Hlavní obsah

Sedmibojařka Blonská dostala za opakovaný doping doživotní trest

Ukrajinská sedmibojařka Ljudmila Blonská byla potrestána za druhý dopingový prohřešek v kariéře, který byl odhalen na olympijských hrách, doživotním zákazem startů. Oznámila to v pátek ukrajinská atletická federace. Blonská měla v Pekingu pozitivní test na anabolický steroid a přišla o stříbrnou medaili.

Článek

Doživotnímu trestu neunikl ani manžel a trenér třicetileté atletky Sergej, na kterého Blonská pozitivní nález svedla. Údajně jí zakázané látky do těla "propašoval" bez jejího vědomí.

Blonská neprošla dopingovou kontrolou už v roce 2003 na mítinku ve francouzském Arles, kde byly v jejím těle odhaleny rovněž anabolické steroidy. Po odpykání dvouletého trestu se k atletice vrátila, dokázala vyhrát halové mistrovství světa v Moskvě 2006 a loni skončila druhá na světovém šampionátu v Ósace. V letošním roce vyhrála i vícebojařský mítink v Kladně.

Ukrajinská vícebojařka byla v Pekingu druhým sportovcem, který přišel o medaili kvůli dopingu. Střelec Kim Čong-so z KLDR musel vrátit stříbro z libovolné a bronz ze vzduchové pistole.

Reklama