Hlavní obsah

Výškařská hvězda Bergqvistová se vdala a skončila s atletikou

Slavná švédská výškařka Kajsa Bergqvistová ukončila v 31 letech atletickou kariéru. Populární závodnice uvedla, že jí chybí motivace pokračovat. Bergqvistová tak nezíská vytoužené olympijské zlato, jinak má tituly ze všech velkých soutěží.

Článek

Její rozhodnutí skončit s atletikou souvisí i s tím, že se na Silvestra v Jihoafrické republice provdala za švédského herce a režiséra Maanse Herngrena. "Chci teď začít nový život," uvedla v rozhovoru pro švédský list Expressen pohledná plavovláska, která už několik let žije v Monaku.

Bergqvistová má na kontě i halový světový rekord 208 centimetrů, který vytvořila v únoru 2006 v německém Arnstadtu. Pod širým nebem skočila nejvýše 206 cm, o tři centimetry méně, než je světový rekord legendární Bulharky Stefky Kostadinovové z roku 1987.

Její kariéru poznamenalo zranění Achillovy šlachy, kterou si přetrhla v létě 2004 a přišla kvůli tomu o start na olympiádě v Aténách. Po operaci se však dokázala zotavit a rok nato triumfovala na světovém šampionátu v Helsinkách. O rok později naopak zažila velké zklamání na mistrovství Evropy doma v Göteborgu, kde se coby velká favoritka musela spokojit s třetím místě.

Konec bez olympijského zlata

Bronzovou hodnotu má také jediná medaile, kterou získala na olympijských hrách. Povedlo se jí to v roce 2000 v Sydney. "Nejvíc mě mrzí, že končím kariéru bez olympijského zlata," prohlásila Bergqvistová.

V loňském roce se soustředila na obhajobu světového titulu, ale v Ósace skončila až sedmá. Pak raději předčasně ukončila sezonu s tím, že bez potřebné výkonnosti nemá smysl závodit, a chtěla se věnovat přípravě na hry v Pekingu. Tam už ale bude chybět.

"Původně jsem chtěla, aby příští rok byl pro mě tím posledním. Ale když něco děláte na vrcholné úrovni hodně dlouhou dobu, dostanete se do bodu, kdy máte pocit, že je čas skončit. A tam jsem se ocitla," uvedla Bergqvistová.

Reklama