Hlavní obsah

Klepiš proti Kanadě nenastoupí, trenéři pozměnili první lajnu. Chytat bude Pavelec

Praha
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace nastoupí ke dnešnímu večernímu duelu mistrovství světa proti Kanadě (začíná se ve 20:15, živě ČT Sport, on-line na Sport.cz) bez Jakuba Klepiše. Třicetiletý útočník je pomlácený z utkání s Lotyšskem a neabsolvoval včerejší trénink ani dnešní předzápasové rozbruslení. Do sestavy se naopak vrací forvard Tomáš Hertl, v brance bude Ondřej Pavelec. Trenéři se zároveň rozhodli k drobným změnám v útočných formacích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zraněný Jakub Klepiš v první třetině za lotyšskou brankou, vpředu brankář Edgars Masalskis.

Článek

„Kuba podle lékařů potřebuje volno, má nějaké naraženiny, takže proti Kanadě nenastoupí," prohlásil po dopoledním rozbruslení, které Klepiš jako jediný z kádru vynechal, asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Pozitivní zprávou je naopak návrat Tomáše Hertla, který kvůli drobnějším zdravotním problémům vynechal souboj s Lotyši. Na Kanaďany je už ale nachystán a nastoupí na pravém křídle třetí útočné řady s Jiřím Novotným a Radkem Smoleňákem.

Oproti duelu s Lotyšskem se na levé křídlo elitní útočné formace posune místo Martina Erata Roman Červenka. Erat nastoupí v té druhé s Janem Kovářem a Jaromírem Jágrem. „Pořád zkoušíme a hledáme ideální variantu, máme před sebou ještě hodně zápasů. A zároveň si to vynucují drobné šrámy," vysvětluje Weissmann.

Trenéři jsou v jemném kontaktu s Plekancem

V brance dostane poprvé na domácím MS od začátku šanci Ondřej Pavelec. Ten nahradil ve 24. minutě zápasu s Lotyšskem za nepříznivého stavu 1:2 Alexandera Saláka a ve zbytku duelu neinkasoval. V obraně se bude znovu točit šest hráčů, na střídačce bude připraven Jakub Krejčík. Fit je také Jakub Nakládal, jenž kvůli zásahu pukem do ruky včera netrénoval, dnes už se ale opět proháněl po kluzišti O2 areny.

Trenéři se zatím rozhodli nezaplňovat poslední tři volná místa na soupisce (jedno pro gólmana, dva pro hráče do pole), na svou šanci tak stále čekají brankář Jakub Kovář, obránci Kempný s Mozíkem a útočníci Vondrka s Radilem. „Zatím necháváme soupisku otevřenou, uvidíme, jak se vyvine situace. Zatím máme čas," zůstává Weissmann v klidu.

A kouči si stále pohrávají s myšlenkou, že by ještě počkali na konec druhého kola play off NHL. Třeba na útočníka Tomáše Plekance, jehož Montreal prohrává s Tampou Bay 0:2 na zápasy. „Nechceme ho teď zatěžovat, protože se to nedělá. Ale v takovém jemném kontaktu jsme. Doufáme, že mistrovství světa v Praze by pro něj bylo velké lákadlo," řekl Weissmann.

Jak Češi nastoupí proti Kanadě:
Pavelec - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Červenka - Jágr, Jan Kovář, Erat - Hertl, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič

Reklama