridě to plnil velmi dobře, připravoval spoluhráčům šance a fungovalo to. Teď ho chceme hlavně nechat v klidu," dodal Růžička, který zúžil sestavu o další čtyři jména a domů poslal Filippiho, Janka, Pláňka a Poláška.

Sestava na páteční zápas s Finy:
Salák - Hejda, Němec, Čáslava, Nakládal, Jordán, Krejčík, Kempný, Mozík - Erat, Sobotka, Voráček - Vondrka, Jan Kovář, Jágr - Smoleňák, Koukal, Hertl - Zaťovič, Zohorna, Birner - Radil, Simon.

Reklama