Hlavní obsah

Změny na Francii? Hertl se posouvá do první řady, k Jágrovi jde benjamínek Simon

Praha
Aktualizováno

S pozměněnými útoky vyrukuje zítra česká hokejová reprezentace ke svému čtvrtému zápasu na domácím MS proti Francii. Trenéři národního týmu se rozhodli na levé křídlo elitní formace k Voráčkovi se Sobotkou zařadit Tomáše Hertla, ve druhé řadě se spolu potkají nejstarší hráč mužstva Jaromír Jágr s benjamínkem týmu Dominikem Simonem, jimž bude dělat centra Jan Kovář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Dominik Simon oslavuje svůj gól během utkání se Švédy.

Článek
Fotogalerie

„S některými hráči z útoku jsme nebyli spokojení. Zaprvé jim chceme dát víc času na ledě a taky si chceme s ohledem na play off vyzkoušet i jiné varianty. V hokeji je normální, že když něco nefunguje a prohraje se zápas, začne se koukat na video a třeba na strávený čas hráčů na ledě. Je potřeba jim nějakým způsobem pomoct," prohlásil asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Což ale nebyl případ Dominika Simona, jenž ve třech dosavadních zápasech na MS zaznamenal gól a dvě asistence. „Hrál výborně. Pořád hledáme různé varianty k Jardovi Jágrovi a on je jednou z nich," přiznává Špaček. Více času na ledě dostane Hertl. „Možná byl ve třetí pětce trochu zabitej. Uvidíme, jakou má formu a jak se představí."

Roman Červenka se z první lajny stěhuje do té třetí na pravé křídlo k Novotnému s Eratem, Simonovo místo na pravém křídle čtvrté řady zaujme Radek Smoleňák.

Klepiš už trénoval, hrát ale nebude

Do složení obran se trenéři rozhodli nezasahovat, jako sedmý bek tak bude na střídačce znovu připraven Jakub Krejčík. „Obrany nám vyhovovaly, dělali jsme spíš celoplošné chyby. Ale je pravda, že do obrany bychom potřebovali ještě nějaké praváky, máme jich málo," uvědomuje si Špaček. V brance by měl nastoupit Ondřej Pavelec.

Středeční trénink v holešovické Tipsport Aréně nevynechal ani Jakub Klepiš, který kvůli zdravotním problémům nenastoupil do pondělního souboje s Kanadou. Třicetiletý útočník ale měl na sobě modrý tréninkový dres, zatímco zbytek týmu bruslil v červených a bílých trikotech. „Můj stav se každým dnem zlepšuje, pořád to ale není ideální. Do zápasu s Francií asi nepůjdu, což mě mrzí," řekl Klepiš.

Reprezentaci nyní čekají papírově slabší soupeři, Špaček je ale rozhodně nepodceňuje. „Asi si všichni dobře pamatují loňské mistrovství, kdy na nás Francouzi vlítli a prohrávali jsme rychle 0:3. Nebude o nic jednoduchého, vůbec nehrají špatně a s Němci podle mě prohráli zbytečně."

Národní tým ještě před středečním tréninkem absolvoval povinné focení pro Mezinárodní hokejovou federaci IIHF. Na lavicích ze střídačky, které byly přeneseny na led, stáli i brankář Jakub Kovář, obránce Michal Kempný a útočníci Lukáš Radil s Michalem Vondrkou, kteří zatím nejsou zapsáni na soupisce. Zatímco většina hokejistů vystoupila z autobusu již navlečená do dresů (Jaromír Jágr opět přijel v černém BMW s osobním řidičem a rovněž byl v dresu), Jakub Voráček, Ondřej Pavelec nebo Vladimír Sobotka si na sebe zápasové dresy vzali až bezprostředně před focením.

Jak by měli Češi nastoupit proti Francii:
Pavelec - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič

Reklama