Hlavní obsah

Atleti budou mít evropský šampionát každé dva roky

CANNES

Od roku 2012 se mistrovství Evropy v atletice bude konat každé dva roky místo dosavadního čtyřletého cyklu. Rozhodli o tom delegáti na sobotním kongresu Evropské atletické asociace v Cannes. V olympijských sezónách však budou kontinentální šampionáty ochuzeny o chodecké závody a maratónské běhy. Nejbližší ME se uskuteční v roce 2010 v Barceloně.

Článek

Změna v pořádání evropských šampionátů ještě není definitivní. Závisí na dohodě s Evropskou vysílací unií (EBU) o televizních přenosech a také na vyřešení finančních náležitostí. Atleti totiž žádají, aby EAA začala stejně jako IAAF na svých šampionátech vyplácet finanční odměny a navíc by měli rádi možnost na těchto soutěžích propagovat vlastní sponzory.

Ve volbách obhájil funkci pokladníka EAA předseda Českého atletického svazu (ČAS) Karel Pilný, který tento post zastává od roku 1999. Pilný neměl v Cannes protikandidáta stejně jako šéf evropské asociace Švýcar Hansjörg Wirz, jenž rovněž zahájil třetí funkční období. Členem soutěžní komise zůstává místopředseda ČAS Libor Varhaník.

Novou tváří v třináctičlenné Radě EAA se stal olympijský vítěz a světový rekordman v trojskoku Brit Jonathan Edwards, jenž dostal druhý nejvyšší počet hlasů. Neuspěli naopak legendární sprinter Valerij Borzov z Ukrajiny, olympijský vítěz v desetiboji Estonec Erki Nool či bývalý srbský výškař Dragutin Topič.

Reklama