Hlavní obsah

Tyčkařka Baďurová končí v kvalifikaci, neskočila základní výšku

PEKING

Pro českou tyčkařku Kateřinu Baďurovou skončily olympijské hry již v kvalifikaci. Pětadvacetiletá atletka, jejíž přípravu na vrchol sezóny vážně narušila lednová operace přetržených křížových vazů v koleni, nedokázala ani na tři poksuy překonat základní výšku 400 centimetrů.

Článek

Jak však sama uvedla, problém nebyl ve zranění, ale v psychice. Baďurovou neposlouchala hlava, tyčkařka nedokázala prorazit blok, o kterém už hovořila před kvalifikací. "Vždycky si říkám, že skočím, ale pak se najednou nemůžu odrazit," popsala potíže přítelkyně výškaře Tomáše Janků. V soutěži totiž třikrát pouze proběhla sektor a o pokus se vůbec nepokusila. "Fyzicky jsem návrat zvládla, ale psychicky ne," prohlásila.

Vicemistryně světa z Ósaky si start v Pekingu zajistila až v polovině července, kdy na mítinku v Plzni půl roku po plastice zkřížených vazů přeskočila 435 cm. Na své druhé olympiádě proto vzhledem k okolnostem s postupem do finále ani nepočítala. Před čtyřmi roky v Aténách obsadila Baďurová 12. místo.

Diskař Marcell do finále nepostoupil

Do finále nepostoupil ani diskař Jan Marcell. V kvalifikaci obsadil při své olympijské premiéře výkonem 59,52 až osmadvacáté místo. Limit 64,50 přehodilo šest atletů, nejlepší výkon předvedl Polák Piotr Malachowski (65,94).

Mezi dvanáctku finalistů se dostal i kontroverzní Maďar Robert Fazekas, který před čtyřmi lety musel vrátit zlatou olympijskou medaili kvůli podvádění při dopingovém testu. Byl tehdy suspendován a nesměl dva roky závodit, do Pekingu se kvalifikoval na poslední chvíli.

LOH 2008 - atletika:
Muži:
Disk: 1. Malachowski (Pol.) 65,94, ...28. Marcell (ČR) 59,52 - nepostoupil do finále.
Ženy:
Tyč: 1. Isinbajevová (Rus.) 460, ...Baďurová (ČR) bez platného pokusu.

Reklama

Související témata: