Hlavní obsah

Novinářskou laťku vyhrál Rus Uchov, Bába se podělil o druhé místo

Rus Ivan Uchov vyhrál v úterý 29. ročník exhibičního výškařského mítinku Novinářská laťka, který se stejně jako loni konal v atriu nákupního centra Metropole Zličín. Uchov jako jediný z dvanáctky startujících dostal přes laťku ve výšce 230 centimetrů, z tria českých závodníků byl nejlepší Jaroslav Bába, který skočil na první pokus 225 cm a podělil se o druhé místo s dalším Rusem Andrejem Těrešinem.

Článek

Laťka posazená o pět centimetrů výš už ale byla nad Bábovy síly, i když třetí pokus vypadal hodně nadějně. „Chybělo mi trochu štěstí,“ povzdychl si po závodě třiadvacetiletý výškař, který tak stále nemá limit pro halové mistrovství světa ve Valencii a olympijské hry. Na letenku do Valencie už má navíc jen dva pokusy - mítink v Bydhošti a halové mistrovství republiky v pražské Stromovce. „Snad už to brzy přijde, nejlépe hned v tom dalším závodě,“ věří majitel olympijského bronzu z Atén.

Tomáš Janků, který při loňské obnovené premiéře tradičního výškařské mítinku, při němž závodníci skáčou do rytmu hudby dle vlastního výběru, posunul rekord mítinku na 233 cm, skončil pátý. Stejně jako další závodníci atakoval laťku ve výšce 230 cm marně a tři pokusy na 225 cm jej stály umístění na stupních vítězů.

Nakonec nepomohlo ani ticho

Úřadující vicemistr Evropy se na Zličíně vrátil po zranění levého stehenního svalu. „Už je to dobré, nic necítím,“ pochvaloval si. Stejně jako Bába má nyní na splnění limitu pro HMS dva pokusy. „Mám ještě dva výstřely, ale nedělám z toho žádnou vědu. Samozřejmě ale, že limit skočit chci,“ prohlásil třiatřicetiletý atlet.

Janků při svém posledním pokusu na 230 cm hodně překvapil fandící diváky, když si místo oblíbené skladby skupiny Rammstein poručil absolutní ticho. „Někdy to pomáhá. Dnes jsem měl problém najít rytmus, chtěl jsem lépe cítit kroky,“ vysvětlil.

Novinářská laťka se poprvé konala v roce 1969, kdy jí vdechl život redaktor deníku Československý sport a přední atletický expert Jan Popper (1931-1986). Mítink, který po předčasném úmrtí svého zakladatele nesl několik let jeho jméno, přežil až do roku 1995, poté z ekonomických důvodů upadl do stadia klinické smrti a obnoven byl až v minulém roce.

29. ročník mítinku Novinářská laťka
1. Uchov (Rus.) 230 cm, 2. Těrešin (Rus.) a Bába (ČR) oba 225, 4. Sokolovskij (Ukr.) 225, 5. T. Janků (ČR) 225.

Reklama