Hlavní obsah

Sáblíkové by pomohl ovál zhruba za 90 miliónů korun

Karel FeltPrávo

Vyjádření rychlobruslařky Martiny Sáblíkové a jejího trenéra Petra Nováka o tom, že by mohli reprezentovat jinou zemi, pokud se podmínky pro přípravu doma nezlepší, má sice svoji logiku, ale bylo trochu unáhlené. Čtvrté a sedmé místo na ZOH je fantastickým úspěchem, který svět ocenil možná víc než jejich domovina.

Článek

Osmnáctiletá rychlobruslařka má všechny předpoklady k tomu, aby se stala příští olympijskou šampiónkou. A pokud u tohoto sportu vydrží, mohlo by to být, podobně jako u Němky Claudie Pechsteinové, několik olympiád. Určitě tedy stojí za to, jí doma vytvořit alespoň základní podmínky.

"Jejich prohlášení neznamená, že by okamžitě odcházeli. Zájem o oba v zahraničí ale je, a pokud by se doma nic nezlepšilo, bylo by to krajní řešení. Příprava Sáblíkové v zahraničí byla finančně zajištěna na úrovní, kterou potřebovali. Jejich reakci chápu v tom smyslu, že jim chybí domácí zázemí, jakým disponují německé, nizozemské, italské nebo kanadské rychlobruslařky. Ty mají ovály tak říkající pod okny," řekl Právu předseda Českého svazu rychlobruslení Ladislav Peška.

"Když jsou Sáblíková s trenérem více než půl roku v zahraničí, neustále cestují, má to negativní vliv na její psychiku. A to mohou být ty setinky, které pak chybějí. Už se ozvali různí potenciální sponzoři, ale i státní instituce, že by pomohli. Podstatné je, aby se slova změnila ve skutky a začalo se co nejdřív, protože příští olympiáda je už za čtyři roky," dodal.

Šance pro další

Výstavba krytého rychlobruslařské oválu, který by nemusel být nijak honosný, ale měl by splňovat základní podmínku - možnost denního tréninku a základního zázemí v podobě šaten, rehabilitace a s tím souvisejících záležitostí -by stál mezi 70 až 90 milióny korun. Na jednu stranu je to pro jedno město nebo jeden malý svaz investice nerealizovatelná. Na druhou při spojení státních a sponzorských peněz zcela reálná a nijak přemrštěná.

"Samozřejmě by ovál mohl sloužit více účelům a hlavně by na něm nejezdila Martina sama. Už nyní máme několik talentů, jako je její bratr Milan, Andrea Jirků, Zdeněk Haselberger, Pavel Kulma, kteří jezdí na velmi dobré úrovni. Talenty se objevují i v žákovských kategoriích, a pokud by ovál vyrostl na Vysočině nebo v prostředí, kde je základna, bylo by možné hledat talenty mezi dalšími zájemci," zdůraznil Peška.

"Svaz dokáže finančně zajistit přípravu Sáblíkové, ale na ostatní už nezbývá, což je vzhledem k jejich dobrým výsledkům škoda. Domácí ovál by mnohé vyřešil i po této stránce, protože hlavní část přípravy by se odbývala na něm a ti nejlepší by jezdili do zahraničí jen za doladěním formy a pro srovnání či přípravu s absolutní špičkou," nabídl další argumenty šéf českého rychlobruslení.

Sáblíková má i po ZOH pořádně nabitý program. V březnu ji čeká finále Světového poháru v Heerenveenu, juniorské MS v Erfurtu a MS ve čtyřboji v Calgary, kde si chce zkusit i desetikilometrovou trať.

Reklama