Hlavní obsah

VIDEO: Nejprve chemoterapie, pak touchdown. Malý bojovník dohnal diváky k slzám

V podstatě je Jack Hoffman obyčejný kluk z Nebrasky. Přesto se najednou ocitl na ramenou Rexe Burkheada, hvězdy tamního týmu amerického fotbalu, a více než 60 000 diváků na stadiónu mu nadšeně aplaudovalo. Jack je totiž opravdový vítěz! Podařil se mu 69yardový touchdown, ale hlavně: tenhle teprve sedmiletý klučina úspěšně zvládl mnohem důležitější bitvu – proti zhoubnému nádoru na mozku.

Ovace pro Jacka Hoffmana

 
Článek

Jackův dojemný příběh začal před dvěma roky. Jednoho dubnového rána se probudil křídově bledý, následoval půl hodiny trvající epileptický záchvat. Vyděšení rodiče si v nemocnici vyslechli krutou diagnózu: rozsáhlý nádor na mozku.

První operace neproběhla, jak odborníci doufali. Lékaři navrhli rodině další zákrok, současně je však varovali: „Je možné, že se váš syn už nikdy nevzbudí."

V září 2011, dva týdny před druhou operací, se Jack na klinice setkal s Burkheadem. Rodiče chtěli synka potěšit, chlapcův oblíbený hráč tamních Nebraska Cornhuskers rád přijel a strávil s ním celý den. Při loučení mu dal hoch náramek s nápisem „Team Jack Pray."

Jackův boj inspiroval tým k výhře

„Ten jeho těžký osud mi nešel z hlavy, pořád jsem na toho kluka myslel," přiznal později running back Burkhead. „Jen o pár dnů později jsme v utkání s Ohiem prohrávali 6:20 a najednou mi v šatně zrak padl na ten náramek. Uvědomil jsem si, že když to nevzdává Jack, nesmíme ani my."

Cornhuskers otočili zápas a nakonec vyhráli 34:27, což byl největší obrat v historii klubu. „Jack byl naší inspirací," dodal  Burkhead.

Druhý zákrok dopadl úspěšně: neurochirurgům se podařilo odstranit 95 procent nádoru a utlumit záchvaty. Malý bojovník však následně musel absolvovat porci 60 týdnů chemoterapie a řadu dalších vyšetření.

Tento měsíc při jarním přípravném zápasu před začátkem nové sezóny v americkém fotbalu nabídli Cornhuskers účast jednomu z příznivců klubu. Ani nemuseli dlouho váhat nad tím, kdo bude oním zvláštním hostem...

A tak se malý Jack ocitl na hřišti a před 60 174 diváky v poslední čtvrtině utkání dosáhl touchdownu, při němž mu oba týmy demonstrativně asistovaly. Ovace fanoušků na tribunách se přitom mísily se slzami, když se na ukazateli skóre objevil stav: Život 6, Rakovina 0.

Reklama