Hlavní obsah

VIDEO: Bolt si doběhl pro titul na 100 metrů ve světovém rekordu 9,58 s

BERLÍN

Jamajský sprinter Usain Bolt se stal mistrem světa v běhu na 100 metrů v novém úchvatném světovém rekordu 9,58 sekundy. Dosavadní vlastní maximum v neděli v Berlíně překonal o 11 setin. Druhý skončil obhájce titulu Američan Tyson Gay, který byl o 13 setin pomalejší, a třetí byl Jamajčan Asafa Powell. Bývalý světový rekordman zaběhl ve strhujícím finále čas 9,84 sekundy.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt s výsledkovou tabulí, na níž je jeho nový světový rekord ve sprintu na 100 metrů

Článek

Poprvé se tato trojice sprinterských hvězd sešla v jediném závodu a nezklamala vysoká očekávání. Bolt prokázal, že zapracoval i na své slabině startu a nemá absolutně žádnou konkurenci. "Start byl dobrý, na dvaceti metrech jsem vedl a bylo to," prohlásil Bolt, který zlepšil svůj rekord na den přesně rok od olympiády v Pekingu. Z dlouho očekávaného a diskutovaného souboje se během chvíle stala show jednoho muže.

Dvaadvacetiletý Jamajčan tentokrát běžel za ideálního počasí a povětrnostních podmínek s větrem 0,9 metru za sekundu v zádech naplno od začátku až do konce. Jen patnáct metrů před cílem se podíval doprava na své dva hlavní soupeře a pak jen po očku zkontroloval časomíru.

"Je to skvělý čas. Fantastický! Ale já se při běhu cítil dobře," řekl v cíli nejrychlejší muž světa, jenž vybojoval svůj první titul mistra světa mezi dospělými. "Věděl jsem, že to bude moc těžký závod, ale udělal jsem, co jsem musel," prohlásil Bolt po svém fantastickém běhu. "Jsem na sebe pyšný," uvedl.

Uvědomoval si, že se zapsal do historie. "Byl jsem na takový čas připraven," prohlásil Jamajčan. Už loni mluvil o tom, že by v případě ideální formy a nevypuštěného závěru finále olympijských her mohl běžet pod 9,6 sekundy. Dnes to dokázal. "Je to velký moment atletické historie, ale nikdy nevíte, co se stane zítra," vykládal.

Zůstal opět svůj. K obědu si dal oblíbené nugety, pozdravil se s rodiči, kteří do Berlína přijeli. Hned po závodu musel do telefonu odpovídat jamajské televizi a vzápětí také premiérovi své země. Přiznal mu, že takové zlepšení nečekal. "Je to hodně, ale v mém případě je možné všechno," uvedl.

O dosud největší zlepšení rekordu na 100 metrů se postaral v roce 1999 Američan Maurice Greene, jenž překonal tehdejší světové maximum o pět setin. Bolt opět udělal ze závodu divadlo, které přinutilo více než 50.000 diváků na Olympijském stadionu ještě před startem vstát a sledovat finále vestoje.

Po rekordním představení se trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu dočkal skandovaného potlesku. "Byli jste nejlepší publikum na světě," prohlásil na ploše do mikrofonu.

Jamajský sprinter Usain Bolt oslavuje titul mistra světa.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Druhý Gay překonal o šest setin vlastní americký rekord a zaběhl třetí nejrychlejší sprint v historii, třebaže ho před MS trápila bolestivá třísla a vynechal několik závodů. "Dal jsem do toho úplně všechno, ale byl jsem druhý," řekl v cíli trojnásobný šampion z Ósaky. "Ale jsem rád za něj. Věděl jsem, že na to má," uznal.

I když na Bolta neměl, nevzdává se. "Umím běžet určitě ještě rychleji, jsem také schopen běžet 9,5, ale Bolt byl dnes neporazitelný," připustil, že odvetu na mítinku v Bruselu by rád vyhrál. V Berlíně by se oba měli utkat ještě na dvojnásobné trati. "Na to se moc těším, budu se soustředit a připravím se," slíbil Američan.

Bývalý světový rekordman Powell prokázal, že zdaleka nepatří do starého železa. Po sporech uvnitř jamajského svazu, za něž mu hrozilo dokonce vyřazení ze šampionátu, se dokázal zkoncentrovat ke skvělému výkonu. "Děsivý výkon," hlesl Powell po běhu.

Omráčený z výkonu Bolta

Boltův běh ho uchvátil. "Bylo skvělé běžet v takovém závodu," uvedl. Motivovala ho skutečnost, že každý hovořil o duelu mezi Gayem a Boltem. "Chtěl jsem do toho promluvit, ale Usainův výkon mě úplně omráčil," přiznal. Věřil ve stříbro. "Bylo by to lepší, ale mít medaili v takovém závodu, to je, jako bych vyhrál," prohlásil.

Ve finále se pod deset sekund dostal také Boltův tréninkový kolega Daniel Bailey z ostrova Antigua i pátý Richard Thompson z Trinidadu (oba 9,93).

Výsledky sprintu na 100 m:
1. Bolt (Jam.) 9,58 - světový rekord, 2. Gay (USA) 9,71, 3. Powell (Jam.) 9,84, 4. Bailey (Antigua) 9,93, 5. Thompson (Trin.) 9,93, 6. Chambers (Brit.) 10,00, 7. Burns (Trin.) 10,00, 8. Patton (USA) 10,34.

Reklama