Hlavní obsah

Atleti v tréninku vyučují fotbalisty, jak mají správně běhat

PRAHA

Dál tráví většinu času na stadiónu, jen se jejich pozornost upíná k zelenému pažitu místo běžeckého oválu. Stále více bývalých atletů je využíváno fotbalovými kluby na pozici kondičních trenérů. Vždyť kdo jiný by měl řídit atletickou přípravu hráčů než právě oni.

Článek

Když bývalý desetibojař Jiří Ryba absolvoval prvních pár tréninků s Mladou Boleslaví, byl zaskočen. „Hráči mají špatné pohybové návyky, celá kondiční příprava byla neefektivní, ubírala se špatným směrem,“ všiml si, že ho v roli kondičního kouče čeká spousta práce.

Podobnou zkušenost udělal v Baníku Lukáš Vydra, někdejší půlkař. „Největší rezervy vidím ve výbušnosti, dynamice,“ odhalil. Ve způsobu fyzické přípravy český fotbal za světovým zaostává. „U německé reprezentace je pět atletických trenérů, u nás je to pole neorané, rezervy jsou v síle i rychlosti,“ říká Ryba.

Atletickým průkopníkem v roli kondičního trenéra u fotbalu byl muž, jenž zaběhl nejrychlejší stovku v české historii - Ivan Šlehobr. Ve Spartě připravoval hráče Ivanu Haškovi. „On měl svůj vlastní koncept, podle něhož jsme pracovali. Měl jsem na starosti hráče, kteří například kvůli zranění vypadli z rytmu. Někdy třeba na týden, ale s křížovými vazy i na půl roku. Tam jsem aplikoval věci, které jsem znal z atletiky,“ vypráví Šlehobr. „Kluci byli dobře připraveni, ale když k nám přijel Arsenal, viděl jsem technicky skvěle vybavené atlety, rozdíl byl jasný,“ přiznává bývalý sprinter.

Hráči atleticky zaostávají 

Uspěli by fotbalisté mezi atlety? „K mému překvapení dost zaostávají,“ říká Ryba. „Někteří kluci by se ale při speciálním tréninku mohli dostat na úroveň republikového mistrovství. Třeba Michal Kadlec by mohl mít skvělé výsledky na osmistovce, Milan Petržela má dispozice k dvoustovce. Tradiční sprinteři jsou pak Slepička s Rezkem,“ hodnotil na sparťanském webu současný kondiční trenér Sparty Aleš Kaplan působící na katedře atletiky na FTVS.

Práce kondičního kouče neobnáší jen výběhy do lesů během letní či zimní přípravy. „Na stadiónu trávím skoro celý den, věnuju se všem od žáčků až po A tým,“ líčí Vydra. Ryba si zase vytknul za cíl zlepšit i stravovací návyky hráčů. „Tam jsou nedostatky v potravinových doplňcích, vitamíny a minerály, které tělo potřebuje, v běžné stravě nebývají,“ popisuje manžel tyčkařky Pavly Rybové.

V odlišné pozici je Ivan Šlehobr. Nepracuje přímo v klubu, ale stará se o klienty agentury Nehoda sport. „Pracuju na tom, aby hráči o sebe dbali - přijeli na trénink dřív, individuální rozcvičku využili co nejefektivněji, vštěpuji jim do hlavy správnou výživu,“ popisuje svoji úlohu.

Traduje se, že fotbalisté a atleti se příliš v lásce nemají, přesto si bývalí atleti své nové uplatnění pochvalují. „Fotbal jsem nikdy nehrál, ani si při tréninku s klukama nechodím zahrát, ale ta práce mě baví jako každá, kterou můžu dělat svobodně a v níž se můžu realizovat,“ pochvaluje si Vydra, jenž se vloni kvůli nové práci do Ostravy přesunul z Čech.

Jiří Ryba má k fotbalu podstatně blíž, ještě na jaře střílel góly za Červený Kostelec a pomohl mu do krajského přeboru. „Nebylo by fér, abych jezdil jen na zápasy. Ale při tréninku si s klukama z Boleslavi zahraju vždycky rád,“ líčí.

Atleti ve fotbale
JIŘÍ RYBA
atletika: 6. desetibojař z MS 2001
fotbal: kondiční trenér Mladé Boleslavi
LUKÁŠ VYDRA
atletika: 3. na ME 1998 na 800 m
fotbal: kondiční trenér Baníku Ostrava
JAN NETSCHER
atletika: bývalý český rekordman v tyči
fotbal: kondiční trenér Slavie Praha
IVAN ŠLEHOBR
atletika: český rekordman na 100 m
fotbal: působil ve Spartě, nyní pracuje pro agenturu Nehoda sport

Reklama