Hlavní obsah

Česko - Finsko 3:2 SNGenerálka na MS se Čechům vydařila. Finy udolali v nájezdech, rozhodl Voráček

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Ruutu 0 : 1
27. Jordán 1 : 1
57. Sobotka 2 : 1
58. Barkov 2 : 2
65. Voráček (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Brno
Aktualizováno

Závěrečná zápasová prověrka před domácím světovým šampionátem se českým hokejistům vydařila. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky dokázali po středečním vítězství 4:1 ve Znojmě porazit Finy v rámci seriálu Euro Hockey Tour i v odvetě v Brně, tentokrát 3:2 po samostatných nájezdech. Jediným úspěšným exekutorem byl ve druhé sérii útočník Jakub Voráček. V základní hrací době se střelecky prosadili Michal Jordán a Vladimír Sobotka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté slaví vítězství nad Finskem.

Článek
Fotogalerie

Zaplněné ochozy byly zvědavy, jak si český výběr povede v posledním ostrém testu před MS. Velká pozornost byla upřena na Jaromíra Jágra, který nastoupil ve druhé formaci s centrem Janem Kovářem a Michalem Vondrkou. V sestavě nechyběly ani další zámořské posily Jakub Voráček, Tomáš Hertl, Michal Jordán, Jan Hejda a Martin Erat. Mezi tyčemi se znovu objevil Alexander Salák, jako třináctý útočník byl připraven Dominik Simon.

Finové měli ve středečním utkání ve Znojmě výtečný nástup do utkání a pořádně zhurta začali i v brněnské DRFG Areně. Už po několika sekundách mohl skórovat Kontiola, z dorážky ale Saláka neobelstil.

Český brankář měl v první třetině více práce než jeho protějšek Juuse Saros a zejména v úvodu musel vytáhnout několik vynikajících zákroků. Ve 3. minutě vymrštil svoji lapačku proti obrovské šanci Osaly, který dobře pálil z prostoru mezi kruhy. Český gólman si poradil i s průnikem Louhivaary, který se snažil bekhendem protlačit puk do sítě.

V 10. minutě se však Suomi už dočkali. V přesilovce se snažil Kempný zastavit Kontiolu. Ten mu ale elegantně prohodil puk mezi nohama, rychlostí blesku se protáhl mezi Koukalem a Krejčíkem a jeho lahůdkovou nabídku Tuomo Ruutu v pohodě uklidil do odkryté branky.

Češi se v úvodní dvacetiminutovce prosazovali proti důsledné defenzivě soupeře obtížně. Velkých příležitostí si mnoho nevytvořili. Jágrovu jedovku v přesilovce zlikvidoval betonem Saros. Voráček o chvíli později vybojoval kotouč a sám se ujal zakončení, jenže ani on na finského gólmana nevyzrál.

Vyrovnání zařídil Jordán

Po přestávce byli Češi podstatně aktivnější. Hned v úvodu sice Seveřané mohli zvýšit svůj náskok, když se před bránou ocitl Huhtala, k dorážce se ovšem nedostal. Další minuty už patřily domácím. Ve výtečné atmosféře začali Růžičkovi svěřenci dostávat severského protivníka pod tlak a ve 27. minutě se radovali z vyrovnání. V početní výhodě předložil Krejčík puk Jordánovi, jenž napřáhl a jeho rána od modré proklouzla za záda Sarose. Obránce Caroliny se tak těšil z premiérové trefy v národním týmu.

Češi byli při chuti. Obrátit stav mohl vzápětí Sobotka, Saros ovšem lapačkou jeho možnost zlikvidoval. Ve 35. minutě zahrozili i Suomi. Po chybě u mantinelu se kotouč dostal k Ruutuovi, jenž o kousek přestřelil Salákovu klec.

Závěr druhé třetiny byl pořádně dramatický. Nejprve mohl Jordán přidat druhý gól, když krásně obkroužil finskou klec, puk ale do branky nakonec neprotlačil. Těsně před pauzou neuspěl ani Koukal, jenž orazítkoval břevno.

Barkov v závěru srovnal

Ve třetím dějství Češi stupňovali tlak. Výborně hrající Voráček připravil šanci pro Nakládala, nerozhodné skóre se ovšem neměnilo. Vyprodaná hala bouřila až v 57. minutě. Voráčkovu přízemní střelu Saros neudržel a dojíždějící Sobotka přece jen dokonal obrat. Nadšení českých příznivců však trvalo jen 83 sekund. Barkov se výtečně zorientoval ve skrumáži a z dorážky obstaral Finům prodloužení.

V něm si možnosti vypracovaly oba celky. Hodně nebezpečná byla Lepistöho dorážka, na druhé straně zase vychytal Hejdu Saros. Když v závěru nezacílil přesně po individuální akci Aaltonen, musely vítěze zápasu hraného ve vysokém tempu určit až samostatné nájezdy.

V nich byl jediným úspěšným střelcem Voráček, který procedil kotouč mezi betony finského brankáře a zařídil tak Čechům bonusový bod. Euro Hockey Tour ovšem vyhráli Švédové, kteří v pátek zdolali Rusy 5:4.

Utkání Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge v Brně:
Česká republika - Finsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Jordán (Krejčík), 57. Sobotka (Voráček, Erat), rozhodující nájezd Voráček - 10. T. Ruutu (Kontiola, Hietanen), 58. Barkov (J. Jokinen, Hartikainen). Rozhodčí: Kulakov, Sergejev (oba Rus.) - Lederer, Lhotský. Vyloučení: 9:10, navíc Salmela (Fin.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).
ČR: Salák - Němec, Hejda, Nakládal, Čáslava, Krejčík, Jordán, Mozík, Kempný - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Vondrka (43. Simon) - Hertl, Koukal, Smoleňák - Birner, T. Zohorna, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Finsko: Saros - Hietanen, Lepistö, Lindell, Salmela, Ristolainen, Ohtamaa, Lajunen, Jokipakka - Aaltonen, Kontiola, T. Ruutu - Louhivaara, Barkov, J. Jokinen - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Huhtala, Wirtanen, Osala. Trenér: Kari Jalonen.
Utkání Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge v Mytišči (Rusko):
Rusko - Švédsko 4:5 (0:4, 2:1, 2:0)
1.Švédsko10521233:2820
2.Finsko11421426:2417
3.ČR12412533:3116
4.Rusko11401627:4613
Který z těchto brankářů by podle vás měl být jedničkou na MS?
Jakub Kovář
6,5 %
Ondřej Pavelec
55 %
Alexander Salák
38,5 %
Celkem hlasovalo 26494 čtenářů.

Reklama

Související témata: